Tapétázás

Ötletek anyagok és minták alkalmazására tapétázásnál

Az anyagok és minták külön-külön vagy ke­verve alkalmazhatók, a díszprofilokkal is kom­binálható tapéták és bordűrök sokféle kialakí­tást tesznek lehetővé. Erre mutatunk a követ­kezőkben néhány példát.

Ajtó szegélyezése

A terasz- és erkélyajtók világos, szabad hatást kölcsönöznek a helyiségeknek. Ezeknek, mint téralkotó elemeknek hangsúlyosabb szerepet lehet adni bordűrös díszítéssel (4.11. ábra).

A tapéta felragasztása előtt jelöljük ki a falon a bordűrök majdani helyét, felső szélén húzzunk egy vonalat vízmérték mellett ceruzával vagy a csapózsinórral  (4.12. ábra- 4.17. ábra, a lenti képeken folytatódik!)

Ajtó szegélyezése

A fal alsó lábazatát egy sötétebb, zöld színű tapétával alakítjuk ki. A zöldmintás sárga tapéta pontos méretre vágása itt különösen fontos, nehogy átfedésbe kerüljenek, mert az a bordű­rön kirajzolódna.

Kazettás kialakítás

A kazettásán bekeretezett mintás tapéta a fal többi részét borító egyszínű tapétával hatásos ellentétet alkot. A keret dekoratív díszprofilok­ból készül a hozzá illő bordűrrel. A profilok a fal és a padló, ill. a mennyezet találkozásánál meg­ismétlődnek.

Ajtó szegélyezése és kazettázás

Mindenekelőtt a díszprofilok gérbe vágását készítjük el. (4.18. ábra) A gérbe vágott és az összes illeszkedő felület ragasztásához szerkezeti ragasztót használunk. (4.19. ábra) A pro­filok hátoldalára kígyóvonalban visszük, fel a ra­gasztót majd felragasztjuk azokat a falra, ill. a megfelelő sarkokba. A kazettánál először a külső keretet erősítjük fel. Ezután a bordűr szélességének megfele­lően megállapítjuk a belső szegélylécek helyét és ezeket is felragasztjuk. A profilokat tapétázás előtt a kívánt színűre mázolhatjuk vagy lakkoz­hatjuk. (4.20. és 4.21. ábra)

Lécek

Amikor a szegélyléc ragasztása megszáradt, a fal kazettán kívüli részét vonjuk be a külső (egyszínű) tapétával. Különösen a rövid tapétadaraboknál fontos, hogy a sávot a tapétázóhengerrel egészen a sarkokig jól rányomjuk a falra. A mennyezet szélén lévő szegélyléchez a tapéta felső széle csatlakozik, ezt a spatula mentén vezetett tapétavágó kés­sel tisztán le lehet vágni (4.22. ábra).

A kazetta belső felületéhez mintás tapétát vá­lasztunk. A sávok beragasztózásakor ügyeljünk arra, hogy a ragasztó a sávok széleit is jól átnedvesítse. A sávokat úgy tegyük fel, hogy azok kb. 2 cm-es darabja ráfeküdjön a profilos lécre, jól nyomjuk rá a falra, majd a mennyezet szélén alkalmazott megoldáshoz hasonlóan tisztán vágjuk méretre a sávok széleit.

kep

A szegélylécek alkotta keretbe kerülő bordű­röket vágjuk méretre. Ehhez derék­szögben átlapolva tegyünk egymásra két bor­dűrcsíkot – amelyek néhány cm-rel hosszabbak a szegélylécek közti téglalap hosszabb oldalá­nál (4.23. ábra).

Ferde vágás

Az így kialakuló sarkot belülről kifelé vág­juk át. Ragasztás előtt nedvesítsük meg a bordűr hátoldalát, majd a puhulási idő eltel­tével hordjuk fel a bordűrragasztót. Ezután a csíkokat pontosan illesszük be a belső és külső szegélyléc közé (4.24 – 4.25 ábra).

Belső szegély beillesztése