Télikertek

Oázis a városban – Példa télikert kivitelezésre

Oázis a városban

A megrendelők, Gisela és Bernd Quiskamp, a megbízással együtt részletes dokumentációt is átadtak az építésznek, amelyben elképzeléseiket rögzítették. Mindkettejüknek pontos elképzeléseik voltak a ház felújításáról, és ezeket le is írták. Ez a módszer minden megrendelőnek hasznos lehet, ugyanis ily módon tisztázhatók az egyéni elképzelések, az építész pedig segítséget kap a tervezéshez. Az ilyen átgondolt kívánságlista az eredményes és mindkét fél részére kielégítő együttműködés optimális kiindulópontja. Vegyünk néhány példát az átadott anyagból.

„Ez a ház a kedvenc épületeim egyike”

„Ez a ház a kedvenc épületeim egyike” – mondja Verena Kunad építésznő. „Itt minden stimmelt: jó volt az ár-teljesítmény arány, a megrende­lőkkel könnyen szót értettem, és az épí­tés folyamata is zökkenőmentes volt.” Verena Kunad férjével, Klaus Riedererrel együtt az „Ökoplan” tervező­iroda tulajdonosai. A cég neve az általuk képviselt programot is tükrözi. Ezt mutatja többek között a ház környezete is, amely a modernizált háznak kitűnő keretet ad.

A „külső kialakítás” címszó alatt például a következő olvasható: „nem akarunk német egyenkertet”, „a kert stílusa emelje ki a ház karakterét, legyen természet közeli, növényekben gazdag, és biztosítson teret a pihenésre (…)”, „a növényeknek legalább afelé ezen a környéken legyen honos”, „a növények betelepítésekor legyen szempont az állatvilág (rovarok, madarak stb.) életterének megőrzése”.

Ha a végeredményt összehasonlítjuk a régi fényképpel, megállapíthatjuk, hogy az elképzeléseket teljes mértékben és jól sikerült megvalósítani. A lakóépület eredetileg favázas szerkezetű ház volt, amelyet régebben többször is átépítettek. A felújítás során arra törekedtek, hogy a faszerkezetes házakra jellemző hármas tagolása megmaradjon.

Télikert

A szükséges építészeti változtatások a ház állagára, és annak a környezetbe való illesztésére korlátozódtak, vagyis a régi és az új részek optimális összekapcsolása volt a feladat. Az anyagválasztásban a folytonosság elvét követték az építtetők, ugyanis olyan anyagok közül válogattak, amelyek a házban valahol már beépítésre kerültek. Ilyen volt például a fa, a mész-, illetve mészgipsz vakolat, a kerámiacsempe a fürdőkben és a télikertben.

A külső lépcsőt, a korlátot és az előtetőt acélszerkezetekkel oldották meg. A háznak a kerthez való kapcsolása a filigrán lépcsővel tökéletes megoldásnak bizonyult. A ház technikai megoldásaiban szintén történtek változások. A ház fűtését temperált gázfűtéssel oldották meg, az esővizet pedig a pincében tartályokban gyűjtik.

Ha valaki elölről megnézi ma a házat, nem nagyon tudja elképzelni, hogy a telek végében valaha ipari célokat szolgáló épület állt. A felújítás során ezt az épületet lebontották, amelyhez Bad Nauheim önkormányzata az „Egyszerű városújítás” program keretében 100%-os támogatást biztosított.

Adatok és tények:

  • Építési év: kb. 1875
  • Átépítés éve: 1991/92
  • Alapterület átépítés előtt: 200 m2
  • Alapterület átépítés után: 250 m2

Itt aztán igazán jó lakniItt aztán igazán jó lakni

Itt aztán igazán jó lakni: világos, barátságos környezet, rengeteg virág, amelyek télen is gazdagon virágoznak. A ház modernizálása a legapróbb részletekig átgondolt. A lakásban a fa dominál, a télikert profiljai, a burkolatok és a padlózat mind ebből az anyagból készült. A filigrán acélszerkezetek modern és elegáns jegyei a háznak, ugyanakkor nagyon praktikusak is. A felső részből induló külső lépcső a csodálatos kertbe vezet.