Télikertek

Télikert a garázson – példa

Télikert a garázson

A következőkben egy különleges téli­kertet mutatunk be. Olyan építményt, amely sokoldalúsága révén számos előnyös tulajdonsággal bír. Régebben a család csak a nyitott teraszon tudott helyet foglalni, ahova a járókelők beláttak. Ezzel szemben az átépítés után három lehetőség között választhatnak. Leülhetnek a védett télikertbe, napozhatnak a fedetlen teraszon, és használhatják a terasz fedett részét is, ahol esőben a kerti bútorok könnyen elhelyezhetők. Werner Thoβ építész nem akart változtatni a kert képén, és a ház jellegét is meg akarta tartani, ezért nem a hozzáépített télikert mellett döntött. A tervezés során az előretolt duplagarázs ötletes integrálására kellett megoldást találnia.

Télikert a garázson

A duplagarázs állan­dóan beázó lapos teteje mindig szálka volt a Teufel család szemében. Mivel a ház úgyis kicsinek bizonyult, így több szempont is a bővítés mellett szólt. Olyan télikertet szerettek volna, ahova az utcáról nem lehet belátni. A végleges változatban a télikert mellett egy félig fedett terasszal is kiegészült a ház. Az átépítés során ideális lakókörnyezetet sikerült létrehozni.

Első lépésben a vizesedés és hőveszteség elkerülése érdekében a szigetelt, és leaszfaltozott garázstetőre sátortetős faszerkezetet építtetett, amely pontosan illeszkedik a meglévő háztető alá. E megoldásnak köszönhetően a víz a cserepeken folyik le, az üveglapok pedig tiszták maradnak. Nem voltak összeépítési nehézségek sem, az eredeti tető sértetlenül megmaradt, és egyetlen cserepet sem kellett elmozdítani. A télikert homlokzatát titáncink lemezek borítják.

Így nem kell minden évben beállványozni és festeni az oromfalat. A terasz szintén nem igényel karbantartást. A korlát és az alattuk lévő lyukacsos lapok nemesacélból készültek, a bebetonozott acéllábakon álló tartószerkezet faanyagát pedig impregnálták. A terasz alapzatának kialakításával lehetővé vált a telek eredeti domborzatának megtartása is. További előnye e megoldásnak, hogy a pinceszinten elhelyezkedő garzonlakás továbbra is elegendő fényt kap. Werner Thoβ szerint a rozsdamentes acél alkalmazása kifizetődő.

TélikertTélikert alaprajza

Döntését így támasztja alá: „Ha a kapaszkodók az olcsóbb horganyzott acélból készültek volna, szükségessé vált volna a háromrétegű festés, ami manapság elég költséges.” Gyakran a drágább megoldás bizonyul hosszú távon kedvezőnek. Ez egy olyan szempont, amire a tervezésnél figyelni kell.

Természetes volt az építész számára az is, hogy a faszerkezetet kívülről alumíniumburkolattal védje az időjárás viszontagságaitól. Eredetileg a télikertet csak alumíniumból gondolták megépíteni, de Werner Thoβ szerint „a fa kellemesebb anyag, a szarufák miatt pedig nincs az építménynek üvegház jellege”. Továbbá a viszonylag vastag fák kitűnő akusztikát is adnak a helyiségnek.

A télikert működőképessége a szellőztetésen és árnyékoláson múlik. Jól ismert az üvegházhatás, amely az üvegen áthatoló fénysugarak nyomán alakul ki. Megoldást csak a keresztben történő szellőztetés biztosít. Ebben az esetben a régi homlokzatba épített szellőzőventillátor, a télikert ajtaja és ablakai szolgálják ezt a célt. Az árnyékolást belül elhelyezett rolókkal oldották meg.

Adatok és tények:

  • Építési év: 1984
  • Átépítés: 1995
  • Télikert: 40 m2
  • Építész: Werner Thoβ

Nyaralás az erkélyen

Nyaralás az erkélyen. A család minden szabadidejét itt töltheti. Az esővizet a résnyi távolságra rakott hajópadló gyorsan leengedi a szomjas fűre. Ily módon a melléképület előtt is zöld területben gyönyörködhetnek a háziak.

Erkély korlátja

A szaküzletek­ben méretre vágva kapható rozsdamentes acéllapokból készült erkély korlátja határt szab a kíván­csi tekintet­nek. A télikert teteje igazodik a ház tetőfor­májához. A kí­vül alumíniumprofilokkal burkolt faépít­ményt egysze­rűen betolták a már meglé­vő tető alá, így bonyolult összeépítési munkálatokra nem volt szükség.