Télikertek

Télikert: üveg és elegancia (példa)

Üveg és elegancia

Az üveg lenyűgöző anyag. Főleg az építé­szek számára. Az üveg strukturálja a homlokzatokat, az épülettömeget optikailag könnyíti. Ez az anyag fényt és átláthatóságot biztosít. A külső és belső terek egymásba olvadnak, a természet és az épület közötti határok így eltűnnek. Az üveg mögött mégis bizton­ságban érezhetjük magunkat, mert a legújabb technikának köszönhetően az ablakok meg­lepően alacsony hőátbocsátási tényezővel (k-értékkel) rendelkeznek és büszkélkedhetnek.

Télikert

A 60-as években épült jellegzetes, lapostetős bungallóra emeletet építettek és hozzáépítéssel az alapterületét is növelték. Így jött létre ez a csodálatos épület. A házban három generáció él egymás mellett, és a vendégeknek is bőven jut hely. A homlokzat legszebb része vitathatatlanul az oromzat, az előreugró, félköríves télikerttel és az üveg homlokzatú tetőtér. Minden megoldás azt a célt szolgálja, hogy a parkszerű kert minél jobban belátható legyen.

A hőszigetelő ablakok standard k-értéke jelenleg 1,3. Összeha­sonlításként elmondjuk, hogy a hőszigetelésre vonatkozó rendelet az ablakokra a kerettel együtt 1,8-as értéket ír elő. A nemesgázzal töltött ablakok e tekintetben még jobb jellemzőket mutatnak, viszont nagyon költségesek. A biztonsági üvegek szintén majdnem minden igényt ki­elégítenek.

Télikert

Az optimális építésű szerkezetek az időjárás viszon­tagságainak és a hívatlan vendégeknek egyaránt ellenállnak. Nemsokára talán már az ablaktisztítás is a múlté lesz, legalábbis, ha elterjed a japán tudósok által kifejlesztett öntisz­tító ablaküveg, amelynek felü­letét titándioxiddal vonják be. Ezen ablaküvegek két legfőbb tulajdonsága, hogy az eső le tudja mosni az üvegre tapadt szennyeződést, valamint hogy nem csapódik le rajta a pára, ezért az ablaküvegek mindig átláthatók maradnak.

Az üveg ezen impozáns épület átépítésénél is központi szere­pet játszott. A lapos tetejű bungalló többgenerációs, 300 m2-es, átépített házzá alakult át. Egyetlen helyen hagyták meg az eredeti lapos tetőt, az épületrész beosztását azonban teljesen megváltoztatták, és hozzá is építettek. A régi épületrészben van a tulajdonos elkülönített lakása, amely a beüvegezett shedtetőn keresztül kap megvilágítást. A tulajdonos fia és családja a kétszintes részben lakik.

A ház központi részé­ben a két szintet egybe­nyitották

A ház központi részé­ben a két szintet egybe­nyitották. A lendületes vonalú galéria egyedi jelleget kölcsönöz a közel négyszögletes helyiségnek. Nagyon szép a télikert látványa is. A magas fényű gránitlapokban vissza­tükröződik a természet, a belső tér, a napsütés és a gyertyafény is. Öröm itt körbenézni. A földszintet egyéb­ként teljes egészében padlófűtéssel fűtik.

Ahhoz, hogy a ráépítés lehetővé váljon, statikai munkálatokra volt szükség. Vasbeton födémet kellett készíteni, a terhet pedig betonoszlopok tartják. A belső térben a galéria lendü­letes vonala szolgál érdekesség­ként. Az elegáns bőr ülőgarni­túra mellett a tér teremszerűen nyílik meg, ami más élményt nyújt, mint az átépítés előtti beosztás.

Meg kell vallani, ez a lakókörnyezet nem annyira intim. Ezért azt javasolják a megrendelők – akik egyébként elégedettek -, hogy a leendő építtetők alaposan tanulmá­nyozzák az elképzelésükhöz közel álló épületeket. A homlokzati falakat szemlélve mindkét esetben a dekoratív tagolású, nagy ablakokkal beépített és filigrán erkélyekkel díszített oromzaton akad meg a szem.

Télikert és nappali

Az elülső erkély például félig beépült a házba. Ötletes és egyedi megoldás, hogy az erkély fölé emelkedő tetőrész nem cseréppel, hanem biztonsági üveggel fedett. A ház átépítésének költsége vetekszik egy új ház építésének költségvetésével. Sokan bizo­nyára meg is kérdezik, miért is nem építettek új házat.

A télikert és a kibőví­tett konyha

A télikert és a kibőví­tett konyha az üveg­építményben kapott helyet, a nappali vilá­gosságáról a tetősíkba beépített tetőtéri abla­kok gondoskodnak, a lépcső pedig a galériára, az érdekes alapterületű új tetőtérbe vezet.

Télikert

Az építtetők azonban jól gondolkodtak, ugyanis teljesen szokatlan lakhelyet sikerült lét­rehozniuk, amely a régi épület­részek felhasználása nélkül sok­kal többe került volna. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a régi házak nagyobb beavat­kozások során is kitűnő alapot biztosítanak az egyéni építé­szeti megoldásoknak. És volt még valami, amit az újonnan épített háznál nélkülözni kellett volna: az évtizedek óta fejlődő, csodálatos kertet.

Ház télikerttel

A ház külsőleg hatalmas változáson ment át. A lapos tető alatt alakították ki az apa egyszobás lakását, a kétszin­tes épületrészbe pedig a fiú költözött be a családjával. Az egyes helyiségek elhelyezkedésének optimális megoldása érdekében az eredeti beosztáson számos helyen változtatni kellett.

AlaprajzAlaprajz

Adatok és tények:

  • Építési év: 1961/62
  • Átépítési év: 1991/92
  • Építészek: Sager Kosel