Télikertek

Télikertek: belső elrendezés, építészeti formáló hatás

A téli­kerteket felfoghatjuk úgy is, hogy laká­sunkat megnyitják a kert, a természet felé. Ebben az esetben akkor beszélhe­tünk télikertről, amikor nem egysze­rűen a homlokzat síkjában zárjuk le a lakóteret üveggel, hanem a homlokzat síkjából valamilyen módon és mérték­ben kilépve, megtoldjuk a lakóteret egy, legalább két, de gyakran – üvege­zett tetőfelülettel – négy irányban.

Ez a megoldás az épületek tömegének formálásában, homlokzati tagolásában legalább olyan gazdagító, hatásos eszköz, mint a belső tér élménye szem­pontjából. Néhány szép példát muta­tunk be az 5-25 – 5-31. ábrán.

Napház

5-25. ábra. Többszintes, télikertes lakóház (napház) az üvegfelületei mögött elhelyezett napele­mekkel és kollektorokkal.

Ikerház, épülettömegbe kapcsolt télikertekkel

5-26. ábra. Ikerház, épülettömegbe kapcsolt télikertekkel.

z enyhe lejtésű terepre épített többlakásos sorházak

5-27. ábra. Az enyhe lejtésű terepre épített többlakásos sorházak fokozottan érvényre juttatják a télikertek funkcióját és esztétikai értékeit.

Többszintes télikerttel épített lakóház

5-28. ábra. Többszintes télikerttel épített lakóház.

Télikerttel bővített nappali

5-29. ábra. Télikerttel bővített nappali.

Hagyományos építésű lakóház télikerttel

5-30. ábra. Hagyományos építésű lakóház télikerttel.

Korszerű ikerház télikertekkel

5-31. ábra. Korszerű ikerház télikertekkel.

Ezek kö­zött találhatunk hagyományos és mo­dern formálású házakat is. A télikertek belső kialakítását természetesen az alaprajzi méretek és a ren­deltetés határozzák meg. A legkisebb változatuk csak dísznövények elhelye­zésére elegendő méretű.

Kialakíthatunk olyan méretű télikerteket is, amelyek a lakótér szerves részei, elfoglalhatják a nappalinak közel a felét bútorokkal be­rendezve, vagy csatlakozhatnak a kony­hához is, étkezőként kialakítva. Lehet­nek éppenséggel önálló helyiségek is, ülőgarnitúrával pihenés, beszélgetés és kellemes vendégfogadás céljára a pom­pázó, télen-nyáron zöld és virágzó nö­vények között (5-32 – 5-37. ábra).

Télikert jellegű homlokzati fal belső tér felőli képe

5-32. ábra. Télikert jellegű homlokzati fal belső tér felőli képe, ahol feltárul­kozik a kertkapcsolat, a benapozás lehetősége pedig rendkívüli.

Télikert az étkezőkonyhával

5-33. ábra. Télikert az étkezőkonyhával.

Télikert lépcsővel

5-34. ábra. Télikert lépcsővel, galéria-hálóval.

Télikert lakáskapcsolati alaprajza 1Télikert lakáskapcsolati alaprajza 2

5-35. ábra. Télikert lakáskapcsolati alaprajza a) földszint; b) emelet.

Télikert kétszintes családi házban 1Télikert kétszintes családi házban 2

5-36. ábra. Télikert kétszintes családi házban, ahol az összes lakóhelyiségből való rálátás biztosítja a zöld „oázis’ lakás kapcsolatot a) földszinti; b) tetőtéri alaprajz.

Télikert 1Télikert 2

5-37. ábra. A szokványostól eltérő épülettömegű lakóépület kapcsolt télikerttel a) földszinti; b) tetőtéri alaprajz.