Télikertek

Váz nélküli üvegszerkezetű télikertek, példák

Magáncélú építkezéseknél a váz nél­küli üvegszerkezetű télikertek ritkán fordulnak elő, mert magas a fajlagos költségük, sérülések esetén az egyes ele­mek pótlása hosszadalmas és költséges. Anyaguk edzett biztonsági üveg, amely szükségessé teszi, hogy edzést megelő­zően az üvegeket pontosan méretre vág­ják és elhelyezzék a furatokat, mert az edzést követően ezek már nem módo­síthatók, ill. nem készíthetők el.

 Rejtett alumíniumszerkezetű télikert nézetrajza

7-84. ábra. Rejtett alumíniumszerkezetű télikert nézetrajza.

A 7-84. ábrán bemutatott télikert főbb csomópontjai

7-85. ábra. A 7-84. ábrán bemutatott télikert főbb csomópontjai a) és b) függőleges, c) vízszintes csomópontok; 1 hőszigetelő üvegezés; 2 peremes hőszigetelő üvegezés; 3 egyrétegű sík üvegezés, 4 szerelőkeret; 5 statikai váz; 6 ragasztott műanyag profil; 7 perem; 8 csavarozás; 9 szellőzőkeret; 10 ék; 11 ragasztóréteg; 12 fugázó kittelés; 13 nyíló keret; 14 pánt; 15 hőszigetelés; 16 kapocs; 17 falszegő; 18 vízorr szegő; 19 rugalmas tömítés.

Álta­lában az így kialakított télikertek nem üvegezett tetejűek, mert nem az üvegfalnak, hanem más szerkezeteknek kell hordaniuk a tető terheit, hiszen ezek a bordák csak a szélterhek felvételére alkalmasak (7-86. és 7-87. ábra).

Váz nélküli üvegszerkezetű télikert

7-86. ábra. Váz nélküli üvegszerkezetű télikert a) nézetrajz; b) alaprajz.

A 7-80. ábrán bemutatott télikert főbb csomópontjai

7-87. ábra. A 7-80. ábrán bemutatott télikert főbb csomópontjai a) – d)
1 üvegfal; 2 üvegborda; 3 lapragasztás; 4 csomóragasztás; 5 gumicsík; 6 befogó fémprofil; 7 csavar; 8 facsavar; 9 tipli; 10 dilatációs rés; 11 fal.

Az ilyen szerkezetű üvegházak és egyéb építmé­nyek más szerkezetekkel való kapcso­latait mindig úgy kell megoldani, hogy azok a mozgást sérülések nélkül tegyék lehetővé. Erre nemcsak az említett szélnyomás miatt keletkező mozgások, ha­nem a szerkezet hő mozgása miatt is szük­ség van. A váz nélküli télikertek szellőzői az üveg­szerkezetekbe nem építhetők be, azokat mindenképpen más szerkezetekben kell elhelyezni.