Természetes kövek

Járdafelújítás, járdaszegély építése

Járdafelújítás

Az egykori járda alapozásának részleges megtartásával új járda készül. A megmaradt alapgerenda lefedését biztosító fedlapok alapanyagának ellenállónak kell lennie, ezért puha kőzet szóba sem jöhet. Időjárási körülményeink között a fagyállóság is fontos követelmény. Ideális megoldást a kemény, tömött kőzetek jelentenek. A bemutatott esetben az építtető gránitot választott. A járda és a bejárati lépcső szintén gránitból készültek.

1. lépés

1. lépés

A felméréshez csupán egy colstokra van szükségünk. Mérjük meg a megmaradt alapgerenda szélességét több helyen is, és a legnagyobb kapott méretet vegyük figyelembe. A fuga szélességét is felvehetjük 1 cm-nek. A túlnyúlásra adjunk a mérethez még 2,5-3 cm-t a látszó oldalon. A túlnyúlás azért szükséges, hogy később védje az alatta lévő szerkezetet a lecsöpögő víztől.

A túlnyúló burkolatrész alján ún. vízorrt kell majd kialakítanunk, egyébként a víz a felületi feszültségek hatására a vízszintes felületeken (sőt még kisebb emelkedőkön felfele is) vissza tud folyni. A vízorrt a fedlapok alján, a szélüktől kb. 15 mm távolságban készített 1 cm mély és néhány milliméter széles horonyként alakítsuk ki. Szabadon álló falak lefedése esetében a végigfutó vízorrt értelemszerűen mindkét oldalon el kell készíteni. Esetünkben a megmaradt alapgerenda lefedése és a ház fala közötti részt kis-kockakövekkel burkolták.

2. lépés

2. lépés

A lapok leragasztásához keverjünk sűrű konzisztenciájú habarcsot vagy ragasztót. A ragasztóréteg ugyanis nem nyomódhat össze a kőlapok alatt. Kőműveskanállal hordjuk fel a kellő vastagságú habarcsréteget a gerenda tetejére.

3. lépés

3. lépés

A kőlapok hátoldalára is vigyünk fel egy vékonyabb réteget a megfelelő tapadáshoz.

4. lépés

4. lépés

Helyezzük a fedlapokat a habarcságyra és igazgassuk el. Hosszirányban vízmértékkel állítsuk be a vízszintes helyzetet, keresztirányban érdemes egy kis lejtést adni a külső él felé. A lejtés gondoskodik arról, hogy esőkor vagy olvadáskor ne maradjanak tócsák a felületen.

5. lépés

5. lépés

Folytassuk a lapok lerakását az előzőek szerint.

6. lépés

6. lépés

Léccel vagy hosszú vízmértékkel és gumikalapáccsal ellenőrizzük, és szükség esetén igazítsuk ki a lefedés élének vonalát. Vegyük figyelembe, hogy a kőlapok gyakran pontatlan méretűek. A különbségekre elsősorban további felület megmunkálás (csiszolás, stokkolás) esetén kell ügyelnünk. Tartsuk inkább mindig a külső élet egy vonalban. A szélességi eltérések kevésbé hatnak zavaróan a másik oldalon, a csatlakozófugánál.

Jó tanács

A szabványos méretű építőanyagokat kedvezőbb áron lehet beszerezni, ezért próbáljuk a lapok vastagságát a 2,5 cm valamelyik többszörösére felvenni (27,5; 30; 32,5 cm).

7. lépés

7. lépés

Hagyjunk elegendő fugaszélességet. Vastag lapoknál az 1 cm megfelelő szokott lenni.

8-9. lépés

8-9. lépés

Töltsük ki a fugákat sűrű fugázómasszával. Használjunk spatulát vagy kőműveskanalat, amellyel jól belenyomjuk az anyagot a mélyedésbe. A felületet tisztítsuk le szivacsos simítóval.

Jó tanács

Dolgozzunk folyamatosan és tervszerűen, különösen, ha ragasztót használunk fektető habarcs helyett. A ragasztóanyagok általában hamarabb szilárdulnak, és kötésidejüket a szél vagy a nagyobb környezeti hőmérséklet még jobban rövidítheti. A ragasztóhabarcs külső rétege hamar megkérgesedik, és jelenősen veszít ragasztóerejéből. Ne próbálkozzunk a ragasztóréteg nedvesítésével, ilyenkor újabb ragasztóréteget kell felvinnünk.