Természetes kövek

Mérés és jelölés természetes építőkővel végzett munka során

A természetes építőkővel végzett munka lelkiismeretességet és nagy figyelmet igényel. Már az előzetes felmérésnél gondosan ügyelnünk kell a részletekre és a munkadarabokon is precízen kell mérnünk és jelölnünk.

A köveket milliméterpontosan kell megmunkálni, így kisebb mérési hibák is használhatatlanná tehetik a munkadarabot, sőt, akár egész munkánkat tönkretehetik. A kő drága alapanyag, ezért a legnagyobb körültekintéssel kell nekilátnunk a munkának (ahogy a bölcs mondás tartja: inkább kétszer mérjünk, és csak aztán vágjunk). Ugyanakkor a pontos munka és odafigyelés a későbbiekben bőségesen meghozza a gyümölcsét.

Mérővessző

Mérővessző

A méréshez használjunk mérővesszőt (más néven colstokot) vagy mérőszalagot. Nagyobb távolságok méréséhez léteznek hosszabb, 10 vagy 20 m-es mérőszalagok is.

Jó tanács

Használjuk egy munkán belül mindig ugyanazt a mérőeszközt, így elkerülhetők a pontatlan hitelesítésből, megnyúlásból eredő tévesztések, amelyek komoly károkhoz vezethetnek.

A mérővesszőt mindig teljesen hajtsuk szét, a mérőszalagot pedig feszítsük meg. Mérésnél az eszközök ne lógjanak és ne hajoljanak meg.

Derékszög

Szögek felrajzolásához használjunk derékszöget és egyéb fix szögjelölőket (30°, 45°).

Derékszög

Ilyen eszközöket különböző szárhosszúsággal vásárolhatunk. Ha a jelöléshez nem elegendő a hosszuk, akkor alumíniumvonalzókkal meghosszabbíthatjuk a szárak vonalát.

Szögmérő

A speciális, fokbeosztásos szögmérőt sokhelyütt alkalmazhatjuk, de használata nagy odafigyelést igényel.

Szögmérő

Ügyelni kell arra, hogy nehogy felcseréljük a váltószögeket. Hogy elkerüljük a mérési hibák összeadódását, a munkadarabnak mindig ugyanazt az élét használjuk a mérés kiindulópontjaként.

Szögsablon

Szögsablon

A meglévő szögek átrajzolásához állítható szögsablont használhatunk. A szögszárakat egy szárnyas anyával fixálva vihetjük át vele a szöget a munkadarabra.

Ellenőrző lécek

Az ellenőrző lécek segítségével egyenes éleket, síkokat készíthetünk és ellenőrizhetünk. Két léccel ellenőrizhetjük, hogy egy felület teljesen síkra sikerült-e.

Ellenőrző lécek

Jelöléshez általában egy puhább (pl. 4B) grafitceruzát használhatunk. Sötétebb köveken használjunk valamilyen zsírosabb színes ceruzát. A grafitceruzák egyébként nedves, polírozott felületeken is rosszul fognak. A ceruzákat mindig jól hegyezzük ki hegyezővel, éles késsel vagy csiszolópapírral, hogy mindig pontos vonalakat tudjunk rajzolni. A profik általában keményfém jelölőtűket használnak; ne feledjük azonban, hogy ezek a karcok nem tüntethetők el. A falazatokon, betonokon keményebb hegyű ácsceruzával is előrajzolhatunk vagy jelölhetünk.

Jó tanács

Kerüljük a tintát tartalmazó írószereket (filceket, golyóstollakat), mert a tinta még a polírozott felületeken is beszívódhat és maradandó nyomot hagyhat. Használjunk grafitceruzát -vagy zsír- ceruzát.

Csapózsinór

Hosszabb egyeneseket legegyszerűbben csapózsinórral jelölhetünk ki. Két adott pont között akár egyedül is kijelölhetjük az egyenest.

Csapózsinór

Ilyenkor rögzítsük a zsinór egyik végét az egyik ponthoz (pl. valamilyen nehéz tárggyal), és feszítsük a másik végét a másik ponthoz. A zsinór köztes részét a felülettől elemelve hagyjuk azt a felülethez csapódni, ahol a rajta lévő jelölőpor nyomot hagy majd. Vegyük figyelembe, hogy ezzel az eljárással nem lehet milliméter pontosan jelölni.

Függőleges és vízszintes síkok kijelölése

Vízmérték

Vízmérték

Ehhez a feladathoz a vízmérték a legegyszerűbb és legfontosabb szerszám.

Jó tanács

Egyenetlen felületeken, mélyedésekben nem hagy jelet a csapózsinór. Léc vagy vonalzó és ceruza segítségével egészíthetjük ki a hiányzó részeket.

A vízszintes felületek beállítását beszintezésnek is hívják. Sokféle hosszúságú és kialakítású vízmértéket lehet kapni. Ha beszerzünk egy rövidet, egy közepeset és egy hosszút, akkor a legtöbb feladatot meg tudjuk oldani velük. A vízmérték minősége nagyban függ a libellától, azaz a folyadékkal töltött és buborékot tartalmazó fiolától. A nagy, jól látható libella előnyös, és van fluoreszkáló folyadékkal töltött is, amelyet rosszabb látási viszonyok között is jól használhatunk.

A libella leolvasásakor ügyelni kell arra, hogy azt jó szögből vizsgáljuk. Falak függőlegességének ellenőrzésekor közel kell hajolni a falhoz, hogy meg tudjuk határozni a buborék valós helyzetét. Függőleges vagy vízszintes beállításnál a jelzőbuboréknak pontosan a két jelzés között középen kell lennie (a két vonal nem toleranciahatár!).

Tömlős vízmérték

Nagy vízszintes felületek kijelöléséhez és ellenőrzéséhez tömlős vízmértékre van szükség.

Tömlős vízmérték

Az eszköz kezelése viszonylag egyszerű: a mérendő pontokhoz ketten odatartják az átlátszó tömlővégeket és az idővel megnyugvó folyadék szintje a tömlő két végen ugyanazt a magasságot mutatja. A beálló szintet az épületszerkezeten mindkét oldalon ceruzával megjelölve tetszőleges további szintet mérhetünk fel mérőléccel, de ugyanezt a szintet tovább is vihetjük az előző módon.

Lézeres szintező

Lézeres szintező

Még egyszerűbben megy a munka a lézeres szintezővel, amellyel egyedül is kitűzhetünk függőleges és vízszintes síkokat.