Egészséges otthon

Melyek az egészségbarát otthon 15 jellemzője? [TIPPEK]

Semmi sem fontosabb egészségünk szempontjából, mint a belélegzett levegő, mégis a leggyakrabban használt háztartási anyagok jó része formaldehidet, benzolt, triklóretilént és más veszélyes vegyületet bocsát ki. Egy hatékony légszűrővel fölszerelt légtisz­tító bizonyos mértékig féken tarthatja a belső légszennyezettséget. A levegőminőség javítására azonban az a legjobb módszer, ha csökkentjük a házba bevitt mérgező anya­gok mennyiségét.

Egészséges otthon

Az egészséges otthonban a bútorok és a felületkezelő anyagok a természetből szár­maznak. Szintetikus szövetek helyett válasszunk természetes anyagokat: pamutot és vásznat. Részesítsük előnyben a tömör fából készült bútorokat a sajtolt faanyagból ké­szültekkel szemben. A vinil származékok (PVC) helyett burkoljuk a felületeket téglával, kővel és cseréppel. A felhasznált festékek, lakkok, mázak biológiailag lebomló, vizes ala­púak legyenek olaj alapú termékek helyett. Még az otthonunk takarítására használt sze­reink is legyenek nem mérgezők és gőzmentesek.

Környezetvédelem

Az egészséges otthon a környezet része. A leggazdaságosabb fűtés és hűtés érdekében a helyiségek elrendezésében igazodjunk a természet ritmusához. A berendezések és a meg­világítás megválasztását az energiahatékonyság vezérelje. A vízvezetékeket lássuk el vízta­karékos szerelvényekkel. A konyhában és bárhol másutt – a hobbiszobában, a mosóhelyi­ségben – dolgozzunk újrafelhasználható üvegekkel, dobozokkal, papírokkal.

A környezeti tudatosság szívderítő módon megszabadít a mértéktelenségtől és a pazar­lástól. A rugalmas alaprajzok lehetővé teszik a helyiségek többcélú felhasználását. A moz­gatható válaszfalak különálló dolgozószobává alakítják a tágas ebédlőt. A lakberendezési és a dekorációs tárgyak jó részét a bolhapiacokról lehet „visszaszerezni”; mások hulladék fá­ból készülhetnek. Még a lámpaernyőket és tapétát is lehet újrahasznosított papírból készí­teni. Az erőforrások megőrzésével a lakók fölfedezik, hogy otthonuk és a benne lévő dol­gok különleges értelmet nyernek. A használt, de megjavított bútorokat és a kézimunkával készült tárgyakat tisztaságukért, egyszerűségükért és művészi értékükért fogják megbe­csülni. A valaha eldobhatónak vélt tárgyak értékké és családi ereklyékké válnak.

Konyha

(Kép fent) Ebben a konyhában a funkcionalitás – a konyhai eszközök könnyen elérhető kampókon lógnak – gyönyörködtetővé vált. A gránit konyhapulton cserepekben növő friss fűszernövények egyszerre dekoratívak és praktikusak.

Egyszerűség

Az egészséges otthont könnyű karbantartani. A helyiségek tágasak, viszont nincs ben­nük rendetlenség, hiányoznak a súlyos takarók és a terjedelmes párnák meg függö­nyök. Tárgyak, képek mértékletesen díszítik. Ragasztott padlószőnyeg helyett gyap­júszőnyegek és gyékénytakarók takarják a padlót. Sok a nem kárpitozott bútor, vagy könnyen mosható, lehúzható pamut- vagy vászontakaró fedi őket. E szobák sima, egy­szerű felületei nem gyűjtik össze a port, az allergiát kiváltó anyagokat, a mikroszkopikus poratkákat, illetve azok ürülékét.

A lakóterületek egyszerűsége a fizikai megbetegedések megakadályozásán kívül hosszan tartó pszichés jutalmat is ígér: aki tiszta, nem zsúfolt helyeken él, annak felszaba­dul a gondolkodása, derűsebb lesz a lelke.

A tisztább levegőért…

 • A szobákat szellőztessük gyakran.
 • A konyhába és a fürdőszobába szereljünk elszívót.
 • A fűtő- és hűtőberendezések szűrőit cseréljük rendszeresen.
 • A kályhából és a szellőző kürtőkből tisztítsuk ki a törmeléket.
 • Kizárólag természetes építőanyagokat és szöveteket használjunk.
 • Dobjuk ki a meglévőket, és ne használjunk műanyag zacskókat és palackokat.
 • Válasszunk vizes alapú festékeket és felületkezelő anyagokat.
 • Növényeinket vízkultúrában neveljük, ne földben.
 • Takarításra minél gyakrabban használjunk természetes oldatokat, például ecetet vagy citromlét.
 • Ne tegyük a nyomtatókat és a másolóberendezéseket a lakóterekbe.
 • Szüntessük meg a dohányfüstöt.

Ergonómia

Az ergonómia kifejezést főleg irodákkal kapcsolatban használják, noha minden helyiség berendezési tárgyainak és elrendezésének az izomzat és a vázrendszer egészségét figye­lembe vevő testtartást és mozgásokat kellene szolgálnia. Az egészséges otthonban a konyhákat könnyen elérhető szekrényekkel és a munkafelületek hatékony beosztásával tervezik meg. A fürdőszobákban kényelmes méretű szerelvények és könnyen kezelhető csapok találhatók.

A hálószobákban a hagyományos párnákat gerincet megtámasztó párnák és ,,ágy-ékek” váltják fel, ezek segítenek a nyakfájás megelőzésében- A lakótere­ket olyan székekkel rendezik be, amelyek kellőképpen megtámasztják a gerincoszlopot, egyszersmind lehetővé teszik a teljes izoméi lazítást. Egyes, gyakran figyelmen kívül ha­gyott részletek (például a könnyen mozduló kilincsek és az érintős fali kapcsolók) előse­gítik a kényelmes, stresszmentes mozgást a házban.

Zöld terek

A növények nem csupán dekoratívak. Az otthonunkban bőven tenyésző növények táp­lálják a lelket, és ismét csak: megerősítik a kapcsolatot a természettel. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a közönséges szobanövények még a levegő tisztításához is hozzájárulnak. Jól­lehet a kutatási eredményeket vitatják, néhány jel arra utal, hogy bizonyos fajok tényle­gesen elnyelhetik a formaldehidet, a benzolt, a szénmonoxidot és más káros gőzöket.

Az egészséges otthonban a padlófelület minden 10 négyzetméterén legalább két nö­vényt kell elhelyezni. Az átlagosnál magasabb helyiségekbe még több növény szükséges. A penész spórák (gyakori allergiakeltő) felbukkanását elkerülhetjük, ha a növényeket föld helyett inkább vízkultúrában neveljük. Az ablakos átriumok és a tetőablakok jót tesznek a benti zöld tereknek, és éltető napfénnyel árasztja el az otthont.

A szoba levegőjét tisztító növények

 • Bambuszpálma (Chamaedorea seifrizii)
 • Rákvirág vagy japán vízipálma (Aglaonema modestum)
 • Szobaborostyán (Hedem helix)
 • Törpe gerbera (Gerbera jamesonii)
 • Dracèna ‘Janet Craig’ (DracaenaJanet Craig)
 • Tarka dracéna (Dracaena marginata)
 • Sárkányfa (Dracaena fragrans ‘Massangeana’)
 • Sárgaszegélyű anyósnyelv (Sansevieria la urentii)
 • Krizantém (Chrysanthemum mori folium)
 • Vitorlavirág (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’)
 • Dracèna ‘Warneckii’ (Dracaena ‘Warneckii’)

Gyógyító fény

A ragyogó, teljes spektrumú napfény szükséges a D-vitamin képződéséhez, szabályozza a hormonháztartást, serkenti az immunrendszert, es elűzi a depressziót. Az egészséges otthon a természetes fényt gondosan megválasztott, energiatakarékos mesterséges megvilágítással kombinálja. Hogy a házba minél több napfény jusson, egyes ablakok füg­göny és redőny nélküliek lehetnek. Másoknál katedrálüveggel vagy bambuszellenzőkkel oldhatjuk meg, hogy a fény bejusson, mégis megvédjük a magánszféránkat. Egyes ottho­nokban szellemes, ún. „okos ablakok” vannak: ezeken a tulajdonosok egy elektromos szerkezet segítségével egy gomb elforgatásával szabályozhatják az üveg átlátszóságát.

A mesterséges megvilágításhoz a tervezők a nap természetes sugárzását utánozó, tel­jes spektrumú izzólámpákat választanak. A körültekintően elhelyezett tükrök segítik ma­ximálisan kihasználni a megvilágítást; a színek és árnyak finom játéka az egész tervezés részévé válik.

Élénk szín

(Fent) Az élénk színű tiszta pamut ágytakarók és a becses műtárgyak a relaxáció és a megújulás különleges helyévé avatják a hálószobát.

„Élj közel a földhöz, a lakásban is.” Tao Te King

Tudatos színválasztás

Semmi sem befolyásolja jobban egy szoba hangulatát, mint a falak és a berendezési tár­gyak színe. Azt, hogy bizonyos színek élettani és érzelmi választ váltanak ki, már számos tanulmány bizonyította. A kék például csökkenti a vérnyomást; a piros növeli a szívfrek­venciát. Egyes kutatások szerint bizonyos színes fények segítenek a betegségek gyógyu­lásában. Minden színnek sokféle árnyalata van azonban, és a rájuk adott reakciók olyan egyéniek lehetnek, mint az ujjlenyomat. A felvilágosult tervezők olyan színeket választa­nak, amelyek a legjobban illenek a helyiség céljához és lakóinak személyiségéhez. A ha­tásnak része lesz az is, ahogy a színek helyiségről helyiségre váltják egymást, és szerepet kapnak a mesterséges fény színtulajdonságai is.

Frissítő víz

Az ásványvizet ötezer éve használják a betegségek kezelésére; a Kr. e. negyedik század­ban a görög orvos, Hippokratész gyógyító célú fürdőket írt elő. A rómaiak választékos fürdőkomplexumokat építettek természetes hőforrásaik mellé, hogy ott regenerálják testüket és lelküket. Napjainkban az orvosok gyakran ajánlanak hidroterápiát az ízületi panaszok enyhítésére, a keringés javítására és a fájó izmok ellazítására,

Ebből a bölcsességből merítve az egészséges otthon helyet ad az érzékien burkolt fe­lületű, fényűző fürdőterületeknek. Még egy szerényebb otthonban is lehet egy, a mos­dótól némileg, a toalettől teljesen elkülönített állig érő kád. A víz tisztaságáról a háttér­ben dolgozó fordított ozmózisos vízszűrő rendszer gondoskodik. A szűrő szenes blokkja és az ultraibolya fény eltávolítja a városi csapvízben gyakran megtalálható ólmot, bakté­riumokat és más káros anyagokat.

Enyhet adó illatok és hangok

A fényképek képtelenek visszaadni egy egészséges lakóhely teljes élményét. Az ilyen otthonba belépőt szinte körülölelik a benyomások, mély nyugalmat érez. A nyitott abla­kokban szélhárfák énekelnek. Az illatos virágzó növényekkel körülvett beltéri szökőku­tak egy csobogó patak muzsikáját visszhangozzák. A jól megtervezetten elhelyezett be­rendezés, valamint a hangterelő táblák az egész házban segítik a hang áramlását. A nyugalom atmoszféráját gyógyerejük alapján válogatott gyógynövények és természe­tes olajok illata fokozza.

Színezett üveg

(Fent) A színezett üvegtéglák és kerámiakockák vízkék árnyalatot vetnek a fényűző fürdőzésre tervezett kádra. A nem használt törülközők egy a tárolást megkönnyítő dobozban, a nyirkos fürdőterületektől távol, a fehérneműs szekrényben várakoznak.

Házi szentélyek

Ha szeretettel és a környezetre érzékenyen díszítjük, az egészséges otthon a test és a lélek temploma. Hitétől függetlenül egyre több ember érzi szükségét annak, hogy lakásában különálló területet hozzon létre, ahol elmélkedhet, meditálhat és imádkozhat. A rendkívül személyes műtárgyak és ikonok különleges jelentést adnak a házi oltároknak. A hálószobák és fürdőterületek, ha valóban meghittek, szintén a pihenés és a regenerálódás menedékei­vé válnak. Az otthonban lakók nagyra becsült, szeretettel gyűjtött műtárgyai, ha meggon­doltan helyezik el őket, részint rendkívül dekoratívak, másrészt spirituális jelentőséget is nyernek. A többféle kultúra által inspirált festmények és szobrok erőteljesen emlékeztetik az otthon lakóit arra, hogy itt a Földön valamennyien kapcsolatban állunk egymással.

Ötletek az egészséges otthonért

A testnek…

 • Szabadítsuk meg otthonunkat a mérgektől.
 • A berendezési tárgyakat és a tárolókat a kénye­lem és könnyű használat jegyében helyezzük el.
 • Távolítsuk el a vaskos, porgyűjtő párnákat.
 • A nyirkos helyiségekből szellőztessük ki a párát.
 • Hozzunk létre külön helyeket a testgyakorláshoz és a relaxációhoz.

Az elmének…

 • Szüntessük meg a rendetlenséget.
 • Engedjük be a napfényt.
 • Válasszunk hangulatjavító színeket.
 • Termesszünk illatos gyógynövényeket.
 • Töltsük meg a helyiségeket nyugtató hangokkal.

A léleknek…

 • Gondoskodjunk csendes helyekről az elmélkedéshez.
 • Cseréljük ki a haszontalan holmikat érzelmi töltést hordozókra.
 • Törekedjünk egyszerűségre és visszafogottságra.
 • Hozzuk be a természetet.
 • Becsüljük meg a környezetet.

Harmóniák eredete, fajtái

India

A Sthapatya védő részét alkotó Vasztu-sásztra az öt életerő – tér (éter), levegő, tűz, víz és föld – megfelelő összehangolásában látja a harmónia biztosítását. A védikus törvények az otthon és a benne lévő dolgok legjótékonyabb elhelyezését és tájolását írják elő azért, hogy ezeknek az energiáknak a hatásai kiegyensúlyozottá váljanak. A tervezési döntések meghozatalakor nap, a csillagok és a bolygók mozgását is figyelembe veszik.

Kína

A feng shui azt tanítja, hogy minden dolog­nak életereje van. Ezt a csínek hívott ener­giát a fém, a tűz, a víz, a fa és a föld elemek harmóniába hozásával kell kiegyensúlyozni. Néhány feng shuival foglalkozó szakember ősi irányelveket követ a házban lévő beren­dezési tárgyak precíz elhelyezésekor. Más szakértők iránytűket és más eszközöket használnak. Az ősi hagyományok gyakran ötvöződnek a modern tudással.

Japán

A zen buddhista eszmények a természetes anyagok és az egyszerű formák használatá­ra ösztönöznek. A puszta lényegéig lecsu­paszított helyiségek derűs terekké válnak, ahová el lehet menekülni a napi gondok elől, és a természeten elmélkedni. A tágas és dísztelen zen buddhista tervezés a spiri­tuális nyitottság érzésének megteremtésé­re törekszik.

Egészséges energia

A modern világban örvénylenek a rejtett erők. Másodpercenként 300 000 kilométeres sebességgel száguldó, nagy energiájú elektromágneses hullámok bombáznak bennünket a számítógépek monitoraiból, a mobiltelefonokból, a mikrohullámú sütőkből és a naponta használt, más szerkentyűk százaiból. Egyes tudósok úgy vélik, hogy az elektromágneses frekvenciáknak (EMF) való folyamatos kiszolgáltatottságunk tönkreteszi a kalcium műkö­dését az agyban.

Más kutatók azt mondják, hogy az EMF-ek az egész testben megzavarják a sejtnövekedést és -osztódást. Az indoklást mellőzve hozták kapcsolatba őket különbö­ző egészségügyi problémákkal – az elmezavartól kezdve a gyerekkori leukémiáig, agyda­ganatokig és más rosszindulatú daganatokig. Noha ezeket a kockázatokat egyetlen kuta­tás sem bizonyította egyértelműen, a felvilágosult tervezőket nem hagyják hidegen azok a lehetőségek, ahogy az elektromágnesség befolyásolhatja a testet és a lelket.

Ügyelni kell, hogy a televíziókat legalább másfél méternyire helyezzük az ülőterü­letektől. Az alvóhelyeket a lehető legtávolabb kell helyezni az elektromos berendezé­sektől. Kerülendők a fém ágykeretek és a belső rugós matracok, amelyek magukhoz vonzhatják a mágneses erőket. A technológiai kényelem előnyeit a lehetséges kockázat­tal összevetve kell mérlegelni. Egyes esetekben az olyan eszközöket, mint a mobiltelefo­nok vagy a mikrohullámú sütők száműzhetjük az otthonunkból. Más esetekben a terve­zők az ősi keleti filozófiák bölcsességéhez fordulhatnak, hogy előmozdítsák az energia egészséges áramlását az otthonon keresztül.

Keleti ideálok

A Vasztu-sásztra, a feng shui és más keleti filozófiák megtanítják a tervezőket arra, ho­gyan hozzanak létre a természettel és az univerzum erőivel harmonizáló tereket. India pompás palotái és templomai elegáns arányait és harmóniáját a hinduizmusban gyökere­ző Vasztu-sásztro inspirálta. A feng shui ősi kínai alapelvei a taoista filozófiát hívják segít­ségül, hogy előmozdítsák a természeti erők harmonikus áramlását. A japán eredetű zen buddhista filozófia kínai gondolatokkal keveredik, ily módon hoz létre az egyensúlyon, az arányosságon, a harmónián és az egyszerűségen alapuló egyedülálló esztétikai értéket.

E filozófiák mindegyike annak megértésén alapul, hogy az univerzumban minden mindennel mélyrehatóan összefügg. Az ősi keleti törvényeknek megfelelően díszített otthon – mivel min­den részletét az egész iránti szerető törődéssel választják ki – a belső béke mély érzését váltja ki.

Út a derűhöz

Ezeken az irányelveken belül sok út vezet az egészséges, harmonikus otthonhoz. Tiszta, nyílt tereivel és rugalmas alaprajzával a Bauhaus lakás energiával töltheti fel és táplálhatja az ott élőket. Az elővárosokban épített vidéki ház a biztonság és a regenerálódás helye lehet, ha természetes szövetekkel és berendezési tárgyakkal, szeretettel díszítik. A tisz­telettudóan helyreállított vidéki házban is megjelenhet a felvilágosult tervezés, ha szere­tő gondoskodással veszi figyelembe a környezetet, és gondoskodik a lakók fizikai, érzel­mi és spirituális egészségéről.

És valóban: amikor egy otthon azt az érzést kelti bennünk, hogy az említett eszmék­nek megfelelően tervezték, azt nem az építészeti stílusa okozza. Egy otthon egészségességét inkább frissítő szépsége és az általa inspirált mélységes derű tudatja velünk.

Lakás

Fent. A pislákoló gyertyák és a csillogó keményfa padló a természet ragyogását teremti meg egy városi térben. A vízben gyökerező növények hozzájárulnak a levegő felfrissítéséhez.