Egészséges otthon

Egészséges munkaterek, inspiráló irodák

Az otthoni munkavégzés terei éppoly változatosak, mint az ott folytatott tevékenységek lehetnek. Egy napfényben fürdő padlásszoba ideális lehet egy festőműterem kialakításá­hoz, míg egy lakályos konyhasarok elegendő lehet mindahhoz, ami a háztartási könyve­léshez szükséges. Nagy vagy kicsi, félreeső vagy a tevékenységek közepén foglal helyet, ezek a helyek fontosak a jólétünkhöz, mivel lehetővé teszik, hogy egységbe foglaljuk a munkát a családi élettel. Ráadásul az a munkaterület, amely kiegészíti vagy helyettesíti az otthonon kívüli irodát, segít a forgalom, a környezetszennyezés és a környezet más ki­zsákmányolási formáinak csökkentésében.

Koncentráció és kreativitás

Méretétől és a házban való elhelyezkedésétől függetlenül az egészséges munkateret úgy tervezik, hogy lehetővé tegye a koncentrációt, és előmozdítsa a kreativitást. Ha szükség van gőzöket kibocsátó tintákra vagy festékekre, figyelmet kell fordítani a bizton­ságos tárolásra és az alapos szellőzésre. Ha a szobában számítógépek, faxkészülékek és más technikai berendezések találhatók, különleges figyelmet kell fordítani az elektro­mágneses áramok hatásainak csökkentésére.

Az ember eredményességre törekszik, de számításba veszi az itt folytatott tevékenységek szociális és ökológiai hatását. Még a csúcstechnológiájú berendezésekkel teletömött, legkorszerűbb iroda is kifejezheti, hogy törődünk a természettel és megbecsüljük.

A kőpadló és a cserepes növények

Fent. A kőpadló és a cserepes növények behozzák a külvilágot ebbe a keskeny stúdióba. A tervezőasztalt az ablakkal szemben helyezték el – ez a tágasság érzetét kelti.

Az eredményes munkavégzéshez szükséges hely kialakításakor először a figyelmünket elvonó tényezők minimálisra csökkentésére érdemes figyelnünk. Az íróasztalon uralkodó, figyelemért kiáltó rendetlenség elszívja az energiánkat, zavarja a koncentrációt. A zárt aj­tós tároló helyek jól szolgálják a rendteremtést. Használjunk egy szekrényt vagy egy le­húzható tetejű íróasztalt, ahová elrakhatjuk szem elől az iratokat és a munkafelszerelést, amikor nincs szükség rájuk.

A nehéz irodai gépeket rejtsük egy összecsukható paraván mögé. Használjunk szöges lapokat az ollók és más szerszámok fölakasztására, és falitáblá­kat a jegyzetek és névjegyek rendezésére. Tegyük a tollakat kerámiavázákba, az iratkap­csokat rekeszes fiókokba. A leggyakrabban használt dolgok legyenek a közelünkben, vagy használjunk görgős asztalt, így könnyen tudjuk mozgatni a felszerelést a szobában.

Nagyon figyeljünk a színek, a megvilágítás és a bútorok elrendezésének érzelmi hatá­sára is. A feng shui és a Vasztu-sásztra számos ötletet ajánl arra, hová tegyük az író- vagy munkaasztalt, hogy fokozzuk az önbizalom és a biztonság érzését. Még ha nem is ragasz­kodunk szorosan az ősi törvényekhez, azt például akkor is tapasztalhatjuk, hogy ha jól rá­látunk az ajtóra, jobban tudunk koncentrálni.

Egészséges ülőbútorok

Ha rossz testtartásban ülünk, nemcsak hamarabb fáradunk el, de romlik a világos gondolkodóképességünk is, kevésbé hatékonyan dolgozunk. A munkához válasszunk olyan széket, amely megtámasztja a gerincünket, és lehetővé teszi, hogy a megfelelő ma­gasságban üljünk. Lábfejünknek laposan a padlón kell nyugodnia, miközben térdünk kissé behajlik. Derékszögben meghajlított könyökkel kézfejünknek kényelmesen kell nyugodni az asztallapon. A forgó és a padlón könnyen gördülő szék szintén növeli kényelmünket és hatékonyságunkat.

Egészséges világítás

A fókuszált munkafénnyel kombinált természetes napfény megakadályozza a szem kifáradását és a fejfájást. Ha számítógéppel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy a monitor ne nézzen szembe az ablakkal vagy más fényforrással. Fontoljuk meg a csillogást csökkentő és a képet élesítő szűrő szerelését a monitor elé.

Feng shui a munkaterekben
Tippek:

 • Válasszunk nagy faasztalt.
 • Helyezzük az asztalt az ajtóval átellenes sarokba.
 • Úgy rendezzük az ülést, hogy ne a fal felé nézzen.
 • Szüntessük meg a rendetlenséget.
 • Használjunk kerek levelű növényeket a sarkok lágyítására.
 • Őrizkedjünk a bejárattal szemközti lépcsőktől, elszívják a munkahelyünktől az energiát.
 • Ne helyezzünk gépeket az ajtó mellé.
 • Legyünk tisztában az irányunkkal. A nyugalom elősegítésére tegyünk vitorlavirágot az északi sarokba.

Friss levegő

Sok otthoni munkatérben van az átlagosnál jóval mérgezőbb berendezés és anyagok. Az olcsó irodabútorokat gyakran pozdorjalemezből, műanyagból és más formaldehidet ki­bocsátó anyagokból készítik. A fénymásolók és a lézernyomtatók csípős, fejfájást keltő gázokat bocsátanak ki. A tinták, szövegkiemelők, művészfestékek, ragasztók, sőt még a fehérített papír is hozzájárul a kémiai koktélhoz. A problémát tovább fokozza, ha az alagsorban vagy kis hátsó hálószobában lévő munkatér nem szellőzik jól, nem kap elég friss levegőt.

Nyissunk ablakot!

Az egyik legfontosabb lépés, amit az otthoni irodában vagy műhelyben a légminőség javítására tehetünk: nyissunk ablakot minél gyakrabban. Fontoljuk meg egy ventilátor föl­szerelését is a levegő keringetésére, és egy szabadon álló légszűrő beszerzését, hogy el­távolítsa a szennyező anyagokat.

Amennyiben lehetséges, tegyük a fénymásolót és a lézernyomtatót egy szellőztetett külső szobába, Használjunk nem fehérített, újrahaszno­sított papírt és nem mérgező művészkellékeket. A festékeket és a tintákat tároljuk szo­rosan záródó tartókban. Végül, a levegő frissítésére tegyünk a szobába egészséges mennyiségű zöld növényt: akasszunk kecses zöldikéket az ablakra, és ültessünk leomló repkényt a sötétebb sarkokba.

„A munka fél egészség.” Svéd mondás

Irodaszék

Fent. A képen látható irodaszék figyelembe veszi az ergonómia szabályait. Elég magas ahhoz, hogy megtámassza a fejet és a vállat. Forog is, és könnyen begördül az íróasztal alá.

Padlótól a plafonig érő polcok

Fent. A padlótól a plafonig érő polcok segítik, hogy rendezetten tartsuk a munkaterület. A csúsztatható falétra segítségével könnyen hozzáférhetünk a felsőbb polcokhoz.

Védjük magunkat az elektromágneses sugárzástól

 • Győződjünk meg róla, hogy az elektromos csatlakozók jól földeltek
 • Korszerűsítsünk olyan monitorra, amely alacsony sugárzásúnak minősül, vagy lapos képernyősre.
 • Takarjuk le a meglévő monitorunkat földelt, sugárzást csökkentő, csillogástól védő szűrővel.
 • Használjunk akkumulátorról működő, hordozható számítógépet.
 • Alkalmazzunk izzólámpát, kerüljük a fluoreszcens megvilágítást.
 • Tartózkodjunk a mobiltelefonok használatától.
 • Ne használjunk fölösleges elektromos eszközöket. Hegyezzük kézzel a ceruzákat.
 • Az ülőhelyet tegyük távol a fénymásolótól és más nagy berendezéstől.
 • Tegyük távol a lábunktól a túlfeszültségvédőt.

„A munka jó, feltéve, hogy nem felejtünk el élni.” Bantu mondás

Egészséges hardver

Senki sem tudja, milyen mértékben befolyásolják egészségünket a számítógépek és más irodai berendezések. Noha a kutatás nem zárult le, az egészségtudatos tervező a „fő az óvatosság” elvét követi, és a szükségtelen gépeket elteszi a közvetlen környezetből. Ha muszáj számítógépen dolgoznunk, az alapgépet – ha egy mód van rá – zárjuk szekrény­be.

Az asztal elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy ne üljünk közvetlenül egy túlfeszültség­védő vagy elektromos vezetékek fölött. És ami a legfontosabb: ha eddig még nem tettük meg, korszerűsítsük a készüléket olyanra, amely megfelel a svéd szakszervezeti szövet­ség által kidolgozott vezérelveknek. A szigorú szabványok listáját ma már világszerte al­kalmazzák a monitorokra, a billentyűzetekre, a merevlemezekre, a nyomtatókra, a má­solókra és a mobiltelefonokra. A napjainkban készült monitorok döntő többsége ma már ilyen.

Az ilyen készülék kevés elektromágneses sugárzást bocsát ki, és a beépített pihenő üzemmódoknak és más energia-megtakarítási stratégiáknak köszönhetően energiataka­rékos. A berendezésnek a kényelmes használhatóság szabványainak is meg kell felelnie, ezért a monitorokat nem tükröződő felülettel látják el, hogy kíméljék a szemet.

A természetes fa, a kerámia edények a lakásban

Fent. A természetes fa, a kerámia edények és a friss virágok tompítják az otthoni irodához nélkülözhetetlen elektromos berendezések hatásait. A szoba közepén elhelyezett, rendezett asztal nyugodt munkateret nyújt, távol a számítógéptől.

A környezettudatos munkatér

A munka során mindenképpen keletkezik valamilyen hulladék, legyen bár a munkahe­lyünk a legkorszerűbb gépekkel felszerelt iroda, vagy egy „vissza az alapokhoz” stúdió, festőállvánnyal és zsámollyal. Ilyen a gépek és a fényes munkavilágítás hulladékenergiája. Egy elfoglalt ember valószínűleg tucatszám dob ki papírokat, amelyek zöme a szemétte­lepeken köt ki. Tegyük hozzá ehhez azt a szennyezést, amit a nem újrafelhasználható, elavult számítógépek, nyomtatók és faxkészülékek okoznak.

Ezért a környezettudatos munkahely kialakításhoz válasszunk energiatakarékos be­rendezést, és kapcsoljuk ki, amikor nem használjuk. Az elavultnak ítélt felszerelést és szerszámokat ne dobjuk ki, ajándékozzuk iskoláknak, templomoknak, könyvtáraknak vagy civil szervezeteknek.

Óvjuk a természetet: ne használjunk fehérített szűzpapírt. Újrahasznosított papírt jósze­rivel mindenféle méretben és súlyban lehet kapni. Vegyük fontolóra famentes papírvásár­lását. A kender, a kenaf és más masszák klór- és savmentesek: az ezekből az anyagokból gyártott papírok nem juttatnak dioxint és más szennyező anyagokat a környezetbe.

„Minden jó forrása a munka.” Thai mondás

Csökkentsük az irodai hulladékot

 • Gondolkodjunk használt berendezés vásárlásán.
 • Keressünk újrahasznosított anyagokból készült berendezést.
 • Vásároljunk olyan berendezést, melynek készenléti állapota energiatakarékos.
 • Kerüljük a fölösleges nyomtatást, szerkesszünk a képernyőn.
 • Kapcsoljuk hálózatba az otthoni számí­tógépeket, így kevesebb nyomtatót és más eszközt kell használnunk.
 • Levelek helyett küldjünk e-mailt.
 • Jegyzetekhez és vázlatokhoz használjuk a félretett papírok hátoldalát.
 • Használjunk újrahasznosított papírtermékeket.
 • Gondoskodjunk egy edényről az újra­hasznosítható papírhulladéknak.
 • Használjuk újra az iratmappákat és borítékokat.
 • Használjunk feltölthető nyomtatópat­ront, és töltessük is fel.
 • Amikor nem használjuk, kapcsoljuk le a világítást és az eszközöket.
 • Az elavult felszerelést adjuk oda jótékony célra vagy újrahasznosításra.

A lépcsőházban keletkező üres helyet levegős munkahellyé alakíthatjuk

Fent. A lépcsőházban keletkező üres helyet levegős munkahellyé alakíthatjuk. Ebben a házban szinte csak fehér színeket alkalmaztak: a fényben úszó munkatérben növekszik a koncentrációs képesség.

„Amikor fölismerjük, hogy mi a küldetésünk, szükségesnek fogjuk érezni, hogy beteljesítsük azt.” W. Clement Stone, amerikai üzletember és emberbarát.

Biztonsági előírások

 • Használjunk földelt elektromos csatlakozóaljzatot.
 • Sose távolítsuk el a földelő érintkezőket a villásdugóról.
 • Kerüljük a hosszabbító vezetékek használatát. Ha mégis elkerülhetetlenek, használaton kívül húzzuk ki őket a konnektorból.
 • Sose vezessünk villanyvezetéket szőnyegek alatt vagy olyan területeken, ahol járni szoktunk.
 • Ellenőrizzük a fő elektromos kapcsolótáblát. Tetessünk hozzá plusz áramköröket, ha 1500 wattnál nagyobb teljesítményre van szükségünk.
 • Magányosan álló házban villámláskor húzzuk ki az elektromos berendezések dugóit.
 • Győződjünk meg arról, hogy a villanykörték teljesítménye illeszkedik a foglalatokhoz.
 • Halogénlámpákat ne tegyünk a függönyök közelébe.
 • Kapcsoljuk ki a berendezést, ha vezeték fölmelegszik, vagy a szigetelése megsérül.

A természeti elemek

Fent. A természeti elemek – tengeri állatok vázai, virágok és más részletek – bátorítanak és inspirálnak a hétköznapokban.

Inspirálásra tervezve…

A szerszámoktól vagy a gépektől nem várhatunk kreativi­tást. Az oly sok munkahelyen látható éles fémtárgyak és hi­deg műanyagok nyomasztók és vészjóslók lehetnek, ha­csak nem lágyítjuk meg őket barátságos részletekkel. Ne mulasszunk el beépíteni a külvilágból származó ele­meket. Helyezzünk kerti gerberát a nyomtató elé, használ­junk csillogó kvarctömböt papírnehezéknek. Tegyük a ve­zetékeket kábelcsatornákba, a csatornákat borítsuk be mohaszínű pamutcsíkokkal.

Amikor eltervezzük az irodánkat vagy a műtermünket, szánjunk rá időt, hogy megkérdezzük magunktól, mit sze­retnénk ott valóra váltani, és miért fontos a munka. Még az a félreeső asztal is, amelynél a háztartási költségvetést ké­szítjük, jelentőségteljessé válik, amikor elgondolkozunk a jövőn, amire takarékoskodunk. A tervezési döntéseket, amelyek segítenek azt a szobát emberivé tenni, az általunk végzett munka értékét figyelembe véve hozzuk meg, más­különben nyers és haszonelvű lehet.

Az olyan szobában, ahol festékeket és ragasztót használnak, csináljunk néha kereszthuzatot

Fent. Az olyan szobában, ahol festékeket és ragasztót használnak, csináljunk néha kereszthuzatot. Az állítható redőnyök és a könnyű függönyök csökkentik a csillogást és a hőséget.

A színeknek bármelyik szobában csodás lágyító hatásuk van. Kezdjük egy energizáló árnyalattal, amilyen a vörös, és fokozatosan halványítsuk egy visszafogott közepes tónusig. Ha koncentráció-fokozó hatásra törekszünk, inkább a sötétebb színfokozatok felé haladjunk. A kreativitás serkentésére próbálkozzunk egy szokatlan színnel, például helyezzünk el valahol egy zöldeskék színfoltot.

Tegyünk ki műtárgyakat, fényképeket és emlékeket, amelyek a munkánk fontosságára és értel­mére emlékeztetnek. Egy meleg hangú köszönőlevelet egy ügyféltől, egy cikket egy sikeres ember­ről a szakterületünkön vagy egy fényképet a családunkról. Tegyük ki a diplomákat, a díjakat, példá­kat a befejezett projektekre: emlékeztetőket a már elért sikerekre. A gondosan megválogatott részleteknek erőteljes a pszichés ösztönző hatásuk: bátorítást és inspirációt adnak.