Építkezés

Födémek készítése előre gyártott elemekből

Új épületeknél, átépítések vagy felújítások során gyakran fel­vetődik a kérdés, hogy miképpen készítsük el a födémeket. A mo­nolit vasbeton födémek, azaz a helyszínen bezsaluzott, vasalt és kiöntött födémek elkészítése szé­les körű ismereteket igényel, ezért azt szakemberre kell bízni. Van azonban egy sor olyan födém­szerkezet, amelyet házilagosan is elkészíthettünk. Ehhez a gyártó pontos utasításaira is szükség van.

Előre gyártott födémpanelek

Egyszerű megoldást jelentenek az előre gyártott födémpanelek, amelyeket többnyire az adott épület tervei szerint, méretre készí­tenek el, majd a nagyméretű épület­elemeket daruval vagy autódaru­val emelik a helyükre.

Előre gyártott födémpanelek

Célszerű olyan anyagot választani, amilyen­ből a falazat is készült. Vannak ilyen födémpanelek pl. pórus­beton, tégla, könnyűbeton vagy beton kivitelben, ezeknél a héza­gokat ki kell önteni. Az elemek egyes esetekben még készre vakolt alsó felülettel is kaphatók.

Gerendás-béléstestes födémrendszerek

A házilagos kivitelezéshez még jobban megfelelnek a téglából vagy könnyűbetonból készített, béléstestekkel kialakított gerendás-béléstestes födémrendszerek. A hé­zagokat itt is kiontjuk. Ezek a fö­démek ott is alkalmazhatók, ahol nehéz, nagyméretű építőelemeket nem lehet beépíteni, pl. régi épüle­tek felújításakor.

Gerendás-béléstestes födémrendszerek

Sokszor falkoszorút kell készíteni; ez tulajdonképpen idomtéglákból összeállított zsaluzat, amelybe vasbetét kerül, majd betonnal öntjük ki – a munkával egy ügyes barkácsoló különösebb nehézsé­gek nélkül megbirkózhat. Fagerendás födémek házilagos elkészítésére is vállalkozhatunk. A szokásos kivitelek, pl. a borított gerendafödém mellett tégla bélés­testekkel készülő, speciális födé­mek is vannak, amelyekre akár esztrich is kerülhet.

Régi épületek felújítása

Régi épületek felújítása

Régi épületek felújításakor acél­szelvényeket (I tartókat) is alkal­mazhatunk, ezekbe azután spe­ciális elemeket, pl. téglából vagy más építőanyagból készített üre­ges bélést helyezhetünk. A szerkezetet végül betonnal kell kiönteni. Az ilyen szerkezeteket elsősorban ott célszerű alkalmazni, ahol kí­vánalom a lengésmentes aljzat.