Építkezés

Habarcs és beton keverése

A habarcsot és betont különféle módszerekkel lehet megkeverni: kisebb mennyiségek kézzel vagy keverőszárral a nagyobb mennyi­ségekhez célszerű betonkeverő géppel keverni.

Saját keverésű habarcs

A saját keverésű habarcsot vagy betont a helyszínen kell kötő­anyagokból, homokos kavicsból és vízből megkeverni.

Saját keverésű habarcs

A kötőanya­got tartsuk szárazon. Ha sok vízre van szükségünk, állítsunk fel egy vizeshordót. A kifröccsenő habarcs elleni védelemként szükség ese­tén viseljünk védőszemüveget.

Vödör és keverőláda

Kisebb mennyiségeket egy vödörben vagy a keverőládában kézzel vagy keverőszárral is megkeverhetünk.

VödörKeverőgép

Az alapszabály ebben az esetben a következő: először a homokos kavicsot és a kötő­anyagot tegyük az edénybe és szá­razon jól keverjük össze, csak az­után adjuk hozzá a vizet és keverjük készre a habarcsot, ill. betont.

Betonkeverő

Betonkeverő

Nagyobb mennyiségekhez ajánlatos betonkeverő gépet hasz­nálni. A kisebb gépekhez elégséges a normál elektromos csatlakozás.

Feltétlenül tartsuk be a következő alapszabályokat:

  • Csak megfelelő kábeleket hasz­náljunk. Az áram veszélyes!
  • Határozzuk meg a szükséges víz mennyiségét, és először kis mennyiségeket keverjünk meg. Ha egyszer túl sok víz került a dobba, a helyes konzisztenciát nagyon nehéz beállítani.
  • Kapcsoljuk be a gépet, majd először a vizet tegyük a dobba, mégpedig kissé kevesebbet, mint amennyire előreláthatólag szükség lesz.
  • Ezután a kötőanyago(ka)t adjuk hozzá a vízhez. A dobban kötő­anyagpép képződik.
  • Ezt követően tegyük be a gépbe a szükséges mennyiségű homo­kot vagy homokos kavicsot. Ügyeljünk rá, hogy az adagolt térfogatrészek egyforma mennyi­ségűek legyenek.
  • Az alkotókat jól keverjük át a géppel, ehhez legalább 2-3 percre van szükség. Ha úgy találjuk, hogy a keverék túl száraz, adjunk hozzá némi vizet. De vigyázzunk: a folyékony és képlékeny habarcs közti határ­vonalat nagyon könnyű átlépni!
  • Ha a habarcs, ill. beton túl fo­lyós, adagoljunk hozzá a ke­verési aránynak megfelelően némi kötőanyagot és adalék­anyagot.

Az esztrichhabarcs nagyon száraz cementhabarcs. Kézzel nagyon nehéz jól átkeverni, ezért jobb, ha ehhez keverőszárat vagy keverő­gépet használunk. Az átkeveréshez itt több időre (kb. 3-4 percre) van szükség. A dob vízszintes helyzetben álljon, a tartalma így jobban összekeveredik.

Betonkeverő

A készhabarcsok szárazon össze­kevert alkotókból állnak, amelyek­hez már csak a zsákon előírt mennyiségű vizet kell hozzáadni. Az anyagot úgy keverjük össze, hogy a szárazhabarcsot óvatosan beleöntjük az előzetesen kimért mennyi­ségű vízbe, majd kézzel, keverőszárral vagy keverőgéppel alapo­san összekeverjük.

Talicskázás, emelőcsigák

A megkevert habarcsot a gép­ből a talicskába billentjük és el­visszük vagy vödrökbe töltjük át. Közvetlenül ezután megint önt­sünk vizet a dobba, nehogy rászá­radjanak a habarcs- vagy betonmaradványok.

Talicskázás

Magasabbra emelő­csigával juttatjuk el a betont. Fontos, hogy a vödör erős legyen, csak biztonsági horgot használ­junk, ne tartózkodjunk a teher alatt és viseljünk védősisakot. A ha­barcs konzisztenciáját utólag is módosíthatjuk: egy kefével fröcsköljük meg vízzel, vagy hintsük meg némi kötőanyaggal és homok­kal a habarcs teljes felületét, majd a vakolókanállal alaposan keverjük meg.

Emelőcsigák

A vékonyágyazatú habarcsok csem­peragasztóhoz hasonló masszák. A száraz habarcsot szórjuk a pontosan kimért mennyiségű vízbe és a keverőszárral jól keverjük össze. Másféle keverési eljárásokat itt nem lehet alkalmazni.

Jó tanács

A munka megkezdése előtt alaposan nedvesítsük be az összes szerszámot és munka­eszközt, így azokat később könnyebb lesz megtisztítani.