Festék tudástár

A pácolás folyamata – Hogyan kezeljük a fafelületeket?

Kiváló minőségű pácolást csak megfelelően kiválasztott és előkészített faanyagon érhetünk el. Szennyezett, porózus, elszíneződött, gyantatáskás, repedezett, görcsös, olajos, szappanos felületeken pácolási hibák jelenhetnek meg. Ugyanannak a fának a különböző oldalaiból származó anyagán a színárnyalat eltérhet. A kényesebb homloklapokra használt fa, furnér ugyanabból a fatörzsből származzon!

Pácanyag készítése

A pác felhordása előtt a felületet le kell tisztítani, el kell távolítani a lerakódott port, az esetleges fém- vagy műanyag szerelvényeket. A megfelelő előkészítési munkák után új és régi fa felületét is pácolhatjuk. A folteltávolító, halványító, rovarölő stb. vegyi anyagok maradványai azonban színeltéréseket okozhatnak. A különböző fapótlások anyagain (pl. fatiplik) színeltéréssel jelenik meg a pác.

Csiszolás

Csiszolás előtt a felületet tiszta vízzel nedvesítsük be, ecset vagy szivacs segítségével. Ennek hatására száradás után a felszakadt farostok felállnak, felhúzzák a szálakat. Mivel a rostok megduzzadnak, a felület hullámos lesz. Száradás után az átcsiszolt felületen pácoláskor a fa már nem duzzad meg, és nem lesz szálkás.

A pácolandó felületeket ugyanazon gyártmányú és típusú, éles csiszolóanyaggal csiszoljuk. A kopott, tompa csiszolók tömörítik, fényesítik a felületet. A szívóképesség egyenetlenné válik, ez pedig eltérő pácképet eredményezhet. A befejező csiszolások lehetőleg azonos kopottságú csiszolóval készüljenek! Mindig rostirányban csiszoljunk!

Jegyezzük meg! Csiszolás után mindig alaposan portalanítsunk! A pórusokba tömődött vagy felületre tapadt por hangsúlyosan pácolódik. A csiszolásnál elkövetett bármilyen hiba bizonyosan pácolási hibát eredményez.

A pác előkészítése

A pácokat folyadék, paszta és por formájában forgalmazzák. A por alakú pácot felforralt ivóvízzel kell feloldani. A pácpor feloldásánál három szabályt kell betartani.

Ezek:

  • A páckeveréket a gyártó által megadott vízmennyiségben kell oldani.
  • Az oldhatóság általában típusoktól függően 20°C-os hőmérsékleten 50-100 g/l.
  • Forró vízben a por nagyobb mennyiségben, könnyebben oldódik.

A pácpor oldásához forrásban levő vizet használjunk! így a nehezen oldható alkotóelemek is oldódnak. A pácport kevés forró vízzel csomómentes péppé kell keverni, majd a forrásban levő vízzel lassan felengedni. A kihűlt keveréket le kell szűrnünk, mert miközben a felhasználási hőmérsékletre hűl, a felesleges pácpor leülepedik. Pác készítéséhez és tárolásához üveg, műanyag, porcelán edények a legalkalmasabbak. A fém edényeket és szerszámokat kerüljük!

Jegyezzük meg! Pácoláshoz mindig bőven elegendő pácot keverjünk, mert az utólagos páckeverés színeltéréshez vezethet. Gondoljunk arra, hogy a felület a szokásosnál több pácanyagot szívhat el. Az esetleges javításokra, pótlásokra is kell maradnia anyagnak.

A fa bütüje jobban szívja a pácot, ezért a bütüket lehetőleg vékony pácréteggel kezeljük. A vizes pácok gyorsan beszívódnak, a szeszes pác pedig gyorsan szárad. A bütüs felületeket előzőleg nedvesítsük be, ezzel megakadályozhatjuk a gyors beszívódást.

Felhordás

A felhordást úgy végezzük, hogy bőven jusson anyag a felületre, de ne folyjon meg. A felület egyenletes telítése után száraz ecsettel oszlassuk el a pácot, majd szivaccsal óvatosan, puhán töröljük le a felesleget. (A visszaszedett pácot soha ne öntsük, ne keverjük vissza az eredeti pácba, mert abban színeltérést eredményezhet!)

Kihagyások ne maradjanak, egy szerkezeti elem egyszerre, átfedés nélkül készüljön. Ez azért fontos, mert a kihagyott részek javítása után a felület mindenképpen foltos lesz. A pácolásnál vigyázni kell arra, hogy csak egyszer érje a felületet pác, mert ahol megfolyik, spriccelődik, ott a pác beszívódik a fába, és ezeken a helyeken a felület sötétebb, foltos lesz, amit javítani már nem lehet.

A pácolást készíthetjük egyszeri és kétszeri felhordással. Ha vizes vagy szeszpácot használunk, kétrétegű felületkezelésnél a második réteget 5-10 perc eltelte után vigyük fel, mielőtt az első réteg megszáradna. A kétszeri felhordásnak köszönhetően telítettebb, mélyebb színű lesz a fa.

Száradás

Száradásnál ügyeljünk arra, hogy az természetes körülmények között menjen végbe, feleslegesen ne siettessük a folyamatot. Minél lassabban játszódik le, annál szebb lesz a felület. A tökéletes száradás után a fát vonjuk be natúr lakkal, hogy a pác színe ne változzon meg, és a felület mosható legyen. Az ecseteket, edényeket, szivacsokat mossuk ki, és úgy helyezzük el, hogy a víz minél előbb el tudjon párologni. Az egy pácszínhez befogott szerszámokat más színekhez, illetve más munkákhoz már ne használjuk.

A pácolásnál előforduló leggyakoribb hibák

A pácolt, fényezett felületek víz hatására könnyen lemoshatok. Ennek oka, hogy a pácoldatban a vegyi anyagok, lúgok, nagy mennyiségben vannak jelen, és a felületen kikristályosodnak. Víz hatására a kikristályosodott lúg oldja a pácot, így az lemosható.