Fürdő

Természetes anyagok, kerámialapok a fürdőben

Egyiptomban és Mezopotámiában a falakat már néhány évezreddel ezelőtt is gyönyörű, csillogó csempékkel fedték be. A csempe tehát egy meglehetősen régi hagyományokkal rendelkező anyag, amely napjainkban is közkedvelt. A kerámiát a modern iparban is hasznosítják, ebből készítik például az elektromos tűzhelyek kerámialapjait vagy az űrrepülőgépek hőálló borítását.

Kerámialapokat és csempéket legnagyobb mennyiségben az építőipar használja fel. A fürdőszobában a finoman megmunkált csem­pék hódítanak, amelyek a leg­különbözőbb formákban és színekben kaphatók, de tulaj­donképpen ugyanabból az anyagból készülnek.

Készítésükhöz agyagot, kvar­cot, földpátot, kalcitot (mészpát) vagy samottot használnak. Az alapanyagokat felaprítják, majd feliszapolják. A kemény anyagok aprítása maximum 24 óráig tart. Egy nagy őrlőbe­rendezésben az anyagokat víz és tűzkő hozzáadásával finom masszává őrlik, majd a gyártó saját „receptje” szerinti arány­ban összekeverik. Ezt a masszát felhevítik, így nedvesség­tartalma 7-10%-ra csökken.

Csempe

A képen látható csempéket a kopással szemben nagyon ellenálló réteggel vonták be, így a leg­nagyobb igénybe­vétel sem hagy rajtuk nyomot.

Ezt a szárazanyagot ezután néhány napig állni hagyják, s csak ezután helyezik a nyomó-formába. A nagy igénybevétel­nek kitett kerámiát nagyobb nyomással kell a formába pré­selni. A csempe vagy járólap méretétől függően egy préselés­sel egy vagy több nyers lapot állítanak elő. Ezt követően a lapok elhaladnak a csiszolósza­lagok mellett, amelyek a lapok oldalát egyenletesre csiszolják.

A „Levanté" termékcsalád

A „Levanté” termékcsalád természetes anyagokból készül, és dekoratív gránit-intarziával díszítik

A matt felületű kerámiát ez­után maximum 1250 °C-on kiégetik, így egy nagyon ke­mény „cserepet” kapnak. A mázas kerámia égetését vagy két külön lépésben, vagy a korszerű rotációs kemencé­ben egy lépésben végzik. A csempéket futószalagon moz­gatják, amelyek így haladnak el a különféle rétegező berende­zések alatt. A cserép felületén a mintákat szitanyomással készí­tik. Az első égetést kb. 40 per­cig végzik, mintegy 1100 °C-os hőmérsékleten. A második égetés során a csempéket egy rotációs fényezőszalagon moz­gatják 30—35 percig, közben a hőmérséklet 10-50 °C.

Fürdő

Teljesen új, eddig ismeretlen lehetősé­geket nyitott meg a tervezők előtt az új lézer-vágótechnika megjelenése

Bár a termelést ma már szá­mítógépek vezérlik, gyakorla­tilag nincs két teljesen egyfor­ma csempe. A gyártási folyamat végén ezért minden darab mi­nőségellenőrzését el kell végez­ni: meg kell vizsgálni az olda­lak és a fényezés hibáit és a mé­retbeli eltérések toleranciaérté­két, amit szabványok határoz­nak meg. Ezután a csempéket szín szerint szortírozzák, ami az esetek többségében szintén manuálisan történik. A kerámia­lapok csomagolását már ter­mészetesen gépek végzik, majd minőségi osztályokba (1., 2. és 3. osztály) sorolják, amit a csomagoláson is feltüntetnek.

A kopásállóság fokozatai

Kopásállóság I.

A kevésbé igénybevett terek burkolására, ahol puha talpú cipőben járunk, a csempét nem érik karcoló szennye­ződések. Ilyen például a háló- vagy fürdőszobánk.

Kopásállóság II.

Kevésbé igénybevett helyiségek burkolására alkalmas, melyeket viszonylag ritkán használunk, normál talpú cipőben járunk és a burkolatot csak kevés karcoló szennyezőanyag éri.

Kopásállóság III.

Közepesen igénybevett helyiségek burkolására alkalmas, amelyen normál talpú cipőben járunk, az igénybevétel átlagos, a felületet karcoló, szennyező anyagok is érhetik. A konyha kivételével a lakás bármely helyiségének burkolására alkalmas.

Kopásállóság IV.

Erősen igénybevett, gyakran látogatott helyiségek burkolására alkalmas, melyekben az átlagosnál nagyobb az igénybevétel, a szennyezés. A lakásban az előszoba, a konyha és a terasz.

Kopásállóság V.

Nagy forgalmú, az átlagnál erősebben igénybe vett helyiségek burkolására alkalmas kerámia. Alkalmazható szállodák és bankok előcsarnokában, üzletekben, éttermekben és büfékben.

Mivel a kerámiacsempéket természetes anyagokból állít­ják elő, egy sorozaton belül is lehetnek eltérő darabok. Éppen ezért az apró eltéréseket a gyár­tók többsége kóddal jelöli, ami az utánrendelési nagyban meg­könnyíti. A piacvezető gyártók­nál a folyamat végén beiktat­nak még egy minőségellenőr­zést, amikor minden raklapról szúrópróbaszerűen kibontanak egy-egy csomagot, és még egyszer ellenőrzik az áru mi­nőségét.

A különleges minták egy részét a már fényezett és ki­égetett csempére viszik fel, s a minta fixálása érdekében 830 °C-on még egyszer kiége­tik. A mintákat gyakran lehúz­ható tapaszok formájában vagy szitanyomással viszik fel a csempékre.

Az egyre különlegesebb ke­rámialapok (intarzia, egyedi formák, szegélycsempék) to­vábbi megmunkálást igényelnek.A mintákat lézersugárral vagy nagyon koncentrált és erős vízsugárral maratják ki a csempe felületéből, ami újabb lehetőségeket nyit meg a ter­vezők előtt.

Csempefajták és felhasználási területük

A kerámialapok többféle változata kapható a piacon. Mivel mindegyik fajta különböző tulajdonságokkal rendelkezik, a felhasználás helyének függvényében tudatosan kell választanunk közülük.

Fali csempe

A fali csempe finom szemcséjű, jó vízszívó képességű, fényezése ellenáll a tisztítószerek gyenge savas és lúgos hatásának. A máz biztosítja, hogy a kerámialap elég kemény és UV-sugarakkal szemben is ellenálló legyen. Elsősorban a belső helyiségekben használható fel, padlóburkolásra csak a gyártó kifejezett megjelölése (pl. *) esetén használható, amennyiben biztosítani tudjuk az alapozás és a burkolat tökéletes illeszkedését. A gyártók a fali csempe mintázatához illő, strapabíróbb járólapokat is kínálnak, ezért jobban járunk, ha padlóburkoláshoz ezek közül választunk.

Mázas járólap

A mázas járólap anyaga szürkés-bézs színű, állaga tömör és kemény, a mázréteg pedig általában nem átlátszó. Ezek a lapok taszítják a vizet, és jól tűrik a nedvességet, valamint a mechanikus és a vegyi hatásokat is. Mivel jól tűrik az időjárás viszontagságait és fagyállók, belső és külső terek burkolására egyaránt alkalmasak. A máz megkönnyíti a tisztítást, és növeli a kerámia kopásállóságát. A mázas burkolólapok a gyengén vagy közepesen igénybe vett (kopásállóság I—III.) helyiségek burkolására alkalmasak.

Máz nélküli járólapok

A máz nélküli járólapok általában egyszínűek és nagyon ellenállók. Felületük sima és egyenletes vagy strukturált, csúszásálló réteggel bevont és fényesre csiszolt. Alkalmasak kül- és beltéri, fali vagy padlóburkolásra. A legkeményebb igénybevételt (kopásállóság IV-V.) is jól tűrik. Nagyon könnyen megállapíthatjuk, hogy fali csempével vagy járólappal állunk-e szemben. Ha vízbe mártjuk és a lap a nedvességet beszívja, fali csempéről van szó, ha nem járólappal állunk szemben.

Az idők folyamán a csem­pék nem csak szebbé váltak, de gyártásuk is fejlődött, hiszen környezetkímélőbb és gazda­ságosabb lett. A legkorszerűbb rotációs kemencékben, melyek­ben az égéstér mindössze 10 cm magas, a kerámia futósza­lagon mozog, az égetési idő pedig 30 percre rövidül. így a gyártás hatékonyabb, hiszen gyorsabb és kevesebb energiát igényel.

A kerámia égetése közben kiküszöbölhetetlen a hidrogénfluorid (fluorsav) kialakulása, amit korábban a fel­szabaduló gázokkal együtt a levegőbe engedtek. A korszerű szűrőberendezések a hidrogénfluoridot kiszűrik a gázok­ból, és visszaforgatják a ter­melési folyamatba. A csempe-és járólap-gyártás hatalmas vízigényét is sikerült az elmúlt években korszerű megoldá­sokkal csökkenteni. A fogyasztók öröme kettős, hiszen a gyártási folyamat ke­vésbé terheli a környezetet, míg az árak csökkentek, vagy legalábbis szinten maradtak.