Fürdő

Tippek és technikák, „csináld-magad” technika fürdőszobákhoz

Ebben a rövid „értelmező szótárban” összefogla­lunk néhány anyagot és „csináld-magad” technikát, amelyeket a cikksorozat során majd alkalmazunk.

MDF:

Az MDF (közepes tömörségű rostlemez) olyan tö­mör falap, amelyet összepréselt farostokból készíte­nek. Mindig viseljünk maszkot, amikor elvágjuk a rostlemezt, mert a nagyon finom por belégzése hosszú távon káros lehet.

Alapozó:

A farostlemezt mindig le kell alapozni festés előtt. Ez a lépés hasonlít a fa lealapozásához, és meggá­tolja, hogy a lemez túl sok festéket szívjon magába. Általában szebb lesz a végeredmény, ha a fát is le­alapozzuk, mielőtt befestjük, de az alapozás elhagy­ható kisebb felületek festése esetén. Ha kezeletlen fenyőt festünk, először kenjük be a faanyagban levő csomókat egy fedőoldattal. Ez meggátolja, hogy a gyanta „átüssön” a festéken, illetve elősegíti a fes­ték egyenletes eloszlását.

Festék:

A víz alapú emulziós festéket könnyű használni, elég gyorsan szárad, és könnyen kimosható az ecsetből. Különösen a falak lefestéséhez alkalmas. Az olajfes­ték vastagabb, vízálló fedést biztosít. A száradás után csillogó vagy selyemfényű olajfesték felvitele néha nehezebb, de a fürdőszobába alkalmasabb le­het, különösen a víznek gyakran kitett területeken. Választhatunk olyan festéket is, amely kifejezetten a nedves helyiségekre lett kifejlesztve, és tartósabb, jobban szigetelő felületet ad.

Lakk:

Hogy megvédjük a szép végeredményt – a vízérzékeny felületet vagy egy vízalapú festékréteget -, használjunk lakkot, hogy tartós felső réteget kapjunk. Általában egynél több lakkrétegre van szükség. Néha speciális falakkot kell használnunk. Az akrillakk általában matt lesz, míg a poliuretánlakk keményebbre és fényesre szárad.

Fugázó anyag:

Csempézés után mindig szükség van a csempék közti részek kifugázására. Jó ötlet távtartót hasz­nálni, hogy minden csempe közt ugyanannyi legyen a távolság.

Csemperagasztó:

Sokféle csemperagasztó létezik, köztük vízálló faj­ták is. Legtöbbször megfelel a közönséges csempe­ragasztó is, míg a padlócsempéhez szükség lehet speciális ragasztóra, attól függően, milyen padlóra ragasztunk.

Eszközök:

Az elektromos fúró nélkülözhetetlen barkácseszköz. A legtöbb fúrót különböző méretű és funkciójú fú­rófejjel együtt árulják. Mindig a használandó csavar nagyságához igazítsuk a fúrófej méretét. Amikor falat fúrunk, használjunk kőműves-fúrófejet, ame­lyet a kemény felületekhez terveztek. Helyezzünk tiplit a lyukba, aztán csavarjuk a csavart a tiplibe.

Amikor fát fúrunk, a fúrt lyuknak kicsit kisebbnek kell lennie a csavarnál, hogy az elég szorosan illesz­kedjen a fába, amikor becsavarjuk. A fába csavarozáshoz nem szükséges tipli használata. A betétvágó fűrész ideális a fa vagy farostlemez méretre vágásához. Ha kisebb darabokat vágunk formára, lombfűrész kell, a satus munkapad pedig megkönnyíti a fűrészelést.