Gipszkarton

Hogyan szereljük a gipszkaron fal tartóvázát?

Anyag

4 x 6 és 6 x 6 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, krepp ragasztószalag, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, csatlakozótömítő (adott esetben kőzetgyapot lapok, párazáró fólia és szigetelőhéjak hidegvíz-vezetékeknek), önmetsző gyorsépítő-csavarok, glettelő- és hézagológipsz, hézagerősítő szalagok, mélyalapozó.

Aki szívesebben dolgozik fával, mint habarccsal, a nyers falat tartólécezésre szerelt gipszkarton lapokkal is burkolhatja. A 3 x 5 cm-es gyalulatlan tetőlécekből álló tartóvázat kb. 42 cm-es középvonal-távolsággal, dűbelekkel vízszintesen a falra rögzítjük. Függőleges lécezést is kialakíthatunk 30 cm-es középvonal távolsággal. Mindkét esetben a léc vastagsága elegendő teret ad ahhoz, hogy a burkolat mögé vezetékeket rejtsünk el. Kondenzvíz keletkezésének megakadályozására a hidegvíz-vezetékeket mindig párazáró szigeteléssel kell ellátni.

A nyers fal és a tartólécek közé kerülnek a hőszigetelő lapok

A nyers fal és a tartólécek közé kerülnek a hőszigetelő lapok

A tartólécezés szerelésekor a 80 mm-es műanyag beütődűbelek különösen praktikusak és időtakarékosak. Ezeket legfeljebb 100 cm-es közökben helyezzük el. Mielőtt a burkolatot a tartóvázra erősítenénk, beállító léccel és vízmértékkel egy síkba kell hoznunk.

A túl mély helyeket, vagyis az egyenetlenségeket távtartó alátétekkel kell kiegyenlítenünk. Ehhez a műanyag beütődűbel csavarját egy kereszthornyos csavarhúzóval meglazítjuk, majd kis faékeket helyezünk a fal és a lécezés közé úgy, hogy a lécezés pontosan egy síkba essen. Ezután a műanyag beütődűbel csavarját egy kalapácsütéssel ismét szintig beütjük. Ha aljzatunk nagyon egyenetlen, az előbb említett beütődűbelek jól használhatók, mivel a rögzítést és síkba igazítást egy menetben végezhetjük.

Párazáró fólia

A hőszigetelés elhelyezése után a párazáró fóliát kell felhelyezni. A fóliatoldásokat kétoldalt öntapadó ragasztószalaggal kell folytonosítani. Az előtétfal szélein a párazáró fóliát a födémhez, ill. a falhoz szintén öntapadó szalaggal kell csatlakoztatni.

A gipszkartonlap burkolatot a helyiség magasságának megfelelően, levegőrés nélkül kell leszabni, és vízszintes lécezés esetében a lécek futására merőlegesen kell felcsavarozni. Ennek során az önmetsző gyorsépítő-csavarokat 25 cm-es közökben csavarjuk be.

A lécezésre függőleges burkolatot is függőlegesen csavarozzuk fel. Ilyenkor a lapok illeszkedése mindig egy-egy lécen fekszik, és a lapokat szegélyük közelében csavarozzuk fel. Ha a lécek közötti távolság 30 cm (az egyemberes lap fél szélessége), akkor egy további léc a lap közepe alatt fekszik, itt a lapot önmetsző gyorsépítő-csavarokkal 25 cm-es közökben erősítjük fel.

Hő- és hangszigetelt felület kialakítása

Ha a gipszkartonlapos (szárazvakolat) szerelésével a fal szigetelésén is javítani akarunk, gipszkarton kötőlapokat (szendvicslapok) alkalmazunk, amelyek hátoldalára szigetelőréteget kasíroztak. Ha a szendvicslapokat tartólécezésre szereljük, a hő- és hangszigetelést oly módon javíthatjuk, hogy a nyers fal és a tartó-lécezés közét hézagmentesen üveg- vagy kőzetgyapot hőszigetelő anyaggal töltjük ki. Ilyenkor ennek megfelelően hosszabb dűbeleket kell választanunk.

Gipszkarton

Ha a hő- és hangszigetelő anyag 40 mm vastag, 120 mm hosszú dűbeleket kell alkalmaznunk. Megjegyezzük, hogy külső falak hőszigetelő burkolatának készítésekor a kondenzvíz-képződés megakadályozására párazáró réteget kell beépíteni.

Régi vakolatok felújítása

Ugyanúgy dolgozunk, mint ahogy a nyers falak burkolásánál láttuk. Ha ragasztóanyaggal dolgozunk, arra kell ügyelni, hogy a régi vakolat száraz, szilárd, pormentes és teherbíró legyen. Az esetleges tapétákat és régi festékbevonatokat természetesen el kell távolítani. Ha a vakolat felszínét tapadóalapozóval vagy oldószertartalmú mélyalapozóval alapozzuk, nemcsak szilárdítjuk azt, hanem a vakolat szívóképességét is javítjuk. A régi falak tartóvázas burkolása lényegében azonos az új épületek falain alkalmazható eljárással. Azt is megtehetjük, hogy a gipszkarton lapokat a már leírt módon gipszkartoncsíkokra szereljük (a gipszkarton lap csíkokra vágásával).

Helytakarékos szerelés sima, sík aljzaton

Akár 3×5 cm-es tetőlécekből készített normál tartóvázra szerelünk, akár ragasztóanyagot használunk, a térből néhány centiméter elvész. A hasznos terület csökkenése különösen kis helyiségekben hátrányos. Még az is előfordulhat, hogy az eddigi bútorzatot már nem tudjuk elhelyezni, mivel a szoba hossza és szélessége csökkent. Akinek bármely oknál fogva számolnia kell a centiméterekkel, különleges, helytakarékos szerelési módokkal érhet csak célt.

A következőkben leírt szerkezetek kiválóan alkalmasak régi házak korszerűsítésére, de különösen jól alkalmazhatók panellakásokban. A panellakások falain többnyire semmiféle vakolat nincsen, aminek következtében a helyiségek nedvességszabályozása kedvezőtlen.

Így biztonságos

Ha kétségeink támadnának a normál hosszúságú dűbelek stabil rögzítő képességével szemben, dolgozzunk még mélyebbre bemenő, hosszabb dűbelekkel. Figyelembe kell azonban venni a fogadószerkezet vastagságát!