Gipszkarton

Válaszfalak és előtéthéjak építése gipszkarton falból

Fa tartóvázas válaszfalak és előtéthéjak

Akár válaszfalat építünk, akár előtéthéjat, azaz a téglafal elé elhelyezett vékony falat, először tartóvázra van szükségünk. Ez egy 6×4 cm-es falécekből készített keretből áll, amelyet szorosan a padlóra, a határoló falakra és a mennyezetre erősítünk fel keret- vagy szögdűbelekkel. A dűbelek közötti távolság ne haladja meg a 100 cm-t. A tervezett ajtó vagy nyitott átjáró helyén a padlóra rögzített lécet megszakítjuk, és jobbra-balra egy-egy 6×6 cm-es, függőleges hevederfát helyezünk el, amelybe az ajtótokot is behorgonyozhatjuk.

Válaszfal faanyagú tartóváza

Válaszfal faanyagú tartóváza

A keretben lévő 6×4 cm-es vízszintes bordák közötti távolságot aszerint választjuk meg, hogy a falat milyen lappal kívánjuk burkolni. Ha a tartóvázat 20 mm vastag gipszkarton lapokkal burkoljuk, és a helyiség belmagassága 260 cm, akkor elegendő a helyiség magasságának felében egyetlen vízszintes kereszthevedert elhelyezni. A lapokat ilyenkor függőlegesen rendezzük el, és mind a külső keretre, mind a középső kereszthevederre rácsavarozzuk. A csavarok közötti távolság kb. 25 cm. Ha vékonyabb lapokkal dolgozunk, a tartóvázat további 6×4 cm-es, függőleges hevederekkel is kimerevítjük.

Fémprofilokból összeállított állványzat

Fémprofilokból összeállított állványzat

A 12,5 mm vastag, 125 cm széles lapokhoz a hevederek középvonalának távolsága 62,5 cm, a 60 cm széles egyemberes lapokhoz pontosan 60 cm. Szálerősített, 10 mm vastag, 100 cm széles lapok esetében a függőleges bordákat 50 cm-es tengelytávolsággal kell beépíteni. Ezáltal a lapok mindig egy heveder fölött illeszkednek, és az előfúrás nélkül becsavart gyorsépítő facsavarok szilárdan tartanak.

A tartóváz tervezésekor ügyelni kell arra, hogy a mindenkori első mezőnél a következő függőleges profil közepéig számított távolságot a faltól kell kimérni, mivel az első lap széle nem a falra erősített profil középvonalán helyezkedik el, hanem közvetlenül, az előzőekben ismertetett mozgási hézaggal csatlakozik a határoló falhoz.

Ugyanezzel az eljárással kéthéjú falak is építhetők. Ezt a szerkezeti módot a kedvezőbb léghang gátlás miatt választjuk, vagy azért, hogy a fal üreges részében víz- vagy lefolyóvezetéket helyezhessünk el. A keret elemeit derékszögben ütköztetjük egymáshoz. A merevítő hevedereket tompán illesztjük a keretfák közé és ferdén becsavart, megfelelő hosszúságú csavarokkal erősítjük azokhoz.

Tartóváz szerelése

Tartóváz szerelése

Fém tartóvázas válaszfalak és előtéthéjak

Ha állványzatunk fémprofilokból készül, akkor a körbefutó 6×4 cm-es keretlécek helyett először dűbelekkel U profilokat erősítünk a padlóhoz és a mennyezethez. A falcsatlakozásokhoz C profilokat használunk, amelyeket egyszerűen beállítunk az U profilokba. Mind az U, mind a C profilok ebben az esetben is az előzőleg felerősített, öntapadó csatlakozótömítésre fekszenek fel.

A körbefutó keret merevítése fémprofilokból készülő tartóváz esetében is a választott lapok merevségétől függ. A tengelytávolságok megegyeznek az előző bekezdésben az egyes gipszkarton laptípusokra megadott értékekkel. A hangszigetelés javítására a fémprofilok közötti tér – hasonlóan a fa tartóvázas válaszfalhoz -40 mm vastag üveg- vagy kőzetgyapot lappal tölthető ki. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő sűrűségű anyagot alkalmazzunk, elkerülendő a szigetelőanyag összeroskadását a szerkezeten belül.

Jó tanács

A szárazvakolat felszerelésével egy munka-menetben a hő- és hangszigetelésen is javíthatunk, ha az egyes tartórészek közötti üreges tereket üveg- vagy kőzetgyapot lapokkal töltjük ki.

Ha az előtéthéjra nehezebb tárgyakat, pl. mosdókagylót készülünk szerelni, megfelelő alátámasztásról kell gondoskodnunk. Ehhez kereszthevedert építünk be – amelynek feltétlen fel kell feküdnie a falra -, vagy az előtéthéj hátoldalát megfelelő vastagságú fabetéttel béleljük. A tömör falhoz dűbelezett fabetét nemcsak a felszerelt tárgy alátámasztására, hanem hozzáerősítésére is lehetőséget ad.