Gyerekszobák

Tárolási ötletek a gyerekszobákhoz, 6 bevált TIPP

A praktikus tárolóhelyek és személyre szabott kiegészítők jól szervezett kis birodalommá teszik a gyerekszobát.

Rend a lelke mindennek!

A jól működő funkcionális teret a kiegészítők teszik személyessé. A megfelelő tárolás elengedhetetlen. Bár ezt a tényt senki nem vitatja, mégis, gyerekszobáknál meg kell találunk a megfelelő egyensúlyt. Ha túl sok terjedelmes szekrényt helyezünk el és rejtett kis tárolózugot alakítunk ki, csak a gyerekek rendetlenségre való hajlamát erősítjük. Ugyanaz lesz a végeredmény, ha túl kicsi a tárolókapacitás.

Rend a lelke mindennek!

A gyere­keket rá kell nevelnünk a rendrakásra, aminek a legjobb módja, ha szórakoztatóvá tesszük ezt a feladatot. Válasszunk tárolónak élénk színű, egymásba helyezhető, mozgatható dobozokat – ezzel kielégít­hetjük a gyerekek változatosság iránti igényét. Okosan kitalált rész­letekkel alakítsunk ki csemeténknek személyre szabott környezetet, így biztosan szívesen fogja rendben tartani.

A megfelelő tárolóhelyek kialakítása

Először is mérjük fel a gyerekek igényeit. Ha még totyogó korban vannak, a játékok elhelye­zésére válasszunk könnyű dobozokat.

A megfelelő tárolóhelyek kialakítása

Nyitott polcokra mindenképpen szükség van, de azok egy kisebb szobát még inkább zsúfolttá tesz­nek. Jó megoldás, ha egyszerű, a fal mentén körbefutó fali polcot alkalmazunk a holt terek hasznosításához. A polc végét zárjuk le, így nem potyognak le róla a tárgyak.

Tippek tárolóhelyekhez:

  • A vesszőből fonott tárgyak viszonylag olcsók, ugyanakkor tartósak, ráadásul a divatból sem mennek ki túl hamar Választ­hatunk a fedeles szennyes kosarak (ruha­neműk és sportfelszerelés ideális tároló helyei), dobozok és mini polcrendszerek között.
  • A műanyag dobozok könnyen tisztíthatók (egyszerűen csak ki kell őket mosni), ami különösen kicsi gyerekeknél fontos szempont. További előnyük, hogy sokféle színben kap­hatók. Létezik összecsukható változatuk is, ezek kis helyen elférnek, amikor nincsen rájuk szükség.Tárolóhelyek
  • Jó ötlet újrahasznosított tárgyakkal berendezni a szobát, a régi iratszekrényből pl. éjjeliszekrény lehet, a fiókos asztali tárolókban pe­dig elférnek a rajzeszközök, babaruhák vagy játékállatok.
  • A nyitott polcrendszer praktikus tároló megoldás, de egy kis szobában zsúfoltnak hathat. Ilyenkor inkább szereljünk fel a másra nem hasznosított terekben (pl. ágy felett) a fal men­tén körbefutó szimpla polcot, amelynek a végét könyvtámaszokkal zárjuk le, így nem potyog­nak le róla a tárgyak.
  • A falba bevert kampók a ruhaneműk ideális tárolóhelyei. Ügyeljünk rá, hogy a kampókat szilárdan rögzítsük. Használjunk az előre kifúrt lyukakba helyezett tiplit. A kampókat olyan alacsonyra szereljük, ahol a gyerekek is el­érik őket.Tárolóhelyek 2
  • Valóban kihasználjuk a szekrény teljes tároló­kapacitását? Kisebb gyerekeknek nincs szük­sége felnőtteknek való szekrényre, mert a legtöbb ruhát összehajtva is lehet tárolni. Ilyenkor érdemes a szekrény belsejét nagyrészt polcokkal kitölteni, és alacsonyabbra beszerelni az akasztórudat.
  • Ne feledkezzünk meg az ajtó mögötti vagy a szekrényben lévő tér hasznosításáról. A zsebekkel ellátott, vászonból készült tartókba kerülhetnek pl. zoknik vagy hajkefék. Ezeket akasszuk masszív kampókra, és színes foltok­kal jelezzük, hogy minek hol a helye.Zsebek
  • Időben alakítsuk ki a megfelelő tárolórendszert, így nem az iskolakezdés előtt kell mindent kap­kodva beszerezni.

Címkézzünk!

Különösen a kicsi gye­rekeknek fontos, hogy könnyen be tudják azonosítani, mi hol található. Készítsünk az összes dobozukra, fiókjukra címkéket. Vágjunk ki pl. mintás tapétából játékokat, zoknikat, vagy olyan figurákat, amelyek utalnak a doboz tar­talmára, de akár a ki­csikkel is rajzoltathatunk különféle figurá­kat öntapadós lapra vagy fehér vászonra.

Áruházi ötletek

Érdemes ellátogatni konyha- és fürdőszoba-­berendezéseket árusító üzletekbe. Itt nemcsak sok jópofa kiegészítőt, de a masszív és olcsó tároló rendszerekhez hasznos ötleteket is kapunk. A könnyed krómozott polcok remekül beválnak könyvespolcnak vagy a számítógép tárolóhe­lyének, míg a konyhai akasztósor a gyerekszoba falára szerelve kiváló helye pl. öveknek, éksze­reknek és hajba valóknak. A kisebb dobozokról se feledkezzünk meg: az átlátszó, fürdőszobába szánt edényekben rögtön látszik, hogy mi van bennük. Ezek remek helyei a kisebb játékoknak. Praktikusak a színes ételes dobozok is, mert ezeket egyszerűen egymásra pakolhatjuk.

Az élénk színű dobozok izgalmassá teszik az amúgy egyszerű polcot.

Az élénk színű dobozok izgalmassá teszik az amúgy egyszerű polcot.

Kódolás színekkel

A gyerekek szeretik az újdonságokat. Az egyik leg­jobb módja annak, hogy kicsi korukban rászok­tassuk őket a rendrakásra, ha az egész műveletet játéknak álcázzuk. Rendezzük színek köré a rend­rakást – pl. a plüssjátékok kerüljenek a sárga, az építőkockák meg a kék fiókba. így a kicsik könnye­dén megjegyzik, hogy mi hová kerüljön. Ahogy cse­metéink növekednek, bevezethetjük a betűkkel, számokkal, szavakkal való jelölést. Ha időnként változtatunk a már megszokott renden, akkor nem válik unalmassá a rendrakás, ahogy nőnek a gye­rekek, így életben tarthatjuk a rendrakási kedvet.

Meglévő bútorok felújítása

A jobb napokat látott bútordarabok felújítása nem túl bonyolult feladat. Egy régi szekrény fiókjait hasznosíthatjuk pl. úgy, hogy kívül-belül kitapé­tázzuk öntapadós tapétával. így praktikus, ágy alá helyezhető tárolókat kapunk, amelyekbe kerül­hetnek pl. ruhák vagy ágyneműk, a fogantyúkkal pedig könnyedén mozgathatjuk őket.

A felújított fiókok nagyszerű tárolók.

A felújított fiókok nagyszerű tárolók.

Összhangban a környezettel

Érdemes lehet a kisebb kiegészítőket pl. a falhoz illő színekkel, mintákkal díszíteni. Egy kisebb komódnál pl. vegyük ki a fiókokat, és azok előlapját vonjuk be maradék tapétával. Ehhez csavarjuk le a fogantyúkat. így könnyebben elvégezhető a mű­velet.

Zsebes tároló

Az átlátszó zsebekkel felszerelt egyszerű vászonlap remek helye a hajkeféknek, zokniknak vagy egyéb apró tárgyaknak. Ezt házilag is könnyen elkészít­hetjük méretre vágott textilből. A könnyebb holmikhoz könnyű, áttetsző anyagot (pl. fátyolszövet) válasszunk, a nehezebbekhez (cipők, játékok) vas­tagabb kelmét (pl. vászon). 1 cm szélesen szegjük be az anyagot, majd a tetejére varrjunk zsinórból vagy textilből akasztót.

Az átlátszó zsebekben elhelyezett apró tárgyakat könnyű megtalálni.

Az átlátszó zsebekben elhelyezett apró tárgyakat könnyű megtalálni.