Gyerekszobák

Tengerészmotívumok a gyerekszobában (tengerimádó gyerekeknek)

Bontsunk vitorlát!

A tengerimádó gyerekek képzeletét biztosan megmozgatja a tengerészmotívumokkal beren­dezett szoba. Ehhez felhasználhatjuk a tenger­parti nyaraláson gyűjtött vagy vásárolt emlék­tárgyakat: kagylókat, hajómodelleket vagy homokozó készletet. Kislányoknak és kisfiúk­nak egyaránt vonzó ez a stílus. A színkeverés­hez alapul vehetjük a klasszikus kék-fehér összeállítást, vagy felidézhetjük a napsütötte tengerpartot is homoksárga és rózsaszínes árnyalatokkal és az élénk csíkos napozóágyak mintáival.

Tengerészmotívumok a gyerekszobában

A berendezés összeállítása

Alapszínünk majdnem mindig kék (bármely árnya­latban), amelyet tiszta fehérrel és tengerészmotívumokkal, a napozóágyak csíkos mintájával vagy élénkvörös foltokkal tehetünk élettelivé.

 • A falak színének válasszunk matt törtfehéret vagy krémszínt, a színeket pedig a függönyö­kön és ágyneműkön vigyük be a szobába. Ha víz alatti hatást szeretnénk kelteni, válasszunk mély tengerészkéket, és a világosabb színű kiegészítőkkel tegyük világosabbá a szobát.
 • A hajó-, csónak- vagy tengerimadár-motívu­mokkal díszített tapéták jól mutatnak, de érde­mes inkább az aprómintás változatokat vá­lasztani. Ezeket akár rá is festhetjük a falra, és kiegészíthetjük nagyobb mintás szegéllyel. így a kiegészítőkkel szabadabban variálhatunk.Tengerészmotívumok a gyerekszobában
 • Az emeletes vagy dobogóra állított ágyak szintén kajütszerű élményt keltenek – különösen, ha ten­gerészmintás ágyneműhuzatot használunk, vagy pl. egy zászlót lógatunk le a mennyezetről. Ke­ressünk natúr- vagy festett fából készült ágyakat.
 • A középsötét vagy az uszadékfára emlékeztető, kopottas-fehéres bútorok jól illenek ehhez a stílushoz. Keressük a különleges darabokat, pl. felfordított csónakra emlékeztető könyvszekrényt. Szépen mutat a csíkos vászonagyag is, pl. ruhásszekrényre vagy éjjeliszekrényre erősítve.
 • A padló legyen fa vagy parafa, vagy válasszunk természetes rostból készült burkolatot, pl. világos homokszínű szizált. Kényelmes érzés a lábnak, ha pl. csónak formájú, vagy egyetlen élénk színben pompázó szőnyegeket is elhelyezünk.
 • A függönyök és rolók lehetnek egyszínűek, vagy a napozóágyakat felidézve vidám, csíkos mintájúak; esetleg választhatunk klasszikus tengerészmintákkal díszített változatokat. A függönyöket halakkal vagy tengeri csillagok­kal díszített kötéllel kössük hátra. Akár néhány tengerészcsomót is köthetünk a kötéldarabra.

Tengert idéző polcok készítéseTengert idéző polcok

A sima, egyszínű polc is tengerészjelleget ölthet, ha hullámokat idéző szegélyt készítünk rá. Ezek készen is kaphatók, de magunk is elkészíthetjük.

 

Amire szükségünk lesz Készen kapható szegély Ragasztó vagy csavarok Festék Kampók

Lépések:

 1. A szegélyt ragasszuk vagy csavarozzuk a polchoz, és fessük a polccal egyező színűre, de választhatunk akár élesen elütő színt is (pl. kék-fehér párosítás). Esetünkben a polcon a nyaraláskor beszerzett kin­cseket (pasztellszínű homokozó vödröket és dobozok­ban elhelyezett kagylókat) állítottuk ki.
 2. A polcok aljára szereljünk kampókat, amelyekre vászonzsákokat és ruhákat akaszthatunk.

Rafinált részletek

A tengerészélet hangulatát okosan megválasztott kiegészítőkkel még jobban kihangsúlyozhatjuk a szobában. Válasszunk vidám, élénk színű tárgya­kat, amelyek felidézik a tengerparti nyaralás vagy egy hosszú tengeri út hangulatát.

 • Itt aztán tényleg engedjük szabadon fantá­ziánkat! Szereljünk a falra egyszínű vagy szí­nesre festett fából készült mentőövet, zászlót, esetleg tengeri madarakat vagy halakat.
 • A kajütablakra emlékeztető, kerek tükrök fénnyel töltik meg a teret – legjobbak a fém- vagy fehérre festett kerettel készült változatok.
 • Helyezzünk el gyerekre méretezett nyugágyakat vagy színes párnákat ülőalkalmatosságnak. Ha úgy véljük, hogy a gyerekek már elég na­gyok ahhoz, hogy biztonságosan tudják hasz­nálni, egy függőágyat is felszerelhetünk.Rafinált részletek
 • A falakra fessünk fel bálnákat, tengeri csillago­kat vagy régi tengerészeti térképeket ábrázoló képeket. Stencilezéssel másoljuk át tengeri ma­darak képeit négyzet alakú alapra, majd keretez­zük be uszadékfára emlékeztető kerettel. Cso­portban elhelyezve akasszuk fel a képeket a falra.
 • Egy fából vagy vesszőből font „hajósláda” igazi kincs! Ebben kényelmesen elférnek a játékok. Az ágykeretre vagy az ajtó mögé akasszunk zsákvászonból készült zsákokat. Utóbbiakat ma­gunk is elkészíthetjük színes anyagmaradékból és egyszínű fehér vagy kék kötöző zsinórral.Rafinált részletek
 • Az olvasólámpák legyenek egyszerűek, fehér lámpaernyővel és sima fa lámpatesttel. Választ­hatunk világítótornyot formázó változatot is, amelynek ernyőjére textilfestő filccel sirályokat rajzolhatunk.
 • Biztassuk a gyerekeket, hogy saját maguk gyűjtsék össze a kiegészítőket. Ezek lehetnek színesre festett kavicsok, az ablakpárkányra helyezett uszadékfa vagy a könyvespolcra állí­tott, homokkal megtöltött befőttesüveg: mind­ezek felidézik a nyári vakáció hangulatát.

Festett ajtók

A sima faajtók a fes­tett, színes csíkoknak köszönhetően a szoba látványos színfoltjaivá váltak. A csíkok meg­rajzolásához használ­junk függőónt. Először fessük be az ajtót a halványabb színnel (esetünkben ez a sár­ga), majd festőszalag­gal jelöljük ki a söté­tebb csíkok határvona­lát.

Festett ajtók

Függőónnal és vo­nalzóval dolgozzunk, hogy a csíkok biztosan egyenesek és függő­legesek legyenek. Végül a képen látható módon fessünk kékkel vékonyabb csíkokat az ajtóra, így tengerparti öltözőkabinra emlé­keztető ajtót készíthe­tünk. A fémmel kere­tezett kukucskáló nyílást az ajtó festése előtt alakítottuk ki.