Bútorápolás

Fémveretek: réz felületek fényesítése házilag

A faanyag védelme

A felújítás első lépéseként szedje le a bútorvereteket. így a fémpolírozó nem károsítja a fát, s a fa bevonására alkalmazott szer sem kerül a bútorveretekre – nem úgy, mintha helyén hagyná őket.

Paradicsompác

ParadicsompácAz erősen oxidálódott sárgaréz veret megújul, ha egy éjszakára ketchupba áztatja. Régi fogkefével dörzsölje át a fémet, majd öblítse le vízzel – s máris a régi fényében ragyog.

Ha kilátszik az alapfém

Győződjön meg arról, hogy tömör rézből készült-e a tárgy, mielőtt erősebben megdörzsöli. Matt, szürke foltok vannak a felületén? Kilátszik az alapfém a lekopott rézbevonat alól? Ha nem túl feltűnő a kopás, tisztítsa meg a tárgyat, de ha igen, akkor polírozószerrel szedje le a maradék sárgarezet, míg egységesen szürke nem lesz a felület.

Szögezze le…

FényesítésErősítse az apró sárgaréz díszeket egy deszkadarabra. A tisztításuk így sokkal könnyebb, mint kézben tartva.

A viasz megóvja a rezet

Ha nehéz leszedni a véreteket a bútor bevonása előtt, kenje át őket finoman olvasztott paraffinba vagy méhviaszba mártott ecsettel. A viasz ellenáll a festéknek és az olajoknak, de a denaturált szeszt tartalmazó politúrral óvatosan kell bánni, nehogy véletlenül feloldja a viaszt.

Lekopott lakkozás

Az új sárgarezet lakkal óvják az oxidációtól. Ám ez előbb-utóbb lepattogzik, s a csupasz fém elszíneződik, míg a lakkozott nem. Nincs más hátra – le kell maratni a lakk maradékát. Fém- vagy karosszéria polírozó anyagba mártott finom acélgyapottal dörzsölje át a tárgyat, majd puha ronggyal fényesítse ki a sárgarezet.

Antik külső – rövid idő alatt

A régi bútor új és rikítóan fényes rézvereteit mesterségesen „öregítheti”. Tegye a véreteket légmentesen zárható dobozba, egy feltört ammóniapárnával – gyógyszertárban kapható -, és néhány órára zárja le.

AmmóniaLehetőleg ne lélegezze be az ammóniagőzt, s a párna se érjen hozzá a véretekhez. Miután elkészült, öblítse le az ammónia nyomait, majd óvatosan fényesítse ki a tárgyakat. Nyoma sem marad a veretek „gyári fényének”.