Lakásdekoráció

Festőeszközök: ecset, festőhenger, festőpárna

A festék felhordásának módja nagyrészt egyéni választás kérdése. Feltétlenül szük­ség van különféle méretű ecsetekre, de a festőhenger vagy párna szintén hasznos lehet. Néhány speciális eszközzel is ki kell egészítenünk a szerszámkészletünket.

Ecset

A szépen festett-mázolt felülethez természetes sortéból vagy jó minőségű műszálból készült ecsetre van szük­ség. A drágább ecsetekkel rendszerint jobb eredményt érhetünk el, az olcsóbbak viszont jól használhatók kül­téri munkákhoz, így fakerítés vagy vakolat festéséhez.

Ecsetek

A jó minőségű ecsetek megfelelő karbantartás mel­lett a használat során töké­letesednek. A laza sörték kihullnak, az ecset hegye szépen lekerekedik. Az új ecsetet használjuk alapozó és közbenső bevonat felhordásához, majd ahogy „öreg­szik”, már finom fedőfestéket is felvihetünk vele.

A hasznos méretű ecsetek közé tartozik a 12, a 18 és a 25 mm-es, amelyekkel szegélyeket és ablakkeretet lehet mázolni, valamint a falfestésre alkalmas 10, 12,5 és 20 cm-es ecsetek. A radiátorecsetnek hosszú fém­nyele van, amelynek segítségével a radiátorok mögötti felületeket is elérhetjük.

Festőhenger

Nagy felületekre könnyen és gyorsan felvihetjük a festéket festőhengerrel, amely kevésbé hagy nyomot, mint az ecset. A különböző szélességű és anyagú hen­gereket leginkább vizes alapú festékek felhordására alkalmazhatjuk, amelyeket egyszerűen le lehet mosni az eszközről. A sűrű diszperziós festékkel közvetlenül a dobozból tölthetjük fel a hengert, híg festékekhez viszont használjunk festéktálcát. Mennyezet vagy magas fai festésekor illesszünk a hengerhez hosszabbító-rudat – vagy jobb híján szigetelőszalaggal rögzítsünk hozzá egy seprűnyelet.

Hengerek

Leggyakrabban a következő anyagokból készült festőhengereket használjuk:

 • Habszivacs: Könnyen tisztítható, de nem lehet vele egészen finom réteget felhordani, és durva felületen használva elszakad.
 • Teddy: Kemény henger nagyon rövid bolyhokkal, amellyel finom réteget vihetünk fel sima felületekre. Érdes felületen nem alkalmazható.
 • Bárányprém: Drága, de tartós, durva felületekhez is jó.
 • Radiátorhenger: Kisméretű, hosszú szőrű festőhenger nagyon hosszú nyéllel, amellyel a radiátorok mögötti nehezen elér­hető felületeket is le lehet festeni.
 • Struktúrahenger: Speciális festő­henger textúráit festékek felhordá­sához, amelyekkel anyaghatású fal­felületet hozhatunk létre.

Festőpárna

A könnyű és egyszerűen használható festőpárnák négy­zet vagy téglalap alakú szivacsrétegre ragasztott vékony szálú velúrszövetből állnak, amelyet fém vagy műanyag nyélhez erősítenek. Egyesek nyelére hosszabbító rudat lehet illeszteni a mennyezet vagy más, nehezen elérhe­tő helyek létra nélküli festéséhez.

Festőpárnák

A festőpárnát sima és érdes felületekre egyaránt használhatjuk, durva felszínek festésére azonban nem alkalmas. Különösen szép felületet eredményez ajtók lakkozásakor. Közvet­lenül a használat után tisztítsuk ki a festőpárnát. Vigyázni kell azonban, mert a tisztítószerek feloldhat­ják a ragasztót, amely a velúrt a szivacshoz rögzíti.

Egyéb festőszerszámok

Ha folyékony festékkel dolgozunk, érdemes festékes-edényt használni, amelybe át lehet tölteni a szükséges mennyiséget. Így munka közben könnyebben mozgunk, különösen, ha létrázunk, mivel nem minden festékesdoboznak van akasztója. A festékes edény azért is hasznos, mert ha a festék bármilyen módon szennyező­dik, csak az edényben lévő adag károsodik.

Raketták

Egyéb hasz­nos kellékek:

 • három élű vagy íves rasketta, rugalmas spakli és a régi festék eltávolítására szolgáló festékkaparó,
 • takarószalag a befesteni nem kívánt felületek megóvására,
 • fémlemez vagy műanyag lap a festendő felület határolásához,
 • rongy a portalanításhoz,
 • védőfólia, régi újságpapír és tiszta, puha szöszmentes rongyok,
 • festékkeverő,
 • festék típusának megfelelő ecsettisztító szer.

Ecsetek tisztítása és tárolása

Távolítsuk el a maradék festéket az ecsetből, majd a vizes alapú festékhez használt ecsetet mossuk ki meleg szappanos vízben, és alapo­san öblítsük ki. Az oldószeralapú festékkel szennyezett ecsetet megfelelő oldószerrel vagy a szaküzletekben kapható ecsettisztító folyadékkal tisztíthatjuk meg, majd mossuk ki forró szappanos vízben, és alaposan öblítsük le.

A festőhengerek és festőpárnák tisztításakor újságpapírra nyomkodjuk ki a bennük maradt festéket, és az ecsetekhez hasonlóan tisztítsuk ki őket – szükség szerint víz vagy oldószer használatával. Hagyjuk az eszközöket megszá­radni. Az ecsetekből tisztítás után erőteljes moz­dulattal rázzuk ki a vizet. Ezután tegyünk egy befőttes gumit a még nedves ecset végére, amely összetartja a sörtéket. Ha a gumi nem túl szoros, megfelelő alakban rögzíti a sörtéket, és megakadályozza, hogy a szálak elhajoljanak. Akasszuk fel az ecsetet sörtével lefelé száradni. Amikor teljesen megszáradt, tegyük lezárható műanyag zacskóba, hogy ne porosodjon.