Festés, tapétázás

Szobafestés, tapétázás: színek és minták kiválasztás [PROFI TANÁCSOK]

A színek és minták kiválasztása

Egyéniségünktől függ, hogy milyen stílusokat részesítünk előnyben; azonban a színek kiválasztásánál sokszor befolyásolhat bennünket, egy külső hatás is. Esetleg vonzódunk egy-egy adott színhez vagy mintához, de ezeket beilleszteni egy elkészült helyiség összképébe nem mindig egyszerű feladat. A legjobb módszer, ha többféle forrásból merítünk ihletet.

Forgassuk gyakran a lakberendezési magazinokat; jegyezzük meg, hogy mi tetszik nekünk leginkább mások otthonában. Figyeljük meg a színeket és mintákat, amelyekkel a mindennapi életben találkozunk, és gondoljuk át, hogy hogyan tudnánk őket a készülő otthonunkban is alkalmazni.

Jegyezzük meg! Csak tőlünk függ, hogy a minta kiválasztása hosszadalmas vagy egyszerű folyamat lesz-e. Miután mérlegeltük az összes variációt, korlátlan lehetőségek állnak előttünk!

A tervezés folyamata

Az összes szobafestési és tapétázási munka legfontosabb fázisa a tervezés. Az ennek során befektetett többlet-energia kamatostul megtérül a pontosan elvégzett munkával. Az első fejezetben szó lesz az összes, a tervezéssel kapcsolatos tudnivalóról, és megismerhetjük azokat a módszereket, melyekkel megfelelően előkészíthetjük a különféle falfelületeket.

A szobafestéssel kapcsolatos alapvető tudnivalók

A tetszetős végeredményhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő módon hordjuk fel a festéket a falakra vagy a fafelületre. A különböző szerszámok használata különböző módszert igényel. Egyéniségünktől függ viszont, hogy munkánkhoz milyen eszközt választunk.

Különleges módszerek

A különleges szobafestési módszerek alkalmazása kétségkívül a munka legszórakoztatóbb része, és itt kaphatjuk a leglátványosabb végeredményt is. A különböző módszereket nehézségi sorrendben mutatjuk be, így tanulási folyamatnak is tekinthetjük a cikket. A speciális szobafestési technikák mellett bemutatjuk néhány hagyományos módszer korszerű alkalmazását is. Ez a rész igazán izgalmas, és sok ötletet meríthetünk belőle.

A tapétázással kapcsolatos alapvető tudnivalók

A munka sikere ezen alapelvek betartásától függ, és csak akkor lehetünk igazán profik, ha ezeket teljesen megértettük és elsajátítottuk. Amellett, hogy megtudhatjuk, hogyan kell helyesen felrakni a tapétát, szó lesz a tapétázás során leggyakrabban előforduló hibákról és azok elkerülésének lehetőségeiről is.

Tapétázás problémás területeken

Sok helyiség nem teljesen szabályos téglalap alaprajzú, és szinte mindegyikben találkozhatunk néhány problémásabb területtel, ahol gondot okozhat a tapétázás.

Tapétázás

Szó lesz azokról a helyzetekről, amelyekkel a leggyakrabban szembetalálhatjuk magunkat a munka során boltívektől egészen a lépcsőház tapétázásáig. Ha jól megértjük az alkalmazott módszereket, ezután már semmilyen probléma nem jelenthet akadályt!

Szobafestés és tapétázás kombinációja

A  beltéri festés és tapétázás kombinációjával izgalmas felületeket hozhatunk létre. Arról lesz szó, hogy hogyan párosítsuk össze a két eljárást; emellett megtudhatjuk, hogy hogyan rakjuk fel a festhető tapétákat, melyek további lehetőségeket adnak a lakásdíszítésben. A tapétázás és a szoba festés kombinálásával sok egyéni és izgalmas variációt kísérletezhetünk ki.

A legújabb ipari eredmények

Amellett, hogy tökéletesítjük a technikai tudásunkat, mindig érdemes tájékozódni a legújabb termékekről. A gyártók folyamatosan állnak elő újabb és újabb termékeikkel, és bár majdnem mindegyiket forradalmi újításként harangozzák be, jelentőségük azért általában nem ilyen nagy. Néha azonban tényleg nagymértékben megkönnyítik az életünket. Például a festőhengerek piacra dobása valóban korszakalkotó jelentőségű volt!

A vizes bázisú  beltéri festékek szintén nagyon népszerűbbek, mert az újabb változatok könnyen kezelhetők. Tehát mindig kövessük a változásokat, és igyekezzünk hasznunkra fordítani őket. Az új eszközök kipróbálása és technikánk tökéletesítése szintén szórakoztató része a munkának!