Fürdőszoba átalakítása

Festett motívumok készítése a falra, felületvédelem

A kézzel festett motívumok, jelenetek már nehezebb feladatnak szá­mítanak, mert elkészítésükhöz nagyobb kézügyesség kell. Kisebb stencilezett, vagy nyomdázással készített képeket azonban bárki elké­szíthet, akár kisebb felületen, akár nagyobb kompozíció részeként.

Stencilezés

A barkács- és hobbiboltokban a stencilek óriási választéka áll rendelkezésünk­re, kellemes foglalatosság azonban ezt saját kezűleg elkészíteni. Mindössze meg kell rajzolnunk, vagy át kell másolnunk a kívánt ábrát, átvinni egy fóliára, majd precízen kivágni.

Lépések:

  1. Helyezzünk a rajzunkra egy fólialapot, majd filctollal másoljuk rá az ábrát.1. lépés
  2. Tegyük a fóliát egy rajztáblára vagy egy darab farostlemezre, majd snitzerrel vágjuk körbe az ábrát.2. lépés
  3. Rögzítsük ragasztószalaggal a stencilező sablont, majd fessük ki a képet, az ecsetről minden bemártás után szedjük le a festékfelesleget, és a felületre merőlegesen dolgozzunk.3. lépés

Stencilezés

  • Egyenletes ritmusú ütögető mozdulatokkal fessünk.
  • A szokványos ecsetek mellett még számtalan más eszközzel, például festőkrétával vagy festékszóróval is készíthetjük a képet.
  • Térbeli hatást úgy érhetünk el, ha az ábra körvonalára több fes­téket hordunk fel, mint a belse­jében, így imitálva a térbeliséget.

Nyomdázás

A nyomdázás az egyik legkönnyebb díszítőtechnika. A bélyeget házilag is elké­szíthetjük, ez azonban a bonyolultabb rajzok esetében rendkívül időigényes le­het. Manapság a nyomdázás egyre divatosabb, így a kereskedelemben kellő választék áll rendelkezésünkre.

Lépések:

  1. Ecsettel, vagy habszivacs hen­gerrel húzzuk szét egyenletesen a festéket a bélyeg felületén, majd egyenletes, erőteljes nyomással szo­rítsuk a falfelületre.1. lépés
  2. Óvatosan vegyük el a bélyeget a faltól, ügyelve, nehogy elcsússzon, elmázolva a festéket. A színek intenzitását a felhordott festékmennyi­séggel ízlés szerint változtathatjuk. Nyomdázás előtt a bélyegről le is szedhetünk a festékből.2. lépés

Vegyes technika

A stencilezést és a nyomdázást re­mekül kombinálhatjuk egymással, mivel mindkettő nagyon karakteres technika. Tetszés szerint variáljuk a motívumokat. A tengeri motívumok különösen népszerűek a fürdőszo­bában.

Színes képek: Ezen a fürdőszobai képen remekül kiegé­szítik egymást az egyszínű, nyomdázott motívumok, és az összetettebb, stencilezett képek.

Színes képek

Felületvédelem

A fürdőszobában a festés és a tapéta élettartama mindig rövidebb, mint a lakás többi helyiségében. Néhány egyszerű többletmunkával azonban jelentősen meghosszabbíthatjuk ezt az időtartamot.

A nedves levegő hatásai

A nedves levegő hatásai

A fürdő­szobában a legnagyobb veszélyt a nedves, párás levegő, és a páralecsapódás jelenti. Ezért mindenkép­pen érdemes elszívó ventilátort be­építeni, ami sokszor nem is olyan egyszerű feladat, így érdemes szak­emberre bízni.

Felületvédelem

Felületvédelem

Önmagában a fes­tékréteg nem védi kellően a felülete­ket, különösen a fürdőben további intézkedésre van szükség. Használ­junk matt fényű lakkot vagy emulziós mázat a festett felületeken, így egy­ben könnyen mosható felületet kapunk.

Fugák kezelése

Fugák kezelése

Meghosszabbíthat­juk a fugák élettartamát, ha időről idő­re áttöröljük a csempét szilikonbázisú tisztítószerrel, amely védőbevonatot képez a fugán, segítve így a szín megőrzését.