Szobafestés-tapétázás tudástár

Alapfelületi problémák

„Kivirágzások”

Vizsgálat módszerJellemzőkSérülés lényege
Optikai ellenőrzés.Fehéres, gyakran kristályos lerakódások.A kivirágzás mindig nedvesség bejutásának következtében történik. Az oldható sók jelenléte következtében a bejutott nedvesség a felületre szállítja párolgás közben a sókat. A felületen az elpárolgó nedvességből a sók általában fehéres lerakódásként maradnak vissza.

„Mészkivirágzások”

Vizsgálat módszerJellemzőkSérülés lényege
a, alkális kivándorlások
Indikátor papírt átnedvesítve a felületre fektetni, esetleg csapvizet csepegtetni rá.Fehéres, gyakran kristályos lerakódások.A kivirágzás mindig nedvesség bejutásának következtében történik. Az oldható sók jelenléte következtében a bejutott nedvesség a felületre szállítja párolgás közben a sókat. A felületen az elpárolgó nedvességből a sók általában fehéres lerakódásként maradnak vissza.
b, karbonátos kivándorlások
Néhány csepp sósavat csepegtetni a felületre.Az elhasználódó sósav karbonátosodott mészkivirágzást jelent.A friss mészkivándorlás mindig erősen lúgos, miközben a CO2 felvétel megszűnik a mészkivándorlás lúgos jellemzője miatt.

„Szulfátsó kivirágzások”

Vizsgálat módszerJellemzőkSérülés lényege
A kivirágzásokból mintát veszünk desztillált vizet tartalmazó vizsgáló üvegbe. A szilárd homokrészeket ülepedni hagyjuk, majd kb. 3-4 csepp BaCl2 reagenst adunk hozzá.A szulfátsók jelenlétét egy fehéres lecsapódás jelzi.A szulfátsók a leggyakoribb kivirágzások. Vízben kitűnően oldódnak és gyakran eljutnak a felszálló nedvességgel a falazatba.

„Kloridsó kivirágzások”

Vizsgálat módszerJellemzőkSérülés lényege
A kivirágzásokból mintát veszünk desztillált vizet tartalmazó vizsgálóüvegbe. A szilárd homokrészeket ülepedni hagyjuk, majd kb. 3-4 csepp AgNO3 reagenst adunk hozzá.A kloridsók jelenlétét tejszerűen zavarossá váló oldat jelzi.Gyakran fordul elő lábazatoknál, ha az utcán téli sószóráskor, ill. ha klorid tartalmú fagymentesítő adalékot alkalmaznak a vakolásnál.

„Rozsdás kivérzések” (barnásvöröses elszíneződés)

Vizsgálat módszerJellemzőkSérülés lényege
A felületen 1-2 csepp sósavat és K3Fe(CN)6 reagenst (vérlugsó) csepegtetünk az elszíneződött felületre, és az elszíneződéstől mentes alapfelületre.Általában a felületen lévő vastartalom a jellemző. A vas tartalmú foltok intenzív kékes elszíneződést produkálnak.A felületbe jutó nedvesség a vízben oldódó vas pigmenteket a felületre szállítja párolgás közben. A sárgás elszíneződés nagyon csekély mennyiségű vas pigment felületre jutását jelenti.

Penészgombák/algák

Vizsgálat módszerJellemzőkSérülés lényege
Penészgombák (általában feketés elszíneződést mutatnak).
Optikai vizsgálat.Gyakran fekete pontokként azonosítható a kialakulásuk kezdetén. Sokszor szürkésfekete színűek, kivételes esetekben szürkészöld, esetleg vöröses színt is felvehetnek.Penészgomba réteg alakul ki a belső felületeken amennyiben a falfelület túlságosan lehűl vagy a levegő páratartalma túlzottan magas. Kültéren gyakran a közel fekvő fák, bokrok, tartósan nedves környezet okozza.
Algák (általában zöld színűek).
Optikai vizsgálat.Általában zöld színűek, száraz körülmények között azonban fekete elszíneződést mutatnak.Algákkal csaknem kizárólag kültéren találkozhatunk.

Törlésállóság vizsgálat/ alapfelületek krétásodása

(A vizsgálatokat minden esetben a felhordás után legalább kettő hét elteltével le­het elvégezni! ) D-c-fix fólia csíkot nyomjunk egyenletes erővel a vizsgált felületre, majd húzzuk le a felületről. Krétásodó felületeknél és nem törlésálló bevonatoknál a lehúzott d-c-fix fólia felragasztott oldala az alapfelület színével elszíneződik.

Okok a krétásodásra vagy a törlésállóság hiányára:

  • Kevés kötőanyag (pl: nem megfelelő termék a homlokzaton) felhasználásakor.
  • Erősen szívóképes alapfelület, amely a kötőanyagot a bevonatból túl gyorsan az alapfelületbe „szívta”. A bevonat réteg ez által kötőanyag szegény lett.
  • Régi bevonatok esetében akkor, ha a kötőanyag felépítése az időjárástól káro­sodott.

Tapadási képesség az alapbevonathoz/ alapfelülethez

Karcolás próba késsel: Felváló, lepattogzó réteg jellemzi az alapfelülethez való gyenge tapadást és a rideg záróréteget. Felszakítás próba: A ragasztószalagot erősen a felületre nyomjuk aztán feltépjük. Ha a terhelt bevonat közepes feltépés esetén felválik, a tapadás nem kielégítő. Ebben az esetben a be­vonat nem hordképes és a megfelelő előkészítés után szükséges egy új jól tapadó ré­teg felhordása.