Fürdőszoba átalakítása

Padló felújítása, stílus kiválasztása a fürdőben

Sokféle padlóburkolat közül választhatunk, attól füg­gően, hogy épp meleg padlószőnyegre, tartós, vízálló csempére, vagy linóleumra vágyunk. A legtöbb bur­kolattípus fürdőszobában is alkalmazható. Mindegyik­nek megvannak a maguk előnyei, és hátrányai. Itt azonban különös súllyal esik latba a tartósság, így a végső döntésnél ez a legfontosabb szempont. Ebben a pontban a különböző burkolattípusok elő­nyeiről és hátrányairól, és a fektetési technikákról lesz szó.

Padlóburkolatok kiválasztása

Mielőtt eldöntenénk, hogy milyen burkolatot választunk, érdemes a különböző burkolatfajták előnyeit és hátrányait mérlegelni. Gondoljuk át az ebben a részben bemutatott különböző felrakási technikákat, a különböző burkolatfajták előnyeit és hátrányait.

Burkolatok előnyei és hátrányai:

Burkolatok előnyei és hátrányai

Válasszunk stílust

A padlóburkolat stílusát az egész helyiség, és a többi burkolat stí­lusa határozza meg. A költség szintén döntő szempont. Bár a padlószőnyeg lerakása olcsóbb, mint a csempézés, viszont előbb, és gyakrabban kell cserélni. Kisebb fürdőkben akár más helyiség, például konyha burkolásakor megmaradt linóleumot is használhatunk. Néha az egyszerű, festett padló, amely minimális költséggel elkészít­hető, szintén jól mutat.

Faburkolatok

Faburkolatok

A régi parketta vagy egy új hajópadló burkolat természe­tes hatású, ugyanakkor tetszetős és viszonylag tartós is. Ezt a burkolatot azonban a fürdőszobában lakkozni kell, vagy ellátni a kellő felületvéde­lemmel, hogy ellenálljon a nedves­ségnek.

Melegpadlók

Melegpadlók

A padlószőnyeg vagy a természetes burkolóanyagok, pél­dául kókuszrost, tengeri fű, kellemes, puha, meleg érzetet ad. Ha ilyen bur­kolatai vannak a szomszédos helyisé­geknek is, akkor egységes stílust érünk el.

Kerámiaburkolat

Kerámiaburkolat

A padlókerámia a fürdő ideális burkolata, mert tartós és kemény. Fontos azonban a helyes lerakás. Minden egyes, burkoláskor elkövetett hiba sokba kerülhet. Próbáljunk olyan kialakítást tervezni, hogy harmonizáljon a többi felülettel, berendezési tárggyal.

Festés

Festés

Néha a legegyszerűbb meg­oldás a legjobb. A régi fa padlóbur­kolatot átfestéssel különlegessé te­hetjük. Ha a festék kissé kopni kezd, kifejezetten lakályossá válik. Alkal­mazzunk padlóra alkalmas festéket, ha azonban kifejezetten kissé kopot­tas, régies hatást akarunk, válasszunk kevésbé tartós változatot.