Tetőtér beépítés

Hogyan kell szakszerűen falazni és vakolni?

A falazóelemek mérete és anyaga változatos. A leggyakrabban használt falazóelemek alap­anyaga mészhomok, kerámia, üreges vagy tömör könnyűbeton (salak-, tufa-, téglatörme­lék-, agyagkavics- vagy pórusbeton). A tető­terek beépítésénél általában nem teherhordó, hanem helyiségeket elválasztó szerkezeteket kell falaznunk. Ajánlatos olyan anyagú és mé­retű elemeket választani, amelyekkel könnyen és gyorsan megy a munka.

A feladatra egyik legalkalmasabb anyag a pó­rusbeton, amely rendkívül könnyű, így statikai­lag nem terheli túlzottan a födémet. Az elemek­hez érdemes a hozzájuk tartozó vékony ra­gasztóhabarcsot használni, amelyet készre keverve, zsákos kiszerelésben kaphatunk. A por alakú habarcsot csak vízzel kell meg­felelő arányban elkeverni, és készen is áll a falazáshoz.

Falazás-vakolás 1.

1. lépés

Miután ellenőriztettük a födém teherbírását, és kijelöltük a falak helyét, terítőkanállal hord­juk fel a tiszta és sima aljzatra a vékony ragasz­tóhabarcs-réteget. A jelölés mentén, kitűzőzsi­nórral és vízmértékkel helyezzük el a falazóelemeket a habarcságyban. Az elemeket ponto­san méretre vághatjuk rókafarkfűrésszel vagy speciális pórusbeton-fűrésszel is. Az elemek közötti álló és fekvő fugákat is ki kell tölteni ragasztóhabarccsal.

2. lépés

Ha leraktuk az első sort, azonnal rakhatjuk a továbbiakat. Ügyelni kell arra, hogy az állófu­gák legalább 10 cm-es eltolással készüljenek az egymás feletti sorokban. A szintek egyenet­lenségeit igazítsuk ki csiszolófával vagy pórus-betongyaluval. Az állófugákat is töltsük ki ha­barccsal.

3. lépés

Így haladjunk sorról-sorra, amíg elérjük a kí­vánt falmagasságot. Munka közben vízmér­tékkel ellenőrizzük a falazat függőlegességét. A falvégeknél, ajtónyílásoknál használhatunk függőónt is.

4-7. lépés

A falfelületek kialakításánál készíthetünk dörzsölt vagy hengerelt vakolatot is.

Falazás-vakolás 2.Falazás-vakolás 3.

Ezek a vakolatok könnyen felhordhatok, jó a tapadásuk, tartósak és lehetnek már eleve szí­nesek is. A hengerelt vakolat felületét mintás hengerrel alakítjuk ki. A dörzsölt vakolatok megfelelő felhordásához az alapnak kellően erősnek, tisztának, repedés- és pormentesnek valamint száraznak kell lennie. Ha korábban diszperziós festés került a felületre, akkor azt előbb le kell oldani, majd alaposan ki kell szárí­tani a falat. Az olajfestékkel kezelt felületeket le kell csiszolni. A dörzsölt vakolatokat felhasz­nálás előtt fúrógépbe fogott keverőszárral ala­posan fel kell keverni.

Jó tanács

Festés előtt használjunk speciális alapozót, ha a felületen már több réteg festék van, vagy az túl sötét színű alapot adna, és világos festéket aka­runk felvinni.

Vakolat felhordás

A dörzsölt vakolatokat szemcsevastagságban hordhatjuk fel, és a felhordás utáni 20 percen belül kell strukturálni a felületüket. A mintázat a különböző dörzsölési technikákból adódik: függőleges, vízszintes, átlós vagy körkörös. A munkát végezhetjük dörzsölősimítóval, mű­anyag simítóval vagy speciális plexidarabbal. A padlót, a csatlakozó ajtókat, ablakokat előző­leg gondosan le kell takarni. A felhordás után a vakolatot húzzuk le szem­csevastagságúra, majd erősen dörzsöljük meg. Mivel a vakolat szinte azonnal kötni kezd, alig hullik le belőle valamennyi a földre.