Tetőtér beépítés

Padozatok javítása önterülő aljzatkiegyenlítővel

Egyenetlen aljzatok javítására léteznek ön­terülő alzatkiegyenlítők. Ezeket a por alakú anyagokat vízzel folyós állagúra keverjük, kissé eloszlatjuk a helyiségben, majd teljesen víz­szintes felületet alkotva maguktól elterülnek. Az így létrejövő aljzat mind fa-, mind csempe­burkolatok fektetésére alkalmas.

Az önterülő aljzatkiegyenlítőknél az anyag nem szivároghat el az aljzat réseibe, így a régi, pórfödémes épületeknél speciális tömítőmasszákat kell alkalmazni. A megtisztított fapadozatra szövet­erősítéssel hordjuk fel a tömítőanyagot. Az ez­után kiegyenlített felületre jöhet a hideg­burkolás, a parketta vagy a szőnyegpadló. Az előbbi eljárások csupán jelentéktelen mér­tékben növelik meg a padlószint magasságát. Természetesen az ajtólapok aljából ilyenkor is le kell gyalulni valamennyit, hogy súrlódás nélkül működjenek.

Aljzat készítése

A padozat megerősítésére vagy zajvédelemre irányuló, alaposabb átalakítások esetén min­dig problémát okoznak az ajtótokok. Az ajtó­lapokból általában nagyobb részt kell levágni, ha faforgácslapokkal (formaldehidmentes vagy E1 emissziós besorolású) vagy csavarozott, esetleg ragasztott rendszerlapokkal erősítjük meg az aljzatot. A lapok fektetésénél kerülni kell a keresztfugák kialakulását, mert ekkor a lapok szintben könnyebben elmozdulnak.

Új aljzat készítése

A fenti képek (1-3 lépésben) egy új aljzat készítését mutatják. Ebben az esetben a cél a padlószint meg­emelése volt. A dobogó elkészítéséhez mű­anyag keményhab lemezt használtak, amely nem csak a szintet emelte meg, de némileg szigetelt is.

A falak mentén a lapok apró fogú fűrésszel vagy éles késsel igazíthatók formára. A felületet szárazaljzat építőlemezekkel fedték le, amelyek beépítése rendkívül egyszerű. A lapok a horony és az ereszték összeragasztásával kapcsolódnak egymáshoz. A ragasztáshoz ér­demes mindig a gyártó által ajánlott ragasztót használni.

Jó tanács

A válaszfalak tartóvázát természetesen más anyagokkal is burkolhatjuk. Szóba jöhet horonyeresztékes deszkázat, fa építőlap, kazettás faburkolat, akusztikai vagy dekorációs burkolat is. A tartóváz kialakításakor minden esetben szem előtt kell tartanunk a rá kerülő burkolat tömegét, méretrendjét és egyéb sajátosságait.