Ajtók, ablakok

Üvegezés – Törött ablak javítása

Ideiglenes megoldás

Az elrepedt üveget ideiglenesen átlátszó, vízálló ragasztószalaggal szigetelheti. Ha kitört az üveg, helyezzen egy szegőléccel rögzített, vastag polietilén fóliát a keretbe.

Törött üveg leragasztása

Időleges védelem esetén szögeljen rétegelt lemez táblát a keretre, majd amint teheti, pótolja az üveget.

Nehogy megvágja magát!

A törött üveg eltávolításához vagy az új üveg leszabásához húzzon vastag bőr­cipőt. Erős kesztyűvel és védőszem­üveggel óvja a kezét, szemét, arcát.

Ragassza le a törött üveget!

Ha az üveg csak elrepedt, erre alkalmas széles szalaggal ragassza le keresztben, nehogy munka közben szerteszét repüljenek a cserepek. Kaparókéssel távolítsa el a gittet.

Javítás

Kalapáccsal és egy fadarabbal óvatosan törje be – belülről kifelé – az üveget. Előbb a nagyobb cserepeket távolítsa el, majd szedegesse ki az apróbbakat is.

Milyen legyen?

Világos, de átlátszatlan

Válasszon mintás katedrál üveget a fürdőszoba ablakához vagy az üve­gezett bejárati ajtóhoz, ha az a célja, hogy bejöjjön a fény, de a kíváncsi tekinteteket távol akarja tartani.

Biztonsági üvegek

Az ajtókat és az ütésnek kitett ablaktáblákat biztonsági üveggel üvegeztesse be. Az úgynevezett edzett üveg ártalmatlan üvegmorzsákká esik szét, ha betörik. Pontos méretre kell rendelni, mert az elkészítése után már nem vágható, illetve nem fúrható. A többrétegű üveg a szokásos módon elvágható. Két rétegből áll, amelyek egy közbülső műanyag fóliával vannak összeragasztva.

Biztonsági üvegek

Szilánkmentesen törik, mert a fólia egyben tartja a cserepeket. Betörésgátló üvegnek is kiváló. A biztonsági drótüveget többnyire a lángok terjedését meggátló, tűzbiztos ajtókhoz használják. Nem tévesztendő össze a közönséges drótüveggel, amely különösebben nem biztonságos.

Hogy ne fakítson az erős fény…

A napsütötte helyiségek kényes bútorait, szőnyegeit és festményeit többrétegű üveggel óvhatja a kifakulástól. A rétegelt üveg közbülső műanyag fóliája majdnem teljesen kiszűri a káros ultraibolya sugarakat. Gátolja meg a felhevülést – a dél felé néző üvegházat anyagában vagy felületén színezett üveggel védheti.

Fontos a biztonsági üveg!

Azoknál a helyiségeknél, ahová a tolvaj úgy is bejuthat, hogy kívülről betöri az üveget, biztonsági üveggel ellátott ajtók és ablakok beépítését követelheti meg a biztosító. Azt, hogy pontosan milyen esetben kell ilyen üveget használni, a biz­tosítótársaság képviselőjétől tudakolhatja meg.

Hagyjon vészkijáratot!

Ha új ablakot épít be, akkorát válasszon – különösen az emeleti helyiségeknél -, amely vészkijáratnak is megteszi. A dupla, hőszigetelt üvegpaneleket nehéz betörni tűz vagy más veszély esetén. A zár kulcsa mindig az ablak közelében legyen, és a családban mindenki tudja, hogy hol található.

Biztonsági üvegfóliák

A hagyományos üvegtáblákat a belső felületükre ragasztott erős, öntapadó műanyag fóliával teheti biztonságosabbá – a fólia ugyanis egyben tartja a betört üvegtáblát.

Hő- és hangszigetelés

Még hatékonyabb szigetelés

A dupla, hőszigetelő üvegezésű ablak csökkenti a hőveszteséget. További megtakarítást érhetünk el, ha kis hőáteresztésű üvegből készül az üvegpanel. A vékonyan rágőzölögtetett fém bevonat visszaveri a szobába a hőt, ugyanakkor nem engedi be a nap melegét, de a beáramló fénynek nem állja útját…

Ügyeljen a súlyára!

Amikor kettős üvegtáblára cseréli az ajtók és ablakok üvegét, a súlyukat is közel a kétszeresére növeli. Ha netán megereszkedik és szorul a nyílászáró, erősebb pántokat kell felszerelni.

A tolóablakokat megfelelő tömegű ellensúlyokkal pontosan ki kell egyenlíteni. A dupla üvegezés megnehezítheti a tolóablak nyitását – és nyitva tartását -, hacsak nem cseréli nehezebbre az ellensúlyokat.

Hatékony zajszigetelés

A dupla hőszigetelő üveg egyben a forgalom zaját is csökkenti – igaz, nem sokkal. A hatékony zajszigetelés érdekében egy újabb üvegtáblát kell elhelyezni, akár 20 cm-re a meglévő ablaktól. E belső üvegnek nyithatónak kell lennie – különben nem lehet szellőztetni és kimenekülni az ablakon -, a zajszigetelő üveget ezért rendszerint tolósínre szerelik.

Hogy optimális legyen a zajszűrés, a második üvegnek más vastagságú anyagból kell készülnie, és hangszigetelő lapokkal kell körülbélelni az ablaknyílást a két üvegtábla között.

Más megoldás

Építészeti szempontból értékes, pótolhatatlan – például ólomüveg vagy szecessziós acélkeretű – ablakok hőszi­getelésekor belül lehet elhelyezni a második üvegréteget, így marad még egy keskeny, belső párkány az ablak előtt.

Üvegpanel beépítése

Ha az ablakkeret elég szilárd, ám az üvegtartó horony túl keskeny a szokványos dupla üvegpanelhez, próbáljon meg „aszimmetrikus” üvegpanelt beépíteni.

Üvegpanel beépítése

Ennek külső táblája a régi szimpla üveg helyére illeszkedik az ablakkeretben, míg belső táblája a keret szegélyére fekszik fel. Az ilyen panelt üvegesnél, pontos méretre kell elkészíttetni.

Műanyag tetőüvegezés

Az üvegház tetejét polikarbonát táblákkal fedje. Ezek könnyűek, mégis erősek, és a legújabb típusai hosszabb idő után sem színeződnek el. A háromfalú változat két réteg légcellát tartalmaz, így jóval hatékonyabb hőszigetelő, mint a szokványos dupla falú egycellás típus. Egyúttal erősebb és szilárdabb is, mint a többi.