Villanyszerelés

Iker dugaszolóaljzatok: több hely a dugvilláknak

Otthona valamennyi egytagú dugaszolóaljzatát duplára cserél­heti anélkül, hogy hozzá kellene nyúlnia a vezetékrendszerhez, így kétszer annyi készüléket csatlakoztathat, mint korábban. Áramtalanítson, majd távolítsa el a meglévő dugaszolóaljzatot.

dugaszaljzatCserélje ki kettős dugaszolóaljzatra, kösse be újra a kábeleket az új kettős dugaszolóaljzatba, és erősítse fel a szerelvényt, végül pedig a fedőlapot.

Ötletes átalakítás

A standard, falon kívülre szerelhető szerelvénydoboznak létezik egy ötletes alternatívája, ha süllyesztett dobozú, egyszeres dugaszolóaljzatot falon kívüli kettős (vagy hármas) dugaszolóaljzatra szeretné cserélni.

PatressA szerelvény neve „pattress”, és úgy tervezték meg, hogy az eredeti süllyesztett dobozra lehessen felcsavarozni, nem pedig a falra. Tartsuk meg a régi fedőlap csavarjait, és azokkal erősítsük fel a „pattress”-t.

Pattintsa a dobozra!

Használjon üreges falba helyezhető gipszkarton szerelvénydobozt, ha az új dugaszolóaljzatot fakeretes gipszkarton falra kell felszerelnie. Tartsa a dobozt leendő helyén, és rajzolja körül. Majd lombfűrésszel fűrészelje ki a gipszkarto­non a körvonalát, és nyomja a dobozt a mélyedésbe. A gipszkarton doboz élén található két csavart addig csavarja, amíg a doboz karmai hátulról rá nem feszítik a dobozt a falra. Előtte azonban dugja át a kábelt a dobozon, és rögzítse, nehogy az visszacsússzon, és beessen a gipszkarton fal üregébe.

Használjon fúrósablont!

Ha tégla- vagy kőfalba süllyesztett duga­szolóaljzatot szeretne szerelni, akkor leg­alább 2,5 cm mély fészket kell vágnia a szerelődoboz számára. Ezt a munkát barkácsáruházakban és villamos szaküz­letekben kapható speciális fúrósablonnal lehet megkönnyíteni. Az új dugaszolóalj­zat helyére erősített fúrósablon segítsé­gével méhsejtszerűen, szorosan egymás mellett elhelyezkedő lyukakat fúrhat a falba, a maradék fölösleges anyagot pedig könnyedén kiütögetheti.

Őrizze meg az egyes dugaszolóaljzatokat!

Ne dobja ki a régi egyes aljzatokat, mert még fel lehet használ­ni őket. Vásároljon néhány falon kívülre szerelhető, kettős szerelvénydobozt, amelyet két közvetlenül egymás melletti, egyszeres dugaszolóaljzat befogadására terveztek.

Régi aljzatSzerelje fel ezeket ugyanúgy, mint bármely másik falon kívüli szerelvény­dobozt. Ezután kösse be a hálózati áramkör kábelereit az egyik dugaszolóaljzat csatlakozóihoz, majd a másikat elágazásként kösse be az elsőről.

Igazítsa a fallal párhuzamosra!

Igyekezzen mindig a fallal párhuzamos síkban felszerelni a dugaszolóaljzatokat. A süllyesztett fém szerelvénydobozokon egy állítható rögzítődül található, amelyet fel-le mozgathat, mi­közben a takarólap rögzítő csavarjait meghúzza, [gy akkor is síkba állíthatja a fedőlapot, ha a doboz nem párhuzamos a fallal. A dobozokon előre kifúrt csavarlyukak vannak, amelyek segítenek, hogy függőleges síkban szerelje őket a falra.

Ellenőrizze a kábeleket!

Ha a dugaszolóaljzat felnyitásakor azt látja, hogy az elektro­mos vezetékhálózat kábelein puha PVC helyett textil-gumi­szigetelés van, semmiféle szereléssel ne próbálkozzon. Képesített villanyszerelővel ellenőriztesse a rendszer bizton­ságosságát, s ha a szakember nem találja azt megfelelőnek, mihamarabb cseréltesse ki a teljes vezetékhálózatot.

Szilárd, biztonságos kötések

A régi dugaszolóaljzat csatlakozóvillái meglazulhatnak a foglala­tukban. Ez jelzi, hogy a belső fémérintkezők elhasználódtak, ami szikrázáshoz, túlmelegedéshez vezethet, és elektromos tüzet idézhet elő. Cserélje újra a régi aljzatot.

Többszörös csatlakozóaljzat

A házi szórakoztató elektronikai berendezések és a számítógép több dugaszolóaljzatot igényelnek bármely más típusú készü­léknél. A fenti berendezések egyes elemei viszonylag kevés árammal működnek, így biztonságosan bedughatja őket több­szörös elosztóba, hosszabbítóba. Az elosztóknak mindössze egyetlen dugaszolóaljzatra van szükségük az áramellátáshoz.

Rossz helyen lévő aljzat áthelyezése

Az áramköri elágazáson lévő, kényelmetlen helyzetben – pél­dául nehéz bútordarab mögött – található konnektort használ­hatja csatlakozódobozként. Ily módon a dugaszolóaljzatot áthelyezheti kényelmesebben elérhető helyre. Szerelje le a meglévő dugaszolóaljzatot, kösse a hálózati kábel ereit sorka­pocshoz, és kösse be az elágazó kábelt, amelynek a dugaszo­lóaljzat új helyéhez kell futnia. A csatlakozódobozt takarja le si­ma fedőlappal, a régi aljzatot pedig használja fel az új helyen.

Csak szabályosan!

Tartsa be a rendeleteket!

A jelenleg érvényben lévő villamosipari szabványok pontosan előírják a villany­szerelés során figyelembe veendő sza­bályokat. Ezek a szabványok kötelezően betartandók, ami azt jelenti, hogy a be nem tartásuk esetén bekövetkezett bal­esetekért ön felelősségre vonható.

Dugaszolóaljzatok bekötése elágazásokkal

Annyi elágazást köthet be egy áramkör­be, amennyi dugaszolóalj­zat található a főáramkörben. Egy elága­zás, vagy egy egyszeres, vagy egy dupla dugaszolóaljzatot lát el.

Földeljen

Ha szerelvény (kapcsoló, dugaszolóaljzat stb.) fémből készült szerelvénydobozba vagy fémházba van szerelve, akkor a dobozt illetve a házat szigorúan földelni kell, ún. lengővezetékkel. Kösse össze a hálózati földvezetéket a szerelvény földelőcsavarjával, majd onnan egy lengő földvezetéket kössön a fémház vagy doboz földelőcsavarjához. Ez azért fontos mert ha a doboz belsejében valamelyik áram alatt lévő vezeték elszabadul vagy a szigetelése megsérül, akkor a fémház vagy doboz is áram alá kerülhet, és végzetes áramütést okozhat.

Lépésről-lépésre

Elágazás kiépítése

Elágazás építéseLépések:

  1. Áramtalanítson. Kössön be új kábelt egy olyan aljzatba, amelyben két kábel található. Vezesse el az új helyére.
  2. Az is jó, ha az áramvezető kábelt a padló alatt vagy a falban vágja el, miután áramtalanított, s összeköti a végeket hármas elosztódobozban.
  3. Kösse az új kábelereket ugyanazokhoz a csatlakozók­hoz, a „hasonlót a hasonló­hoz” elv alapján, majd vezes­se a kábelt az új aljzathoz.
  4. Az új dugaszolóaljzat he­lyén szerelje fel a szerelvény­dobozt, vezesse bele az el­ágaztató kábelt, és kösse be.