Villanyszerelés

Kapcsolók és dugaszolóaljzatok cseréje

regi-kapcsoloA piszkos, sérült vagy egyszerűen idejét­múlt szerelvényeket cserélje újra, hogy teljesebbé tegye az újonnan felújított szoba szépségét. Még a festés vagy a tapétázás megkezdése előtt szedje le a régit. Először kapcsolja ki a biztosító­táblán az áramot. Lazítsa meg azokat a csavarokat, amelyek a régi szerelvényt a szerelvénydobozokhoz erősítik, és óva­tosan húzza ki a szerelvényt a dobozból. Lazítsa meg a csatlakozót rögzítő csava­rokat, hogy le tudja kötni a kábelereket, és el tudja távolítani a szerelvényt.

Nyitás permet segítségével

Előfordulhat, hogy a mennyezeti rózsa vagy a függőlámpa foglalat cseréjekor nem tudja majd kinyitni a szerelvényt, mert a csavarmenetek a hő hatására beragadtak. Kiszabadításukhoz, áramtalanítson, és permetezzen síkosító aeroszolt, például WD-40-et a csavarokra. Várjon néhány percig, hogy a síkosító behatoljon a menetekbe, majd próbálja meg újra kicsavarozni őket.

A régi gumi vészjelzései

Sokat megtudhat villamos vezetékrendszeréről, ha kikapcsolja az áramot, és felnyitja régi típusú elektromos szerelvényeit, és megnézi, mit talál alattuk. A hálózati kábeleknek szigeteltnek kell lenniük, és műanyag köpeny kell, hogy védje őket. Ha régi textilgumi-szigetelést talál rajtuk, ne nyúljon hozzá. Ezek a kábelek nagyon veszélyesek, és az egész rendszert azonnal ki kell cseréltetni szakképzett villanyszerelővel.

Húzzon köpenyt valamennyi földvezetőre!

Kapcsoló csereHa felnyit egy meglévő szerelvénydo­bozt, egy vagy két csupasz földvezetéket találhat benne. Ha ez a helyzet, akkor kösse le őket a földcsatlakozóról, és húzzon minden egyes föld kábelérre zöld-sárga PVC hüvelyt, majd kösse őket vissza a csatlakozóra, A villanyvezeték rendszerre csatlakoztatott valamennyi új kábel földvezetőjére ugyancsak földszi­getelő köpenyt kell húznia.

Készítsen vázlatrajzot!

Általában nyilvánvaló, hogy melyik kábelér, melyik végző­déshez csatlakozik. Abban az esetben azonban, ha bármi kételye merülne fel, készítsen vázlatrajzot a meglévő elren­dezésről, mielőtt bármit szétkötne. Később, amikor az új szerelvényt visszaköti, követheti a rajzon látottakat. Ha nem érti, amit a felnyitás után maga előtt lát, bízzon meg villany­szerelőt a csere végrehajtásával.

Nevezzen el minden kapcsolót!

Sok konyhában a konyhapult fölött vannak olyan kapcsolók, amelyek az alulra beépített készülékeket kapcsolják. Jelölje meg a készülékek kapcsolóit vagy cserélje ki a meglévő sima kapcsolókat olyanokra, amelyekre rá van nyomtatva az irányí­tandó készülék neve.

A fényerősség szabályozása

Fontolja meg a meglévő kapcsolók lecserélését fényerő-szabá­lyozós kapcsolókra, amelyekkel beállíthatja, milyen erős fény világítson a helyiségekben.

Szabályzó ellenőrzéseA kapcsoló kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy a kapcsoló megadott watt-teljesítmény tartománya megfelel-e az általa kapcsolt lámpa vagy lámpák watt-teljesítményének. Azt is ellenőrizze, hogy illeszkedik-e a kapcsoló a már meglévő szerelvénydobozra, mert léteznek olyan fényerő-szabályozós kapcsolók, amelynek felszerelésé­hez mélyebb dobozra van szükség.

Biztonsági szigetelés

Ha a műanyag fedőlap törött, és a fázis­vezető kilátszik, azonnal fedje le az üre­get PVC szigetelőszalaggal, hogy bizton­ságossá tegye. A kapcsolót kikapcsolt állapotban ugyancsak ragassza le, hogy ne használhassa mindaddig, amíg a fedőlapot ki nem cserélte.

Fém föld fedőlapok

Ha fém szerelvénydobozon a műanyag fedőlapot fémre cseréli, létesítsen földcsatlakozást a doboz föld kivezetése és a fém fedőlap erre szolgáló csatlakozója között.

Fém földcsatlakozóEzzel megakadályoz­za, hogy a fedőlap rögzítő csavarjai áram alá kerüljenek, ha va­lamelyik vezetőér kiszabadul a sorkapocsból, és hozzáér a fém fedőlaphoz. Vágjon megfelelő méretű földvezető eret egy félre­tett kábeldarabból, és húzzon rá zöld-sárga szigetelő hüvelyt.

Vágja körül a szerelvényt!

Egy régi kapcsoló fedőlapja az idők folyamán teljesen a falhoz ragad. Kapcsolja ki az áramot, és éles késsel vágja körül azt a vonalat, ahol a fal és a fedlap találkozik. Ily módon a festék vagy a tapéta nem sérül meg, amikor a fedőlapot eltávolítja.

Teljesen új zsinór

A mennyezeti lámpa kapcsolójának hú­zózsinórja összepiszkolódhat és kirojtosodhat. Az új zsinór felszerelésekor szedje szét a két darabból álló „makk” szerelvényt, amely közvetlenül a kap­csoló alatt található. Vágja le a csomót. Cserélje ki a zsinórt, kössön rá új cso­mót, amely nem engedi, hogy a zsinór kicsússzon a húzógombból és a makk­ból, majd erősítse vissza a kapcsolóra.

Lépésről-lépésre

Kábel bevésése

BevésésLépések:

  1. Jelölje ki a kábel útvonalát, s ha szükséges, az új, süllyesztett szerelődoboz helyét, amelyhez a kábel fut.
  2. Éles, kézvédős vésővel és kalapáccsal vésse ki a kábel­hornyot és a doboznak a fészket. A vakolatot vágja ki egészen a szilárd falig.
  3. A szegélylécek mögött hosszú, fali fúrófejjel vésse ki a kábel útját a padlóig.
  4. Illessze az üregbe a szerel­vénydobozt. Tegyen mű­anyag csövet a kivájt horony­ba, és húzza bele az új kábelt.