Vízvezeték szerelés

Hogyan cseréljünk csaptelepet?

Régi csapok bontása

A régi csap cseréjéhez le kell kötni a csapot a vezetékről, ami nem könnyű dolog. Egyrészt meglehetősen szűk a hely, másrészt korrodált lehet a csatlakozás.

Csap bontása

Fújja be némi csavarlazítóval a csapot rögzítő hollandi anyákat, várja meg, amíg beszivárog a menetekbe az olaj, majd hajlított fejű villáskulccsal csavarja ki a hollandi anyákat.

Gondolkodjon előre!

A csapszereléshez el kell zárni a vizet: meg kell tehát keresni a csőhálózat főelzáró és víztelenítő csapjait.

Elzárószelep

Használja ki az alkalmat, és szereljen külön elzárószelepeket a csapok tápvezetékeibe. így később anélkül cserélhet tömítést vagy szerelheti a csapot, hogy az egész házban el kellene zárni a vizet.

Hideg/meleg csere

A fürdőkádak, mosdók és mosogatók meleg vizes csapja általában baloldalt, míg a hideg jobboldalt található. Ha a csapok másképpen helyez­kednek el, és ez zavarja önt, bontsa meg a bevezetéseket, majd kurtítsa meg körülbelül 150 mm-rel a csöveket.

Meleg-hideg csap

Toldja meg őket rugalmas csővel és kösse be a csapokat helyesen. Végül cserélje meg a csapok karján a hideg/meleg vizet jelző pöttyöket.

Összeérnek a csővégek?

Ha egy régi mosdón kell cserélni a keverőcsapot, kiderül, hogy a modern csapok bevezető csonkjai nem ugyan­akkora távolságra vannak egymástól, mint a régiek. Ilyenkor hajlítható bekötőszárú csapot vásároljon, amely a nem szabványos csonkokhoz is hozzáilleszthető.

Mérje meg a csatlakozót!

A felszerelés előtt mérje meg a keverőcsap bevezető csövét. Ha 10 vagy 12 mm átmérőjű, úgy szűkítőidomra lesz szükség a meleg és hideg vizes vezeték csatlakoztatásához. Ha viszont a vége 15 mm átmérőjű, akkor a szokványos 15 mm-es csatlakozóval is beköthető.

Nagynyomású csapok

A csapokat többnyire hálózati nyomás­ra méretezik. Éppen ezért a tárolótar­tályból való vízvételre nem alkalmasak, mert csak vékony sugárban fog csor­dogálni belőlük a víz.

Bidécsaptelep

Sok munkát megtakaríthat, ha olyan bidét választ, amelynek irányítható szórófejes csapja a csésze peremén található. A csésze alján lévő szórófejjel rendelkező bidét külön vezetékkel kell bekötni, nehogy víz kerüljön vissza a csésze aljáról a csőbe egy váratlan hálózati nyomáscsökkenés esetén. A külön vezeték létesítése rengeteg többletmunkával jár.

Legyen hosszabb a kar

Könnyebb lesz megtölteni az edényeket vízzel, ha a szabványos 180 mm-es kar helyett 230 mm hosszú lengőkarú keverőcsaptelepet választ a kétme­dencés mosogató fölé.

Kerámiabetétes csap javítása

Ha átereszt a csap…

A kerámiabetétes csapoknál nem kell zárótömítésekkel bajlódni, ám ezek is csöpöghetnek, és a javításuk jóval drágább. Mielőtt azonban új csapbetétet vásárolna, vegye ki a régit (ez ugyanúgy megy, mint a hagyományos csapbetéteknél), és tegyen a csapbetét aljára egy vastagabb O gyűrűt. A kerámiabetétek így jobban egymáshoz szorulnak, s megakadályozzák a csöpögést.

Csőtoldás

Mérje le az újonnan vásárolt csapok bekötőszárait.

Csőtoldás

A mostani csapok szára mintegy 10 mm-rel rövidebb, mint a régieké, így toldóidomokra lesz szükség a csőszár és a meglévő csőcsonk közötti távolság áthidalásához.

Nem túl kicsi a víznyomás?

A kád- és zuhanykeverőcsapokat hálózati nyomású meleg és hideg vízre tervezték. Amennyiben a fürdőszoba tartályból kapja a vizet, olyan csapokat vásároljon a szaküzletben, amelyek kisebb nyomáson is üzemelnek.

Csapbetét csere

Ha a vastagabb O gyűrű beszerelése nem állította el a szivárgást, akkor ki kell cserélni az egész csapbetétet. A megfelelő pótalkatrész vásárlásához ismerni kell a csap típusát. Ha ezt nem tudja megállapítani, vegye ki a betétet és vigye el a boltba, hátha akad megfelelő alkatrész helyette. Ügyeljen, mert vannak balos és jobbos csapbetétek is – a cseredarabnak tehát ugyanabba az irányba kell forognia, mint az eredetinek.

Lépésről lépésre

Csaptelep cseréje

  1. Zárja el a vizet, majd bontsa meg a vízvezetékre csatlakoztató bekötőszár kötéseit.
  2. Villáskulccsal csavarja ki a csaptelepet rögzítő csavart.
  3. Szedje le a csapot tisztítsa meg a csaplyukat. Ezután tegye a helyére tömítésével együtt az új csapot.
  4. Rögzítse az ellenanyával az új csapot, majd kösse be a vezetékeket. Ha szükséges, használjon toldóidomot.

Kerti öntözőcsapok

Visszacsapószelep

Az öntözőtömlő csapját visszacsapószeleppel kell ellátni, nehogy egy nyomáscsökkenés visszaszippantsa a vezetékbe a vizet és ennek következtében szennyeződés jusson a csőhálózatba. Kapható belső visszacsapószeleppel ellátott csap is (lent), de egy külön szelep is beiktatható a csőhálózatba közvetlenül a beltéri elzárócsap után.

Öntözőcsap

Őszi előkészületek

A kültéri, kerti csapokat tönk­reteheti a téli fagy. Az ősz beköszöntével tehát a belső elzárócsappal zárja el a vizet. Ezután nyissa meg a csapnál található leeresztőcsavart és a segítségével víztelenítse a csövet és a csapot.

Pattintós csatlakozók

Nem kell minden alkalommal föl-és lecsavaroznia az öntözőtömlőt, ha locsolni akar – szereljen gyorscsatlakozót a tömlő végére és a csapra, így egyetlen mozdulattal felpattintható és leszedhető a locsolócső.

Csaptelep cseréje – Lépésről lépésre

Csaptelep cseréje