Vízvezeték szerelés

Víztartályok – Töltőszelep javítása

Dugattyúcsere

Ahol kemény a víz, ott a dugattyús szerkezetű szelep megszorulhat a belsejében lerakódó vízkő miatt. Szerelje szét és tisztítsa meg az alkatrészt, de jobb, ha újfajta membrános típusúra cseréli a régi szelepet – ez megbízhatóbb, kevésbé vízkövesedik, és nem szorul.

Vigyázzon, ha fagy!

Hideg időben megfagyhat a ciszterna túlfolyójába kicsorduló víz, és a jég el is dugaszolhatja a kivehető csövet. Emiatt túltöltődik a tartály, és a víz az egész házat eláraszthatja. Ilyenkor állítani kell a töltőszelepen vagy ki kell cserélni, hogy ne csordul­jon túl a tartály. Ha télire üresen marad a ház, célszerű elzárni a vizet.

Nyomásszabályozás

A kiegyenlítőtartály szelepe csak akkor lép működésbe, amikor a fűtési rendszer túltöltődik. Mivel ez csak ritkán fordul elő, a szelep hajlamos beszorulni – s e hiba következtében végül kifogyhat a csőből a víz. Ellenőrizze rendszeresen a szelep akadálytalan működését, mozgassa meg az úszókart. Fűtési szezonban a tartálynak körülbelül a harmadáig kell feltöltve lennie.

Membránost vagy dugattyúst?

Membrános szelep

Érdemes átvizsgálni az öblítőtartály szelepét, mielőtt baj történne vele – így legalább tudni fogja, hogy milyen típusú. Az újabb szelepek membrános rendszerűek (fent), míg a régebbi házakban még a dugattyús típus (lent) is megtalálható. A membrános szelep többnyire műanyagból készül, a dugattyús pedig rézből.

Dugattyús szelep

Hogy el ne folyjon a víz…

A hideg vizes ciszterna szelepe napjában többször is kinyit és bezár. A dugattyús szelepek tömítését hamar tönkreteszi a nagy igénybevétel.

Szelep

A csere igazán könnyű, csak ne a tartály fölé hajolva végezze ezt a munkát, mert belepottyanthat és elveszíthet valami fontos alkatrészt. Oldja ki a hollandi anyát, majd vegye ki a szelepet, és cserélje ki a zárótömítést.

Úszó szelep

Zacskóba zárva…

A fémúszó korrodálódhat, és apró lyukak keletkezhetnek rajta. A beszivárgó víz miatt mind mélyebbre süllyed az úszó, a szelep már nem zár tökéletesen, a tartály pedig túltöltődik. Ha nem cseréli az úszót, legalább vegye le, majd folyassa ki belőle (szükség esetén egy nagyobb lyukat fúrva) a vizet, végül húzzon köré egy megfelelő nagyságú és bekötött szájú műanyag zacskót, hogy ne jusson víz az úszó belsejébe.

A lefolyóvezeték hibái

Mekkora a nyomás?

Mielőtt kicserélné a szivárgó vécétartály töltőszelepét, járjon utána, hogy mekkora a víznyomás, nehogy rossz szelepet vásároljon. Nagy víznyomáshoz természetesen kisebb átmérőjű, kis nyomású vezetékhez pedig nagyobb átmérőjű töltőszelepet kell választani a szaküzletben.

Baljós előjelek

Időről időre ellenőrizze a víztartály túlfolyócsövét. Ha a tá­roló állandóan túltöltődik, a kicsorgó víz csúf foltokat hagy­hat a házfalon, sőt – ami még rosszabb – akár teljesen át is áztathatja az esetleg frissen festett falat.

Ha szivárog a tartály…

A vécétartály alatt jelentkező nedves foltokat valószínűleg az okozza, hogy ereszt a tömítés a tartály alján kilépő cső körül. A hiba elhárításához ürítse ki a tartályt, és szerelje ki a csövet. Tegyen új tömítőalátétet a hollandi anya és a tartály közé, végül pedig kösse vissza az öblítőcsövet.

Szabadon mozog-e a kar?

Mivel a vécétartály belsejében szűk a hely, az úszókar fennakadhat a szivornyán, így nem zár rendesen a töltőszelep és túlfolyik a víz. Ilyenkor hajlítsa meg az úszókart – ha fémből van – hogy szabadon mozoghasson. A műanyagból készült kar felakadása a szelep elforgatásával orvosolható.

Igazítsa be a túlfolyót!

Lefolyó

A kádak és mosdók túlfolyóinak összeszerelésekor ügyeljen arra, hogy a flexibilis lefolyócső végén található műanyag perem pontosan fölfeküdjön a túlfolyónyílás szélére.

Csőtisztítás

Fürdőkádaknál és mosogatóknál sokszor rugalmas műanyag csővel kötik be a leeresztő alatti szifonba a túlfolyót. Ennek a csőnek nem szabad eldugulnia. Időről időre ellenőrizze, hogy szabadon lefolyik-e a víz – nyissa meg mindkét csapot, és dugja be a lefolyót. Dugulás esetén óvatosan szerelje szét a csövet, és forró, szappanos vízzel jól mossa át.

Membráncsere – Lépésről lépésre

Membráncsere

  1. Zárja el a vizet, majd utána tekerje le a szeleptest végéről a nagy zárócsavart.
  2. Ha a csavar a szelep végén van, vegye le a zárókupakot és a dugattyút. Ha pedig a vízbevezető és -kiömlő nyílás közt található, szerelje le a szeleptestet.
  3. Vékony csavarhúzóval pattintsa ki a szeleptestből a régi membránt.
  4. Tisztítsa meg a szelepet. Illessze pontosan a helyére az új membránt, szerelje össze a szelepet, majd a csapot kinyit/a folyassa a vizet.

Tartálytippek

Tartsa távol a rovarokat!

A túlfolyócsövön felmászó rovarok bejuthatnak a tartályba és azon keresztül a vízvezetékbe is. Ezek behatolását úgy akadályozhatja meg, ha rovarhálós kivitelezésűre cseréli a túlfolyócső csatlakozóját.

Védelem a huzat ellen

Nagy hidegben a túlfolyón átáramló huzat hatására elfagyhat a tartály beeresztőszelepe. Ennek úgy veheti elejét, ha egy könyökdarabot és toldást szerel a túlfolyócső tartályba nyúló végére, így az a víz szintje alá kerül.