Hőszigetelés tudástár

A tömítés is segíti a szigetelést

A tömítőanyagok éppen olyan fontos feladatot látnak el az építés kez­deti szakaszában, mint a ház végső kialakításá­ban. Itt látható, hogy melyik mire használható.

SzerszámokTömítőanyagok:

1. Habanyag tömítés (fehér) és PVC-tömítés ajtók és ablakok léceihez.
2. A fakáva ajtótömítő profilt be kell az ajtókávába tolni. Acélkávához is használható.
3. Kerek fugaprofil habanyagból az épület mélyebb fugáihoz.
4. Szerelőhab az ajtó- és ablakkávák­hoz tömítésként.
5. Tapadó primer és elválasztó fólia a szilikon tömítő massza számára.
6. Lenolaj gitt, a klasszikus tömítő­anyag egyszerű üvegezéshez.
7. Profiltömítés, 3 mm vastag, ablak-és ajtólécekhez.
8. Ablakszigetelő fólia, a szimpla üve­gezésből duplát csinál.
9. Üreges profiltömítés 2 és 5 mm szélességben ajtó- és ablaklécekhez.
10. Pisztolyból nyomható tömítő­ massza átlátszó és más színekben. Vég­fugákhoz, amikben csak kismértékű mozgás jön létre, megfelelő az olcsó akriltömítő massza. Tartósan rugalmas fugákhoz szilikon tömítés szükséges.
11. Ajtósíntömítés kefével széles ajtó­nyíláshoz.
12. Polipropilén kiegyenlítő tömítés V alakú, bukó- és tolóajtókhoz.
13. Ajtó- és padlótömítés habanyag­ tekercsből.
14. Levélbedobó-tömítés két kefesor­ral, amik a hideget és huzatot kizárják.

Ragad, mint a kátrány, és nagy hézagokat is kitölt: gyorsan táguló szerelőhab

Szerelőhab(Kép fent) Sokféle szerelőhab van: univerzális, gyorsan keményedő egykomponenses és kétkomponenses hab.

Segedanyagok(Kép fent) A hab kinyomásához segédeszközök: ragasz­tószalag, amivel az éleket le lehet takarni, lo­csolóflakon a felület előnedvesítésére, tisztí­tószer a szerszám és a kéz tisztításához.

Kitöltik a hézagokat és összekötik

A szerelőhabok elsősorban a nyers építkezésen és a belső épületrészekhez alkalmazhatók. Ablakkeretek rögzítése például az ablaknyílásban az egyik fel­adat, amit szívesen oldanak meg sze­relőhabbal. De az ajtónyílások bélései­nek felcsavarozásakor a falszerkezet és fakeret közötti tér kitöltésére is jó, ez­zel a gyorsan táguló és keményre szi­lárduló habanyaggal hézagmentesen lehet a teret lezárni.

De természetesen sok más, az épülettesten nemkívánatos nyíláshoz is alkalmas. A bedolgozása egyszerű, persze csak ha megfogadunk egy alapszabályt. Például azt, hogy az anyagból ne túl sokat nyomjunk a nyí­lásba, mert a táguláskor erős nyomás keletkezik, amit a körülvevő anyag fog fel. Semmi esetre sem szabad a még nedves habmaradványokat meg­érinteni! A kikeményedett habot éles késsel lehet vágni.

Ajtóbélés - szerelőhab 1(Kép fent) Példaként bemutatunk egy ajtóbélést, ahogy a szerelőhabot ott eldolgozzuk. Mindkét érintkező felületet vízzel jól be kell nedvesíteni.

Ajtóbélés - szerelőhab 2(Kép fent) Feszítőelemmel vagy a keret szélességének megfelelő távolságtartó léccel belülről kitá­masztjuk a nyílást. A tokot faékekkel a fal­nyílásba rögzítjük.

Ajtóbélés - szerelőhab 3(Kép fent) A betöltő tubuson van egy vékony cső­darab, a doboz felrázása után ezt a csövet a fal nyílásába helyezzük, és a habot így ada­goljuk.

Ajtóbélés - szerelőhab 4(Kép fent) A hab tágulásakor a fölösleges anyag kinyo­módik. A kikeményedés után le kell vágni és bevakolni.

Minden fugához más anyag: tömítő szerek patronból

Fugázás 1(Kép fent) Finom repedések – amik könnyen keletkez­nek ott, ahol különböző anyagok találkoz­nak – kitölthetők akriltömítő masszával vagy szilikonnal.

Fugázás 2(Kép fent) Az ablaknál a huzatot zárjuk ki: ez is a massza egyik feladata. A széleket jól ragasszuk le, a tömítő szert pontosan adagoljuk.

Fugázás 3(Kép fent) Otthon is jól használhatók a tömítő masszák. Itt az új munkalap elhelyezése utáni rést tö­mítik.

Fugázás 4(Kép fent) Festőgéz és öblítő szer biztosítja a szép hajla­tot. A szélességet ragasztószalaggal behatá­rolni, a nedves tömítő szert az öblítő szerrel megnedvesített ujjheggyel simítani.

Tömítőszerek(Kép fent) A patronok nagysága 50-130 ml. A mű­anyag fej a legmodernebb, mert kör­nyezetbarát.

A tulajdonságok: alkalmazkodó készség, lágy, vízálló

Ha a házban vagy a házon valamit tö­míteni kell, érvényes az, hogy a leg­több probléma gyakorlatilag a nyomó­patronnal orvosolható. A hézag vagy kitöltendő rés nagysága szerint találjuk meg a megfelelő pat­ronnagyságot és a megfelelő anyagot és máris dolgozhatunk. Az ablak- és ajtóbélések repedéseit, te­hát azokat, ahol a falszerkezet a fával érintkezik, olyan tömítő szerrel kell ki­tölteni, ami mázolható. Általában ez akrilbázisú. Másik általános probléma például a fürdőkád, zuhanyozó vagy a konyhában lévő rések, ehhez szilikon tartalmú tömítőanyagot ajánla­nak. Ezek gyakran készülnek gomba­ölő szerrel.

Kinyomófej

(Kép fent) A kinyomó fej megfelelő levágása a bedol­gozandó anyag méretétől függ. így minden feladathoz meghatározható, hogy milyen vastag hurka szükséges.