Hőszigetelés tudástár

Homlokzattatarozás keményhabbal és lapos burkolólemezekkel

A teljes hő védelemmel és lapos burkolóleme­zekkel optikailag felérté­kelődik és egyben jó szi­getelővé válik a vakolt homlokzat.

Ház

Van, aki csak meg akarja szépíteni a házát, van, aki valamit szeretne a kül­ső homlokzat szigetelésén is javítani. A lapos burkolólemezekkel mindkét kívánságot problémamentesen teljesít­hetjük. Ezek hidraulikus kötőanyagok­ból, ásványi adalékanyagokból és ibo­lyántúli sugarakat elviselő festék pigmentekből épülnek fel, és felületük annyira hasonlít az égetett tégláéhoz, hogy már történelmi épületek tataro­zásához is használták. Különösen előnyös azoknak, akik szí­vesen burkolnak saját kezűleg, és örül­nek annak, hogy nincs szükség külön­leges alapokra. A ház új külső hom­lokzatához csak 6,5 kg/négyzetméter ragasztó szükséges.

A hőszigetelő rendszer(Kép fent) A hőszigetelő rendszerhez a szigetelőanyag, speciális dübelek, az erősítő szövet és a ra­gasztó szükséges.

A lapos lemezekből készült külső héjalás olyan, mint egy klinker fal

Teljes hővédelemmel ellátott fal(Kép fent) Teljes hővédelemmel ellátott fal, erősítő szö­vettel, ragasztóággyal és lapos burkolóla­pokkal. Az érintetlen vakolt felületre is elhe­lyezhetők.

Az elhelyezési munka(Kép fent) Az elhelyezési munka úgy kezdődik, hogy a ház sarkán bejelöljük a kősorokat. A mérete­ket vízszintmérővel át kell vinni a másik ház­sarokra.

Egy 4x4 fogméretű fogas simítóval fél négyzetméternyi falra felhordjuk.(Kép fent) A ragasztóhabarcs már felhasználásra kész. Egy 4×4 fogméretű fogas simítóval fél négyzetméternyi falra felhordjuk.

Habarcs helyett ragasztó

Teljesen mindegy, hogy a lapos burko­lólemez teherhordó vakolatrétegre ke­rül-e, vagy a dekoratív külső réteget megkoronázva időjárástól védő hőszi­getelő réteget alkot: ha gondosan dol­gozunk, a homlokzatot később nem le­het megkülönböztetni egy valódi, fala­zott klinker homlokzattól. Az ok: pon­tosan olyan, mint az égetett klinker, amit rendszerint csak tanult szakember falazhat; ezek a lemezek darabonként ragasztandók fel. Az így keletkező ki­sebb szabálytalanságok még hasonlób­bá teszik a falazottakhoz.

Ehhez még hozzáadódik, hogy az anyagot különböző profilja, három különböző alakja és felületének különféle szórása miatt éppen úgy kell megdol­gozni, mint egy igazi klinkert. A keze­lése eközben sokkal könnyebb. Csak a gondosan és egyenletesen felhordott ragasztóágyba kell belenyomni, és egy kicsit kiigazítani. Ehhez olyan kevés ragasztót hordunk fel, amennyit 15 percen belül be tudunk burkolólemez­zel fedni. Mielőtt a ragasztó kiszárad, egy kemény, de vékony ecsettel először a függőleges, azután a hosszanti fugá­kat át kell kenni simára. A fogas simító nyomai akkor elsimul­nak, és a fal úgy néz ki, mintha éppen frissen fugáztuk volna.

A saroktól sarokig kihúzott vezetőzsinór(Kép fent) A saroktól sarokig kihúzott vezetőzsinór mellett minden második sorban felrakjuk a burkolólemezt. A közbenső sorokat szem­mérték szerint kell elhelyezni.

A sarokköveket úgy helyezzük el a ragasztó­ágyban(Kép fent) A sarokköveket úgy helyezzük el a ragasztó­ágyban, hogy szép kötés keletkezzen. 1,23 cm-es fugaszélesség adódik a felrajzolt rétegezésből.

Ollóval vághatok a burkolólemezek a kívánt méretre(Kép fent) Ollóval vághatok a burkolólemezek a kívánt méretre. Ha több egyforma lemez szüksé­ges, legjobb sablonnal dolgozni.