Kellemes otthon, építés és felújítás

Padlólapok, burkolatok fajtái, mi alapján válasszunk?

A régi házakban zavaró, amikor minden lépésünket a padló recsegése kíséri. Gyakran a szilárdsággal és a merevséggel is vannak problémák. Gondot okozhatnak a gerendafödém sérülései is. A tetőtér utólagos beépítésénél nehézségeket okozhat, hogy eredetileg a beépítést nem tervezték, ezért feltárással vizsgáljuk meg a zárófödémet, és ahol szükséges, cseréljük ki vagy erősítsük azt meg.

A padlóval szemben támasztott igé­nyeink, követelményeink minden helyiségben mások. A padlóburko­lat rányomja bélyegét a helyiség hangula­tára, ezért választásunkhoz a minta, a szí­nek és a formák szolgálnak döntő szem­pontul. További szempont a biztonságos járás és a könnyű tisztíthatóság. Más szempontoknak kell megfelelni azokban a helyiségekben, ahol utcai cipővel járunk, mint a konyhában vagy a fürdőszobában, illetve megint másoknak a WC-ben és a hálószobában. Ahol az alsó szomszédok miatt a hangszigetelés fontos, ne építsünk kopogós padlóburkolatot.

Faburkolatok

A hajópadló évszázadok óta használt pad­lóburkolat. Napjainkban is népszerű, álta­lában fenyődeszkából készül. A parketták széles minta- és formaválasztékban kap­hatók, és különböző fajtájú és erezetű fá­ból készülnek. Létezik mozaik- és szalag­parketta, kész parkettaelemek táblákban, és munkaigényes intarziás parketta is. A le­rakás módja is különböző lehet: hajópad­ló-, halszálka-, futó- és mozaik. Az aján­lott fajták a tölgy, a bükk, az erdei fenyő, a nyír, a vörösfenyő, a kőris, a juhar és né­mely trópusi fa. A faburkolat higiénikus, meleg és otthonos.

Laminált padlólap

Sokféle mintával és színben kapható. A la­minált padlólap kopás- és karcolásálló, higiénikus, amelyről a foltok könnyen eltávolíthatók.

Kerámia

A vizes helyiségekben és ott, ahol „pisz­kos” munkákat végzünk (fürdőszoba, elő­szoba, konyha), célszerű kerámiaburkola­tot használni. Mivel a kerámialap felülete tömör, zárt, ezért könnyen és higiénikusán tisztítható.

Terméskő

A terméskövet sokféle mintában és módon rakhatjuk le. Az előszobák, lépcsők és fürdőszobák burkolására leginkább a nyers és polírozott mészkő, a pala és a kvarcit ter­jedt el. Célszerű olyan terméskövet válasz­tani, amely a környéken megtalálható, így a szállítási költségen csökkenthetünk. A kö­vek szövetszerkezetük és rétegződésüktől függően hasíthatok. Felhasználhatjuk te­hát ezeket nyersen és a puhábbakat felcsi­szolva is. A belőlük lerakott felület struk­túrája lehet amorf vagy rendezett.

A táblás parkettát különféleképpen rakhatjuk fel

A táblás parkettát különféleképpen rakhatjuk fel. A képen vakpadlóra erősített parkettatáblák láthatók. 1: alap; 2: kész parkettatábla; 3: vakpadló; 4: hangszigetelés; 5: szigetelő filccsíkok.

Homokkal kitöltött gerendaközök

Homokkal kitöltött gerendaközök, hangszigetelés, párnafák, hajópadló. Erre az alapra már felhelyezhető a padlószőnyeg.

Parafa

A parafaburkolat kellemes tapintású, me­leg, jó hő- és hangszigetelő. A darált para­fát lapokká préselik össze.

A parketta tagolja a teret

A parketta tagolja a teret. A formatervezett juhar hajópadlót négyzetekkel díszítették.

A formák, színek, minták és lerakási módok

A formák, színek, minták és lerakási módok sokfélesége a kerámia padló­lapot – amely fali csempével is szink­ronba hozható – olyan közkedvelt alapanyaggá tette, amellyel a helyiség hangulatát kedvünkre alakíthatjuk.

PVC-burkolatok

A PVC-burkolatok strapabírók, könnyen tisztíthatók, és taszítják a szennyeződése­ket. A lakóhelyiségekben elsősorban a ha­bosított hátlapú, ezért jó hangszigetelő PVC-burkolóanyagok terjedtek el. Aller­giások lakásába is javasolt. A minták, szí­nek és felületek sokfélesége alkalmassá te­szi arra, hogy minden elképzeléshez meg­találjuk a megfelelőt.

A linóleum visszatér

A linóleumot padlóburkolat­ként már hosszú évtizedek óta használják. Strapabíró, terhelhető és könnyen tisztít­ható. Jó hőszigetelő és nagyon rugalmas. Szé­les szín- és mintaválasztékban kapható.

A linóleum megszokott, újra hasznosít­ható anyag

A linóleum megszokott, újra hasznosít­ható anyag, sokféle színben és mintával kapható. Könnyen ápolható, tartós.

Padlószőnyeg

Már régóta a legkeresettebb padlóburkoló anyag. A textilburkolatok 80%-a poliamid. A gyapjú padlószőnyeg piaci részesedése 6-8%. A gyártáshoz használnak még poliakrilt, polipropilént, poliésztert és termé­szetes anyagokat (kókuszt, szizált, selymet és gyapotot) is. A padlószőnyeg a lépések zaját is elnyeli, és kíméli a gerincoszlopot. Tompítja a zajokat, javítja az akusztikát, és jó hőszigetelő. Allergiások lakásában is használható a padlószőnyeg.

Fontos! A padlószőnyeget hetente leg­alább egyszer porszívózzuk ki!

Az azonos anyagú és szövésű padlósző­nyeg optikailag tágítja a teret

Az azonos anyagú és szövésű padlósző­nyeg optikailag tágítja a teret, összeköti a lakás helyiségeit, ugyanakkor arra is alkalmas, hogy egy helyiségen belül izgalmas mintákat és formákat alakítsunk ki.

Márvány

A márvány nem csak a középületek nagy felületeinek burkolására alkalmas, hanem a lakóházakban is közkedvelt anyag. Általában a lépcsőházban és az előszobában alkalmazzák, illetve mindenütt, ahol az esztétikum és a strapabíró képesség döntő szempont.

Milyen hatással van a padlóbur­kolat az egészségünkre?

Azokat a termékeket, amelyek előállítása környezetkímélő eljárásokkal történik, és amelyek nem tartalmaznak az egészségre ár­talmas anyagokat, Európában védjeggyel látják el. Így a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy kiváló minőségű terméket vá­sároltak, amit nyugodtan felhasználhatnak.

Minősítés

A szennyezőanyag-tartalom- és -kibocsátás tekintetében megvizsgált és kifogástalannak minősített padlószőnyegek kaphatják csak meg ezt a védjegyet.