Konyha

A konyhabútor részei

Hajlamosak vagyunk a konyhabútort elsősor­ban a színe, a stílusa, az anyaga alapján választani. De ezek csak másodlagos szem­pontok, a legfontosabb, hogy a konyhabútor praktikus és használható legyen a minden­napokban. Ahhoz, hogy a konyhasor ne csak szép legyen, hanem a benne végzett munka hatékony is, ki kell alakítanunk az egyes ele­mek és munkaterületek megfelelő sorrendjét (élelmiszertárolás, hűtőszekrény/fagyasztó, mosogatógép, mosogatótálca, tárolófelület, főzőlap, tárolófelület).

Sokszor csak kis helyünk van a konyha kiala­kításához. Ekkor sem lehetetlen olyan kony­habútort tervezni, ahol az egyes munkaterü­letek megfelelő sorrendben követik egymást. A tárolást megkönnyíti számos variálható elem, amelyekkel a legkisebb hely is kihasz­nálható. Ezek a kiegészítők általában nem olcsók, de lehetőségünk van arra is, hogy ne egyszerre vegyük meg és építsük be őket. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy a kiválasz­tott elemek adatait pontosan jegyezzük fel, mert a konyhabútort ezek figyelembevételé­vel gyártják le.

Jól felszerelt konyhaA jól felszerelt konyha alapja a sokoldalúan használható, praktikus tárolórendszer.

Alsó szekrények

Napjainkban a konyhában a tárolóhelyeket általában az alsó szekrényekben helyezik el. Ma már nem a hagyományos polcos szekré­nyeket javasolják, mivel a polcok hátsó, ne­hezen hozzáférhető részeiről körülményes elővenni az edényeket. A polcok általában áttekinthetetlenek.

Korszerű megoldás a teljesen kihúzható fiók, amely lehetővé teszi, hogy a legbelül elhe­lyezett tárgyakat is könnyen megtaláljuk. A fiókokba elhelyezhetünk még különböző elválasztóelemeket, amelyek megakadályoz­zák, hogy az edények ide-oda mozogjanak. Az evőeszközös fiókokba tegyünk speciális műanyag, fa vagy fém elválasztóelemeket, így a legkisebb használati tárgyat is áttekinthetően tárolhatjuk. A fiókok aljára vásárolhatunk csúszásgátló alátétet is. A nagy befogadó­képességű fiókok komoly terhelést bírnak ki és sok konyhai eszköz, edény, serpenyő vagy éppen élelmiszer tárolható bennük.

FiókokKülönböző praktikus rendszerekkel a konyhabútorok nehezen
elérhető sarkai is tökéletesen
kihasználhatók tárolásra.

A jó minőségű bútorvasalatok lehetővé teszik a fiókok könnyű kihúzását és védenek a fiókok kiesése ellen isA jó minőségű bútorvasalatok lehetővé teszik a fiókok könnyű kihúzását
és védenek a fiókok kiesése ellen is.

A konyhabútorok kedvelt belső kiegészítői a rozsdamentes acélból készült kosarak, ezeket szintén beszerezhetjük utólag is. Sok konyhabútorgyártó cég megemelte bizo­nyos munkaterületeknél a konyhapult magas­ságát, így könnyebben végezhető ott a kony­hai munka, és az alsó szekrényekben még több edényt tárolhatunk. A különböző edényeket, eszközöket igyekez­zünk a konyha azon részén tárolni, ahol hasz­nálni szoktuk őket.

A legtöbb helyet a konyhabútor lábazatába építhető fiókok jelentik. Praktikus megoldás a munkafelület alól kihúzható vágódeszka is, amelyet kombinálhatunk fiókba épített kenyérszeletelő géppel is. Speciális vasalatok és kiegészítők alkalmazásával a mosogató alatti tér is kihasználható.

L vagy U alakú konyhabútornál sokszor prob­lémát jelent a sarkokban lévő, nehezen hoz­záférhető rész, ahol viszont hatalmas a kihasználatlan tér. Ezek hasznosításához a konyhabútor sarokelemeibe félkör vagy háromnegyed kör alakú kiforgatható eleme­ket tehetünk. Ezzel nem tudjuk ugyan a teljes helyet kihasználni, viszont viszonylag olcsó megoldás. Létezik azonban egy drága, de nagyon hatékony megoldás: a magic corner (varázssarok). Ez az ajtó nyitásakor teljesen kiforduló szerkezet könnyen hozzáférhetővé teszi a legtávolabbi sarokban elhelyezett tár­gyakat is.

Felső szekrények

A hagyományos, zárt felső szekrényeket manapság a kisebb méretű polcok, valamint az átlátszó vagy áttetsző üvegajtós polcok váltják fel. Az oldalra nyíló ajtókat egyre inkább kiszorítják a tolóajtós és a felfelé nyíló ajtós szerkezetek, esetleg a fából, alumí­niumból vagy műanyagból készült redőnyök. Leginkább a kisebb tárgyakat, mint pl. a kávéfőző, kenyérpirító, mixer rejtjük el mö­göttük. A felső szekrények előlapja általában fa- vagy fémkeretes üveg. Általában matt üveget használnak, ami nem engedi látni a szekrény belsejét. Elegáns megoldás a felső szekrények belső megvilágítása.

Felső szekrényekA hagyományos, oldalra nyíló ajtajú felső szekrényeket felváltják a
különböző helyta­karékos, kihúzható és billenő rendszerek.

Ha átlátszó üvegezésű szekrényajtót választunk, akkor ezekben a szekrényekben szép poharakat, kávéscsészéket és más dekoratív tárgyakat tartsunk. Az üvegezett szekrények átvehetik a régi vitrinek szerepét. A felső szekrények belseje szintén az egyedi igényeknek megfelelően alakítható ki. Elhe­lyezhetünk bennük tányércsepegtetőt, vagy felszerelhetünk olyan kihúzható szerkezetet, amely segít, hogy belássunk a szekrények belsejébe.

A felfelé nyíló ajtajú felső szekrényekhez új­fajta, zárrugós vasalatot fejlesztettek ki, ame­lyek gondoskodnak arról, hogy a szekrényaj­tó nyitva maradjon anélkül, hogy tartanánk, illetve lassítják annak csukódását, így az ajtó nem csapódik a szekrénytestnek. A korszerű pántokkal az ajtók 100-180°-os szögben felnyithatók.

Tárolószekrények

Manapság a legtöbb lakáshoz nem tervez­nek éléskamrát, így az élelmiszerek tárolását is a konyhában kell megoldanunk. Erre külön tárolószekrényt alakíthatunk ki. A gyártók változatos méretben kínálják őket, különböző ajtótípusokkal vagy kihúzható kialakítással. Egyedi méretben is megrendelhetők, ilyenkor a legkisebb helyet is ki tudjuk használni.

A tartós élelmiszereket általában a magas álló szekrényekben tároljuk. Jól átgondolt belső kialakításuk rengeteg élelmiszert befogad. Ha polcok helyett rozsdamentes acél kosarakat alkalmazunk, a szekrény belseje jóval át­tekinthetőbbé válik. Készülhetnek kihúzható polcokkal is. Létezik olyan fiókrendszer, amelynél síneken egyben kihúzható az egész blokk vagy csak külön az egyes fiókok. A fiókokba speciális rácsokat lehet tenni, amelyek megakadályozzák az élelmiszerek elcsúszását. Amikor kihúzható rendszert választunk, figyeljünk oda a teherbírására is.

Az ajtók és fiókok fogantyúi

A konyhabútor fontos tartozékai, és egyben meghatározó stíluselemei az ajtók és fiókok fogantyúi. Sokféle alakú, színű és méretű fogantyú közül választhatjuk ki az elképzelé­seinkhez leginkább megfelelőt. A fogantyúkat vízszintesen vagy függőlegesen is felszerel­hetjük a konyhaszekrény ajtóira. A fogantyúk a leggyakrabban fémből, általá­ban alumíniumból készülnek, de választ­hatunk nikkelezett, valamint fényes vagy matt nemesacél fogantyúkat, esetleg rézből készülteket is.

Nagyon hatásosak a több anyagot – fém + fa, fém + üveg, fém + kerámia – társító fogantyúk. A kínálatot tovább gazdagítják a széles színválasztékban elérhető műanyag termékek, ezek akár áttörtek is lehetnek. A fogantyúk helyének megtervezésekor gon­doljunk arra, hogy a rosszul elhelyezett fogan­tyúk balesetveszélyesek lehetnek a gyere­keknek, de a felnőtteknek is.

Konyha és fogantyúkFordítsunk kellő figyelmet a konyhabútor fogantyúinak kiválasztására is,
mivel ezek a konyha fontos stíluselemei.

A legújabb divatirányzatok szerint tervezett konyhabútoroknál a fogantyúk nem látszanak vagy teljesen hiányoznak. Egy speciális vasalat helyettesíti őket. Az ilyen vasalattal ellátott ajtót vagy fiókot elég kézzel vagy térd­del egy adott ponton gyengén meg kell nyomni, hogy kinyíljon.

Jó tanács

Az ajtókra és fiókokra szereljünk ütkö­zőt, így azok halkan csukódnak.