Konyha

A konyhabútor anyaga

A konyhabútornak mind ergonómiai, mind esztétikai szempontból is tökéletesnek kell lennie. A nagyobb páratartalom és hőmér­séklet miatt nagyon fontos a konyhasort alkotó anyagok megfelelő minősége és felületkezelése.

MDF lemez

A konyhabútorok előlapja általában préselt farost MDF lemezből készül, ez alaktartó és ellenállóbb, mint a tömör fa. Az MDF lemezek óriási előnye a szinte korlátlan megmunkálhatóság. Lehet őket csiszolni, marni, pácolni, lakkozni, furnérozni, fóliázni vagy laminálni. A laminált MDF lapok óriási színválasztékban, fényes vagy matt felülettel kaphatók, de talál­hatunk fát, fémet, természetes követ, textíliát, bőrt utánzó felülettel is. A laminált előlappal ellátott konyhabútor szín- és alaktartó, ellen­áll a nagy hőmérsékletnek és a párának, valamint kopásálló és könnyű tisztítani.

Nedvességnek kevésbé ellenálló helyek az ajtók és fiókok élei, ezért ezekre műanyag szalagot ragasztanak. Az elzárásra jobb megoldás a számtalan színkombinációban létező műanyag ABS él. A kemény lamináló anyag hátránya, hogy csak sima felületet lehet vele bevonni.

Fólia

Hosszabb élettartamúak a fóliák, amelyek­kel túlnyomáson és nagy hőmérsékleten vákuumpréseléssel vonják be az MDF leme­zeket. A fóliázott felületű konyhabútort könnyű ápolni és tisztítani. Népszerűek a famintázatok és a lakkozott, színes fóliák. Laminált felületek tisztítására és ápolására ne használjunk agresszív tisztítószereket, sem súrolóport. Alkalmazhatunk viszont alkoholt tartalmazó tisztítószereket. A tisztítás után a felületet alaposan töröljük át száraz ronggyal.

Fa

Sokan úgy gondolják, hogy a legjobb a tömör fából gyártott konyhabútor. Ez azonban téve­dés, mivel a természetes fa nedvességet vesz fel és ad át környezetének, aminek következtében deformálódik. A tömör fának általában a rusztikus, vidéki konyhákban van létjogosultsága. Ezeknél viszont az előlapok nem sima felületűek, hanem marással deko­ráltak, a zárólécek díszesek, a formák íveltek. A vidéki stílusú konyhába valók a faragott polcok, tányértartók, csészetartók is, ezeket legkönnyebb fából elkészíteni. A tömörfa konyhák rendkívül magas ára, valamint a vizes és párás környezetben gon­dosabb és rendszeres kezelést igénylő fa­anyag az oka, hogy a tömör fát lassan kiszo­rítják az új, könnyen karbantartható anyagok.

Fafurnéros felületek

A rétegelt-ragasztott, furnérozott falemezt konyhai előlapok anyagaként is használják. Fapácok és lakkok alkalmazásával a megfe­lelő felületkezelés mellett a színek széles választéka kialakítható. A fafelületek további előnye, hogy az esetleges sérülések csiszo­lással javíthatók. A fafelületek üvegtisztításra használt szerekkel lemoshatok. Ne használ­junk súrolóport vagy olyan szereket, amelyek homályosíthatják vagy akár fel is sérthetik a felületet.

Fontos tudnivaló

Ha furnérozott felületű konyhabútort választunk, vásároljunk nagyobb telje­sítményű páraelszívót, hogy a főzéskor keletkező gőz ne károsíthassa a felső szekrényeket, ahol a gőz a furnér le­válását idézheti elő.

Ideális választás a fafurnér, mivel a valódi fa összes jó tulajdonságát élvezhetjük, miköz­ben csökkentjük a konyhabútor árát. A furné­rozott előlapú konyhaszekrények korpusza (bútortest) faanyaghulladékból préselt vagy ragasztott lap, amelyre rápréselik a fafurnért. Faforgácslemeznél figyelni kell az élek tökéle­tes védelmére, hogy a bútorlap ne szívhas­son magába vizet. Általános érvényű, hogy az ajtóknál és az összes vízzel kapcsolatba kerülhető bútorrészen ügyelni kell az élek jó minőségű, alapos kidolgozására.

Ha láttatni szeretnénk a fafurnér rajzolatát, akkor oldószeres pácot vagy vízzel hígítható pácot használjunk. Ha a furnérozott felületet oldószeres alapfestékkel vagy fedőlakkal, valamint vízzel hígítható lakkal kezeltük, a konyhabútornak nagyobb lesz a vegyi és mechanikai hatásokkal szembeni ellenálló képessége, és markánsabban kirajzolódik a fafelület mintázata is. A furnérozott anyagból készült konyhabútort érdemes fényvédő, UV-szűrőt tartalmazó lakkal kezelni, ez meg­védi a fafelületet a színváltozástól.

Lakkozott felületek

Látványosak, de igen drágák a lakkozott ajtó­felületek. A megfelelően előkészített MDF lemezre színes lakkot visznek fel több réteg­ben. Az egyes rétegeket csiszolják, amitől a felület kiváló minőségű lesz. A végső kialakí­tás lehet matt vagy fényezett.

Lakkozott felületekA lakkozott, fényes felületek az igényesebb, drágább konyhabútorokra jellemzők.

Magasfényű, lakkozott felületű konyhabútort általában modern lakásokban találunk, eze­ket fém-, műanyag és üvegfelületek egészí­tik ki. A magasfényű felület főként a sötétebb – piros, bordó, olajzöld, sötétszürke, fekete -színárnyalatokon érvényesül, de a pasztell­színek magasfényű lakkozása is érdekes megoldás lehet. A konyhabútorokon általá­ban világos narancssárga, pasztellkék és élénkzöld színek jelennek meg. Újabban a konyhabútorok ajtaját magasfényű, lakkozott furnérral is készítik.

Fémfelületek

Különleges megjelenésű a fém konyhabútor, bár nem igazán praktikus. Gyártásához rozs­damentes acél vagy egyéb fémlemezt hasz­nálnak. A sima, fényes fémfelületek könnyen beszennyeződnek, ugyanis ha nedves vagy zsíros kézzel érünk hozzájuk, az azonnal meglátszik rajtuk, így sokkal gyakrabban kell tisztítani őket. A fémfelület másik hátránya, hogy könnyen karcolódik, amikor edények­kel, serpenyőkkel és más fémtárgyakkal dol­gozunk a konyhában.

FémfelületekKülönlegesek és látványosak a matt vagy fényes, rozsdamentes acélfelületek.

A ma divatos, modern konyha jellemzői

  • erőteljes, jellegzetes farajzolatú frontok,
  • egységes megjelenés,
  • a munkalap és a konyhabútor alsó és felső része közötti falburkolat azonos anyagú és színű,
  • a felsőszekrények üveggel és fémmel kombinálva készülnek,
  • csiszolt alumínium vagy rozsdamentes nemesacél felületek is előfordulnak,
  • a konyhabútorok frontja magasfényű,
  • meghatározó a fekete, fehér vagy sötétbarna árnyalatai.