Konyha

Konyhasziget kialakítása

Manapság, amikor a nyitott kialakítású lakó­terek kerülnek előtérbe, igen népszerűek a konyhaszigetek. Ez tulajdonképpen egy szabad térben álló munkafelület, amely nincs közvetlen összeköttetésben a konyha többi részével. Igen látványos megoldás, amely érdekes, korszerű térformálásra és az ergo­nómiai szempontok érvényesítésére teremt lehetőséget.

Azonban nem minden konyhá­ba lehet szigetet tervezni. Csak akkor érde­mes fontolóra venni ezt az elrendezést, ha konyhánk megfelelően tágas. Az egyes kony­habútorok között a közlekedéshez legalább 90 cm-nyi szabad terület maradjon, azonban az optimális 1,2 m lenne. A konyhaszigethez csatlakoztathatunk bárpultot vagy alkalmi étkezőhelyet.

Félkör alakú konyhasziget (Kép fent) Bármilyen alakú konyhaszigetet kialakíthatunk: a félkör alakú konyhasziget a nagy terekben érvényesül igazán.

Praktikus konyhasziget(Kép fent) A mosogatót és az étkezőasztalt középre helyezve látványos és praktikus konyhaszigetet alakíthatunk ki.

Konyhasziget

Jó tanács! Konyhabútor átalakításánál vegyük figyelembe, hogy az egyes hálózati csatlakozások hossza megváltozik.

Még ha van is elegendő tér konyhasziget kialakításához, sokakat elriaszthatnak a szük­séges építészeti átalakítások és az ezzel járó többletköltségek (pl. víz-, gáz-, villanyvezeté­kek, páraelszívó kiépítése a konyhaszigetig). Ennek mértéke attól függ, hogy főzőlapot vagy mosogatót szeretnénk beépíteni a konyhaszigetbe, vagy csupán munkafelületet alakítunk ki.

A munkafelületként kialakított konyhasziget a legegyszerűbb és legolcsóbb változat, mert csak az elektromos vezetékeket kell odáig kiépíteni. Optikailag elválasztja a lakóteret és a konyhát.

Főzősziget létrehozásához áramot és esetleg gázt kell a padlózatban a helyszínre vezetni. A mennyezetben pedig a páraelszívó elektro­mos táplálását és a világítást kell megoldani. Ennél az elrendezésnél fontos, hogy az elszí­vó nagy teljesítményű legyen. Meg kell oldani az elszívott levegőt a szabadba juttató csőve­zeték elhelyezését is a mennyezet alatt vagy magasabb helyiségekben akár álmennyezet fölé rejtve. Ha a csővezeték túl hosszú vagy kanyarog, csökken az elszívás teljesítménye, a ventilátor pedig hangosabbá válik.

Az építészeti átalakítások szempontjából leg­bonyolultabb a középpontban levő mosoga­tósziget, mert az elektromos áram mellett a vizet is oda kell vezetni és a szennyvíz elveze­téséről is gondoskodni kell.