Konyha

Ebédlő vagy étkezősarok?

Napjainkban kedvelt megoldás úgy elhelyezni az étkezőasztalt, hogy az elválassza egymás­tól a konyhát és a nappalit. Nagyvonalúan kialakított térbe válasszunk kényelmes, meg­felelő méretű, impozáns étkezőasztalt. Egy embernek az asztal felületén 60 cm széles és 40 cm mély területre van szüksége a kényel­mes étkezéshez. A tálak, edények elhelyezé­séhez az asztal közepén 20 cm széles sáv szükséges. Ide helyezhetjük a vázákat, gyertyákat és az egyéb dekorációt is. Tehát az étkezőasztal legkisebb mélysége 80 cm, az optimális 90-100 cm, mivel ekkor még könnyen elérhetők az asztal közepére helye­zett tárgyak is.

Családi házban a legjobb megoldás, hogy külön étkezőt alakítunk ki, ahol nyugodt kö­rülmények között, kényelmesen étkezhetünk. A legtöbb lakásban azonban csupán étkező­sarok kialakítására van lehetőség. Gondos tervezéssel itt is berendezhetünk kényelmes étkezőrészt.

ÉtkezőAz étkezőasztal nem csupán az étkezés helye, hanem a családi élet központja is

A hagyományos étkezőasztalokat manapság gyakran helyettesítik a konyhai bárpultok. Főként azokban a lakásokban népszerűek, ahol a konyha egy légtérben van a nappalival. Ezt a megoldást általában a fiatal, gyerektelen emberek szokták választani, de nem iga­zán kényelmes megoldás mindig magas bár­széken ülve étkezni. Az étkezőasztalokat helyettesítő konyhai bárpultok másik hátrá­nya 35 cm körüli mélységük is. Pl. egy négy­tagú családnak étkezéshez kb. 2,5 m hosszú konyhai bárpultra lenne szüksége.

Kisebb lakásokban találkozhatunk a falhoz vagy a konyha sarkában felerősített asztal­kákkal, asztallapokkal. Nem túl kényelmesek, ám nem foglalnak sok helyet. A lehajtható asztallapok és az összecsukható asztalok is praktikus megoldások.

Az étkezőasztalok típusai

A legtöbb családban az étkezőasztal az egyik legfontosabb bútordarab, mert körülötte gyű­lik össze a család. Sokszor itt írják a gyerekek a házi feladatokat, és az étkezőasztalnál beszélgetünk a barátainkkal, társasjátékozunk, de az étkezőasztalon találunk elég helyet a háztartás számláinak rendszerezésé­hez vagy varrogatáshoz is. Az étkezőasztal tehát többfunkciós bútordarab, nem mind­egy, mekkorát és milyen minőségűt válasz­tunk, és hol helyezzük el a lakásban.

Asztal alakjaA négyzet vagy téglalap alakú faasztal minden lakberendezési stílushoz illik.

Különböző anyagokból, sokféle alakban és méretben gyártanak étkezőasztalokat. Minden változatnak megvannak az előnyei. A négyzet vagy téglalap alakú asztal a legel­terjedtebb, amelyeket más célra (varráshoz, tanuláshoz, társasjátékhoz) is használhatunk. A kör alakú asztalok mellett kellemesebb, családiasabb az étkezés, viszont több helyet foglalnak. Választhatjuk a négyszögletes és kör alakú asztallapok előnyeit egyesítő ovális asztalt is.

AsztalA négyzet alakú asztal kényelmes, de viszonylag nagy helyet foglal el a térből.

A legnépszerűbbek a fából készült étkező­asztalok, ezek szinte bármilyen stílusú kony­hába, étkezőbe illenek. Értékálló és hosszú évtizedeken keresztül használható berende­zési tárgyak, amelyek kisebb-nagyobb sérü­léseit csiszolással és felületkezeléssel mi magunk is javíthatjuk. Manapság sokan választanak fémvázas, üveg felületű étkezőasztalt, könnyed, elegáns megjelenése, modern stílusa miatt. Ne feled­jük azonban, hogy az üvegfelületen a legki­sebb szennyeződés is azonnal meglátszik.

FémkeretesA fémvázas étkezőasztal könnyed megjelenésével légiessé teszi a teret.

Hatalmas kínálatból választhatunk az ízlé­sünknek megfelelő üveglapos étkezőasztalt. Az asztal lapja lehet átlátszó vagy matt, homokfúvott üveg. Az asztal lába készülhet fémből, fából, de akár műanyagból is.

Kényelmes és tetszetős székek

Az étkezőasztalhoz válasszunk megfelelő székeket, igazodva a helyiség méreteihez és stílusához. Fontos, hogy a székek kényelme­sek legyenek, és gondoskodjanak arról, hogy helyes testtartással üljünk rajtuk. Hogy mennyire érzünk kényelmesnek egy széket, befo­lyásolja a szék alakja, az ülőlap és a háttámla dőlésszöge, az esetleges kárpitozás és hogy van-e karfája. Az étkezőben használt székek legyenek masszívak, stabilak.

Asztalok és székek számokban

  • a kényelmes étkezéshez terítékenként 60 x 40 cm asztalfelület szükséges;
  • a félkör alakú, kétszemélyes asztal át­mérője 90 cm;
  • 60 cm-re van szükségünk ahhoz, hogy a széket kényelmesen eltoljuk az asztaltól;
  • az asztal körüli szabad közlekedés 50-60 cm-t igényel;
  • az étkezőasztal 70-75 cm magas­ságú;
  • a bárpult magassága 100-120 cm;
  • a bárszék magassága 80 cm;
  • a szék ülőfelülete 42-45 cm maga­san van.

A hagyományos székek fából készülnek, az ülőfelületük és a háttámlájuk lehet kárpito­zott. Ha ilyen széket választunk, ügyeljünk arra, hogy a kárpit könnyen tisztítható legyen. Manapság divatosak a könnyű fém- és műanyag szerkezetű székek. Az alumínium elegáns benyomást kelt, míg a műanyag jóval extravagánsabb. Modern és hagyományos étkezőasztalhoz egyaránt illenek.

SzékekA modern étkezők stílusos kiegészítői a légies megjelenésű fémvázas székek.

SzékekAz étkezőbe kényelmes székeket válasszunk, hiszen sok időt töltünk itt családi beszélgetések,
baráti összejövetelek alkalmával.

Vendégfogadáshoz, ideiglenes megoldás­ként használhatunk összecsukható székeket, amelyeket használaton kívül akár a falra akasztva is tárolhatunk, vagy választhatunk olyan alakú székeket, amelyeket egymásba helyezve lehet tárolni.

Gyermekek

Ne feledkezzünk meg a gyerekekről. A leg­kisebbeknek vásároljunk biztonsági övvel el­látott etetőszéket, a nagyobbaknak praktikus megoldás a megfelelő magasságba állítható ülőfelületű étkezőszék. Gondoljunk arra, hogy a gyerekek testi épségét veszélyeztethetik az étkezőasztal éles sarkai, érdemes ezekre műanyag sarokvédőt tenni.

Az étkezőasztalt fentről, a mennyezetről le­lógatott lámpákkal világítsuk meg, így a lám­pa fénye nem vakítja el az asztalnál ülőket. A lámpabura legyen olyan mély, hogy az asz­talnál ülve ne lássuk a fényforrást. A lámpa az asztal lapja felett kb. 60 cm-rel legyen.