Padlóburkolatok

Laminált padlóburkolat és tulajdonságai

A laminált burkolatok világszerte a padlóburkolatok piacá­nak legdinamikusabban növekvő ágát alkotják. Az úsztatott padlóként kialakított, egyszerűen szerelhető „click” rendszerrel összekapcsolható burkolat beépítése laikusoknak is rendkívül egyszerű. Ez a típus nem igényel sem szegezést, sem ragasztást. Mivel nagy a verseny a gyár­tók között, a laminált burkolatok ára is kedvező.

Laminált padló

A laminált padlóburkoló lapok nagy tömörségű fa­rostlemez (MDF) alapból és az arra ragasztott, egyre nagyobb választékban gyártott, mintát imitáló rétegből állnak. A laminált burkolatok szinte bármely fafajt és sokféle hidegburkolatot képesek utánozni. A mintát át­látszó védőbevonat védi a kopástól. A farostlemez alatt gyakran egy vékony réteg melamin (műanyag alap) vízszigetelés található. A „click” rendszer csapjait és hor­nyait az elemek élei mentén géppel alakítják ki.

Laminált padlóburkolatok

A laminált burkolat nem alkalmas nedves helyiségek­be (pl. fürdőszoba) való beépítésre, mert a farostlemez nagyon érzékeny a nedvességre, és hamar elkorhad. Konyhában alkalmazhatjuk, de mindig teljesen tartsuk be a gyártó utasításait, amelyekkel megelőzhetjük, hogy a nedvesség beszivároghasson az illesztésekbe. A moso­gató és a mosógép alá helyezett műanyag tálcák jó szolgálatot tesznek; ezek általában kaphatók az építőanyag-­kereskedésben.

A laminált burkolat alá mindig be kell építeni vízszigetelést, emellett általában ajánlott habalá­tét lemezt is alkalmazni, amely nagyobb rugalmasságot jelent és tartósabbá teszi a burkolatot. Kövessük a gyártó utasításait, hogy ne veszítsük el a garanciát.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • könnyű karbantarthatóság**
 • tartósság**
 • hőtárolás*
 • hangszigetelés*
 • vízállóság*

A padlóburkolat megtervezése

A laminált burkolat tetszetős, életteli felület, és mutatósabb, mint a PVC vagy a padlószőnyeg. Bár a PVC lapburkolat min­taválasztéka nagyobb, és tágabb teret enged a kreativitásnak, ugyanakkor kevésbé élethűen utánoz más burkolatfajtákat. A PVC-hez hasonlóan laminált burkolatoknál is igaz, hogy minél drágább a burkolat, annál szebb. Kaphatók lesarkított élű pallók is, amelyek élethűen imitálják a svédpadlót.

A leg­drágább burkolatokat szinte alig lehet a valódi fától megkü­lönböztetni. Kaphatók antikolt hatású fát vagy maratott, pácolt felületet imitáló burkolatok is. Még eltérő szélességű pallók­ból álló felületet is készíthetünk, de létezik halszálka mintázat­tal lerakott parkettát ábrázoló laminált burkolat is. Az imitált hidegburkolatok között megtalálható a kerámiacsempe, pala, kő vagy márvány; minden laminált burkolatot a könnyen összeilleszthető „click” rendszerrel lehet összeszerelni.

A burkolati rendszerekhez kaphatók színben és mintázat­ban illeszkedő dilatációs profilok, küszöbelemek, takaróele­mek és szegélyelemek; ezekkel feltehetjük az i-re a pontot. Bár a laminált burkolat elég tartós, és tűzállósága is jó, kevésbé tartós a linóleumnál, fánál és a jó minőségű PVC-nél. Legfőbb vonzereje hihetetlen szín- és mintavá­lasztéka, és kedvező ára. Nem utolsó szempont, hogy nagyon könnyű beépíteni.

 

Élethű palaután­zat

A laminált padló­burkolat nemcsak fapadlót imitálhat. Itt élethű palaután­zatot láthatunk, amelyen még „fugák” is láthatók.

Drágább burkolatok

A drágább burkolatok szinte megtévesztésig hasonlítanak az igazi faburkolatra.

Karbantartás

A laminált padlót gyakran seperjük fel puha partvissal, hogy eltávolítsuk a felületéről a karcolást okozó részecs­kéket. Öblítőszeres vízbe mártott szivacsos felmosó bottal is felmoshatjuk a felületet. A szivacsot alaposan nyom­kodjuk ki, és mindig tiszta szivacsot használjunk, nehogy a szivacson maradt szennyeződéssel megkarcoljuk a felü­letet. A vízcseppeket, foltokat azonnal töröljük fel. Az építőanyag-kereskedésben biztosan ajánlanak megfelelő ápoló-, tisztítószereket, emellett kaphatók olyan felület­kezelő anyagok, amelyekkel növelhetjük a felület fényét.

Laminált padlóburkolat és tulajdonságai

Előnyök

 • élethűen imitál más burkolatfajtákat
 • könnyen beépíthető és karbantartható
 • minden árkategóriában kapható
 • nincsenek az elemek között nagy rések
 • különösen alkalmas nappaliba, előszobába és gyerekszobába

Hátrányok

 • kevésbé meleg, mint a fa
 • nem alkalmas nedves helyiségekbe
 • kevésbé tartós, mint a fa, linóleum vagy a jó minőségű PVC
 • zajosabb a fánál

Laminált padló

Ez a laminált padló ki­válóan imitálja a terrakotta- burkolatot, ugyanakkor annál olcsóbb és könnyebben be­építhető. Ne feledjük azonban, hogy a laminált burkolat a hidegburkolatoknál kevésbé vízálló.