Lakás komfort

A modern étkező

A ház összes helyisége közül az étkezőt alakítjuk át a legritkábban – az alapvető bútorok és a berendezés többnyire nem, inkább csak a szokásaink változnak. Aki kedveli a barátságos környezetet és a tetszetős elrendezést, oldott eleganciát teremthet az osztatlan ebédlőben. Ha az ebédet vagy a vacsorát a konyhai szigetpult mellett vagy a ház kertjében költjük el, az étkező hangulata sokkal melegebb és személyesebb lesz, mint korábban bármikor.

Milyen legyen az étkező?

Az étkezőt egyszerűen, de szellemes megoldásokkal, jó minőségű, kényelmes garnitúrával és stílusában hozzáillő tárgyakkal rendezzük be.

Étkező

A helyiség fő darabja az asztal. Meleg hangulatot teremt és könnyen kezelhető a fényezett fa, mely jóformán minden stílushoz illik, míg a festett változat inkább hét­köznapi. A fekete színű asztal meglepő, de — miként a klasszikus „kis fekete ruha” — egyaránt lehet hétközna­pi és tökéletesen az ünnepi alkalomhoz illő. Az étkező­nek a székek is személyes karaktert kölcsönöznek. Ke­csesen kell kiegészíteniük az asztalt, ugyanakkor passzolniuk kell hozzá. Előnyös, ha a terítés kellékeit — akár beépített, akár szabadon álló szekrényben – az ét­kezőben tárolhatjuk.

A pohárszék jól kombinálja a táro­lási és tálalási funkciókat. Mutatós a magas, üvegajtós szekrény vagy kredenc, amely egyúttal a valóságosnál magasabbnak láttatja az esetleg alacsony bútorokkal be­rendezett helyiséget. Az étkezőre alapvetően a kemény felületek jellemzőek, célszerű ezért kelméket alkalmaz­ni, hogy könnyedebbé, melegebbé varázsoljuk a kör­nyezetet.

Lágyan leomló vászonabroszt vagy futót hasz­náljunk, mely láttatni engedi a fafelület szépségét. Az ablakot függönnyel vagy vászonrolóval díszíthetjük. A pompás, meleg hatású bársony- vagy selyemfüggöny fogva tartja a hangulatos gyertyafényt. A székek kárpit­ja vagy az azt borító védőhuzat színe, textúrája és min­tája még hatásosabbá teheti a kompozíciót.

Hagyományos étkező

Kényelmes berendezése egy ovális asztalból és karosszékekből áll. A helyiségben mindenki szívesen ül le falatozni.

 • EGYRE NÉPSZERŰBB a kerek és az ovális asztal, mivel a mellette ülők jól látják és hallják egymást, és ez megkönnyíti a társalgást.
 • A KÁRPITOZOTT KAROSSZÉKBEN étkezés után kényelmesen hátra lehet dőlni.
 • A TÁLALÓSZEKRÉNY KARAKTERESSÉ teszi a helyiséget. Lapja alkalmas az italok büfészerű kínálatára, felső részében pedig nemcsak poharakat és étkészleteket lehet tartani, de gyűjteményünk kincseit és külön­féle dísztárgyakat is elhelyezhetünk benne.
 • A MUTATÓS GYERTYATARTÓ díszes kristályszerelvények nélkül is ünnepélyessé teszi a helyiséget.

Klasszikus étkező

E hagyományos elrendezésű ebédlőnek több bejárata is van, az 1,2 m széles közlekedőn azonban kényelmesen elférünk. Az étkező­asztal és a fal mellett álló bútorok közti távolság 90 cm, a székekkel így nyugodtan hátra lehet csúszni.

 • A tálaló alkalmas az étkészletek, abroszok és szalvéták tárolására.
 • A falon kétoldalt elhelyezett falikarok fényereje állítható.
 • Kis asztalkán kávét és desszertet szolgálhatunk fel.
 • Ha az étkezőasztalt nagyobbra nyitjuk, a kis oldalasztalnál lévő két széket mellé lehet húzni.
 • A fülke ablakain a függönyök puhaságot és melegséget kölcsönöznek a helyiségnek.

Osztatlan terű étkező

Az étkező a nappali és a konyha közt helyezkedik el. Az egyik falon az üvegezett tolóajtó zárt földszinti teraszra vezet. A bútorok elhelyezésével a zavartalan közlekedés biztosítása így elsőrendű szempont volt.

 • Az étkezőt a nappalitól konzolasztal választja el. A lámpák mellett kényelmesen elfér rajta az étkészlet is, sót rágcsálnivaló és italok felszolgálására szintén alkalmas.
 • Az osztatlan térben nagy szőnyeg jelöli ki az étkező helyét Az asztal minden oldalánál 90 cm-rel nagyobb, így anélkül lehet a székeket kihúzni vagy betolni, hogy beleakadnának.
 • A teljesen szétnyitott asztal mellett tíz széknek jut hely.

Hányan férnek el az asztalnál?

Ha azt akarjuk, hogy a szomszédok könyöke ne érjen egymáshoz, személyenként 60 cm helyet biztosítsunk.

Hányan férnek el az asztalnál

Téglalap alakú asztal

 • 180 x 81-90 cm = 6 személyre
 • 229 x 81-90 cm = 8 személyre
 • 274 x 81-90 cm = 10 személyre
 • 305 x 81 -90 cm = 12 személyre

Kerek vagy ovális asztal

A pillértalpú asztal mellett több személy foglalhat helyet.

Kerek vagy ovális asztal

 • Kerek I 14 cm átmérőjű asztal = 4 személyre
 • Ovális, 168 x I 14 cm asztal = 6 személyre
 • Ovális, 185 x I 14 cm asztal = 6-8 személyre

Modern étkező

Napjainkban az étkező oldott hangulata berendezésének sokoldalúságából, illetve kellékeinek változatosságából fakad, s nem a hely szellemének tulajdonítható.

A hagyományos ebédlő, amihez sokan már gyerekko­rukban hozzászoknak, három fő jellemvonása: elegáns, konzervatív és ünnepélyes. Napjaink ebédlőjét viszont a szürke hétköznapokon hordott ruhához hasonlíthat­nánk. A kényelem a legfőbb szempont, szépsége a ha­gyományos elemek stílusos kombinációjából fakad. Va­lójában nincs szükség elkülönített helyiségre; csak le kell választanunk az osztatlan terű lakásból vagy konyhából annyi helyet, amennyi az étkezéshez szükséges.

Modern étkező

Rendezzük be különleges bútorokkal, különféle stílusú székek­kel és számunkra kedves tárgyakkal. Az edényeket, evő­eszközöket és az asztalneműt nyitott polcokon, tetszetős elrendezésben tartsuk. Tökéletes rendezettséget sugall­nak a fali üvegajtós szekrények vagy a hatalmas régi szekrények, amelyekben elférnek a terítéshez szükséges kellékek.

Szívesen látott vendégeinknek tányéralátétek­kel vagy futókkal teríthetünk a megszokott vászonab­rosz helyett, a székeket pedig színes huzattal és párnák­kal dobhatjuk fel. A falakon jól mutatnak a családi fotók és a műalkotások. Ragadjunk meg minden alkalmat, hogy a helyiségnek személyes karaktert kölcsönözzünk.

Az új étkező

Aki szeret vendéget hívni, de étkezője ehhez túl kicsi, a kihasználatlan hall bekapcsolásával is tágas teret alakíthat ki. Régi házakban még gyakorta akad kihasználatlan hall, hisz az emberek általában előnyben részesítik a nagyobb szobát vagy a nappalit. Akinek étkezője túl kicsi a ven­déglátáshoz, de van a lakásban egy ilyen szabad terület, nyugodtan ide tolhatja az asztalt.

Az új étkező

A hall ugyanis általá­ban elég nagy, építészetileg is többnyire hangulatos — különösen, ha a kandallót is figyelembe vesszük, amely­nek párkányára virágot, gyertyatartót állíthatunk. A be­épített polcokon elhelyezett személyes tárgyainkkal, mutatós edényeinkkel pedig még vonzóbbá tehetjük a környezetet.

Étkező

Miért jó?

A hallból kialakított étkezőben kényelmesen elfér a pompás, klasszikus étkezőgarnitúra. A kandalló mellett hangulatos vacsorát vagy ebédet tálalhatunk.

 • A BÁRNAK ÁTALAKÍTOTT mahagóni tálalón bort és sajtot szolgálhatunk fel. A fejtett bort fajtától függően kancsóban kínáljuk a hozzáillő sajt mellé.
 • A VÁSZONFUTÓK A TERÍTŐ szertartásossága nélkül is különleges alkalomról árulkodnak ugyanakkor láttatni engedik a fa természetes szépségét.
 • A BŐR KAROSSZÉKEK a fehér huzattal bevont székek ellentéteként meleg, oldott hangulatot teremtenek.
 • AZ ASZTAL KÖZEPÉRE állított hatalmas tulipáncsokor egyszerűsége ellenére szívélyes fogadtatásra utal.
 • A KANDALLÓ PÁRKÁNYÁN és a polcokon sorakozó családi fotók és dísztárgyak személyes jelleget kölcsönöznek a helyiségnek.

Osztatlan térben

Az osztatlan tér korlátlan lehetőséget nyújt a kreatív vendéglátáshoz. Jelöljük ki az étkezésre alkalmas részt, és hangsúlyos elemekkel tegyük vonzóvá, hangulatossá.

Osztatlan tér

Az osztatlan terű lakások tulajdonosai előnyös helyzet­ben vannak: bármikor tetszés szerinti „új” helyiséget „alakíthatnak ki”. Falak nélkül is létrehozhatunk étke­zőt, mindössze a bútorokat kell jól átgondoltan átren­dezni.

Az étkező helyét legegyszerűbben a szőnyeggel jelöl­hetjük ki: erre kell állítani az asztalt és a hozzá tartozó székeket. Lehetőleg akkora szőnyeget válasszunk, hogy a székek ne akadjanak bele, amikor kihúzzuk vagy be­toljuk őket. Az edények és asztalneműk tárolására szol­gáló bútorokkal is körülhatárolhatjuk az étkezőt, így bárszekrény, tálaló vagy pohárszék is lehet válaszfal.

Miért jó?

Az osztatlan terű tetőtéri lakás étkezőjét meleg színek és kelmék jellemzik. Legalább olyan kényelmes és előkelő, mint egy hagyományos ebédlő.

Osztatlan terű tetőtéri lakás

 • A HELYISÉG EGYIK VÉGÉBEN elhelyezett tálaló jelzi az étkező helyét A hatalmas tükrök, amelyek kellemes feszültséget képeznek a téglafallal, a nyitottság érzetét keltik.
 • A KÜLÖNFÉLE TEXTÍLIÁK nemcsak vizuális, a szó szoros értelmében kézzelfogható élményt is nyújtanak. Egyszersmind az abroszként használt mintás gyapjútakaróval, a rakott szegélydíszes, natúr színű lenvászon bútorhuzattal, a mintás szőnyeggel és a csillogó terítékkel pazar összhangot alkotnak.
 • AZ ABLAKNYÍLÁSOKBA SZERELT polcok nyitott tálalók, és a tárgyak művészi elrendezését is lehetővé teszik.
 • AZ ASZTALNEMŰ KÖNNYEN hozzáférhető és mutatósán hat a nyitott polcokon. A kötegelt evőeszközzel gyorsan lehet megteríteni.

A klasszikus stílus felfrissítése

Érdemes újragondolni, mit értünk a „klasszikus” fogalmán. A jól bevált elrendezést kortárs designnal varázsolhatjuk modernné.

A klasszikus stílus felfrissítése

Az ebédlő hagyományos bútorzatát egy asztal, hat-nyolc szék és egy tálaló vagy kredenc alkotja. Ebből persze nem derül ki, milyen formavilágot képviselnek az egyes darabok. Nyugodtan frissítsük fel a megunt dolgokat, és saját elképzelésünk szerint, akár a legújabb divathoz iga­zodva, tegyük üdévé a klasszikus berendezést.

A tulajdonosok gyűjteményük különleges darabjait ál­talában a ház vagy lakás más részeiben helyezik el, de azért ezt a helyiséget is érdemes tárgyakkal díszíteni. Gondolunk például ezüstökre vagy a tálaláshoz szüksé­ges kellékekre, a falakra pedig fotók vagy műalkotások kerülhetnek. Az asztalt, a terítéket a közepére állított megkapó dísszel tehetjük barátságossá. Bátran vegyítsük a finom antik holmikat határozott vonalvezetésű, mo­dern darabokkal — az egyszerű étkészletet például ezüst evőeszközökkel egészíthetjük ki.

Miért jó?

Az ebédlő berendezése hagyományos asztalból, székekből és tálalóból áll, mégis a tulajdonos design iránti különleges érzékét tükrözi.

 • A NYITOTT TÁLALÓBAN szemet gyönyörködtető látvány a klasszikus ezüst­tárgyakból álló gyűjtemény; vendég­látáskor minden darab könnyen hozzáférhető.
 • A TÁRLATSZERÜEN ELHELYEZETT bekeretezett fotók karakteressé teszik a falat és vizuális élményt nyújtanak a rendezett helyiségben.
 • AZ ASZTAL KÖZEPÉRE állított fügefa-csokor fogja össze a helyiséget. A vászon­szalvétákon ismétlődő motívumok a nyárfalevelek. A manilakender szőnyeg alkalmi jelleget kölcsönöz a helyiségnek.
 • A FELNAGYÍTOTT FALEVELET ábrázoló grafikát plexiüveg védi.

Világítás

Az ebédlőben jobb a szórt fény, mint a célzott világítás. A lámpa és gyertya fényének el kell bűvölnie a vendé­get — legfontosabb azonban, hogy rugalmasan kezeljük a kérdést. A világítást lehetőleg a napszakhoz és az alka­lomhoz illően válasszuk meg.

Csillár

Ha az asztalt több célra használjuk, a szórt fény és a funkcióvilágítás kombinációja optimális. Az ebédlőt ál­talában csillár díszíti. A függőlámpa, a süllyesztett mennyezeti világítótest vagy a falikar egyaránt alkalmas mind a két fajta világításra. Fényerő-szabályozós kap­csolóval állíthatjuk a fény intenzitását. Spot- és falra sze­relt lámpákkal világíthatjuk meg a műtárgyakat és a festményeket, míg gyertyákkal meghitt hangulatvilágí­tásról gondoskodhatunk.

Bármilyen lámpakombinációt alkalmazunk is, a stílus döntően befolyásolja a hangulatot. A tömzsi gyertyák például hétköznapi, míg a kúp alakúak ünnepélyes alka­lomhoz illenek.

Csillár

A jól elhelyezett csillár úgy világítja meg az asztalt, hogy nem vakítja el a vendégeket. Az asztal méretéhez kell igazítani, s nem szabad eltakarnia a velünk szemben ülő vendéget sem.

Tervezői lecke: a csillár mérete

Mekkora csillár való az asztalhoz? Mérjük meg a kerek asztal átmérőjét vagy a téglalap alakú szélességét, majd vonjunk ki belőle 30 cm-t, így kapjuk meg a csillár optimális méretét. 105 cm széles asztalhoz tehát 76 cm átmérőjű csillár illik. Ezzel az egyszerű képlettel olyan lámpát választhatunk, amely nem lesz sem nyomasztóan nagy, sem túl kicsi. Akkor arányos, ha az asztal két szélénél 15-15 cm-rel kisebb.

A csillár elhelyezése: 2,4 méter magas helyiségben a csillár az asztal lapja fölött 76 cm-re érjen. Ennél magasabb helyiségben 30 centinként 8-8 cm-rel magasabbra, az asztal közepéhez igazítva helyezzük a csillárt még akkor is, ha az elektromos vezeték csatlakozási pontja eredetileg nem ott található.

A lámpát megfelelő hosszúságú, az elektromos kábelt is megtartó dísz­láncon akasszuk pontosan az asztal közepe fölé, a mennyezetbe rögzített kampóra.

Függőlámpák. Ezek a függőlámpák elegendő közvetlen fényt adnak a konyhai munka és a reggelizőpult számára.

Függőlámpák

Mivel az áttetsző burák külön-külön nem nagy teret világítanak be, nagyobb felület esetén több lámpát kell használni.

Asztali lámpák. Az ebédlőben kiegyen­súlyozott fényviszonyokat kell teremteni, hogy ne csak az asztalnál, de körülötte is világos legyen.

Asztali lámpák

A hagyományos falikarok megvilágítják a tálalót, de felszerelésük nehézkes vagy költséges. A kis asztalokra állított, ernyős asztali lámpák tetszetősek és sokoldalúan használhatók.

Hosszú, tömzsi, oszlop­gyertyák. Ez a gyűrű formájú gyertyatartó az eltérő magasságú gyertyákkal különleges felső világítást biztosít.

Hosszú, tömzsi, oszlop­gyertyák

Hasonló, gyertyát utánzó csillár elektromos változatban is kapható.

Csillár. A csillár lehet művészi, érdekes vagy inkább csak funkcionális. Választásunk egyéni ízlésünktől és nem holmi szabálytól függ.

Csillár

Az egykor pompás ebédlők elengedhetetlen tartozé­kának számító csillár ma már inkább csak a családi étkezőket díszíti. Ha az adott helyiségben – amint az gyakran megesik – kiegészítő világításra van szükség, mennyezetbe épített lámpákat, falikarokat vagy asztali lámpákat használjunk.

Faszékek

A minden alkalomra megfelelő székek stílusa rendkívül széles skálát ölel fel.

Faszékek

A fa fajtája és megmunkálása módosíthatja a helyiség karakterét. A festett fából készült székek a leghétköznapibbak Az ülőpárnák nemcsak kényelmesek, de színükkel és mintájukkal stílusossá is teszik az összhatást.

Huzattal bevont székek

Huzattal bevont székek

A textilhuzatok színükkel és mintájukkal oldottabbá teszi a kemény felületeket ugyanakkor évszakonként és alkalomhoz illően cserélhetők, ráadásul könnyen tisztíthatók.

Rakásolható székek

A könnyű, hordozható székeket egymásba rakhatjuk. Ideális megoldást kínálnak hétköznapi összejövetelek és a nagyobb vacsorák alkalmával.

Rakásolható székek

Praktikus tárolást tesznek lehetővé, és gyorsan máshová helyezhetjük őket. A rakásolható székek hangsúlyos, modern elemek a hagyományos ebédlőben.

Karosszékek

Ezekben a kényelmes székekben hátradőlve, karunkat megpihentetve ülhetünk az asztal mellett, vagy békésen kávézgathatunk és teázhatunk.

Karosszékek

Gyakran kerülnek az asztal két végére, de bárhová helyezhetők. Mindössze arra kell ügyelnünk, hogy a karfa alacsonyabb legyen, mint az asztal lapja.

Kárpitozott székek

Kényelmesek és választékos stílust képviselnek az általában kelmével vagy puha bőrrel kárpitozott székek. Szinte bármely miliőbe illenek.

Kárpitozott székek

A kárpit lehet könnyen kezelhető textil, a bőr tartósabb és nehezebben szennyeződik, így patinája megtartható.

Hagyományos stílusú székek

Hagyományos stílusú székek

Az ebédlők hagyományos bútora a képen látható Windsor-szék, amely az angolszász stílus klasszikus darabja. Ívelt vonalvezetése, magas háttámlája feloldja az asztal szögletességét.

Ültetés

Az ebédlő berendezése akkor ideális, ha legalább annyira kényelmes, mint amilyen szép látványt nyújt. Az ülőhe­lyek optimális kialakításához terebélyes asztalt válasszunk, amely sokféle funkció betöltésére alkalmas, bele­értve az étkezést és a munkát is. Ezután olyan székeket keressünk, amelyek az adott térbe illenek. Ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk, elegendő helyet kell hagynunk a könyökünk számára, vagyis személyenként 60 cm-t.

Az asztal és székek szerves egységet alkotnak, de ez nem zárja ki, hogy együttesüket személyessé tegyük. Kever­jük tehát a mai és a régi darabokat, vagy a fából készült asztalhoz huzattal bevont, nádazott, festett vagy bőrszé­keket tegyünk. A stílusok társítása és összekapcsolása számos lehetőséget kínál. Arra azért ügyeljünk, hogy elegendő hely legyen a székek asztal körüli mozgatásá­hoz, hátracsúsztatásához. Ne feledjük, hogy az asztal lába is meghatározza, hány szék fér el kényelmesen. A középlábas asztal köré könnyebben lehet székeket el­helyezni, mint a négylábú mellé.

Hosszú pad párnávalA hosszú pad párnával meglepő alternatívája az ebédlő­székeknek. A két fehérre festett faszék a szépen fényezett asztal két végén feloldja a szigorú ülésrendet.

Tervezői lecke: mekkora legyen az asztal?

Mekkora asztal fér az ebédlőbe? Az optimális méretet könnyen kiszámíthatjuk. Alapvetően a helyiség adottságaiból kell kiindulnunk.

Az étkezőasztal helye

Készítsük el az ebédlő alaprajzát, és tüntessük fel, milyen hosszú és széles a helyiség. Rajzoljuk be a bútorok elhelyezését befolyásoló ablakok és ajtók helyét. Jelöljük be, hová kerüljön a – rendszerint 60 cm mély – tálaló. Tervezzük meg a közlekedő utakat. Ehhez a faltól számítva 1,2 méter szükséges.

Az étkezőasztal helye

A faltól, illetve a bútoroktól számítva legalább 90 cm hely kell ahhoz, hogy a székeket könnyedén ki tudjuk húzni és be tudjuk tolni az asztal alá. A középen maradó üres helyre kerülhet az asztal.