Lakás komfort

Stílusos vendéglátás

Ünnepléshez a jó barátokon kívül finom ételekre és gyönyörű környezetre van szükség, az esemény stílusát azonban a kreatív ötletek teremtik meg.

A vendéglátás örömteli, sikeres lebonyolítása elsősorban rajtunk múlik. Alakítsunk ki olyan természetes formát, mely spontaneitásra serkent, így minden alkalommal va­lami újdonsággal állhatunk elő. Továbbá könnyebben és gyakrabban szánjuk rá magunkat, hogy összejövetelt rendezzünk.

Tányér

Legfontosabb, hogy vendégeink úgy érez­zék, ők az ünnepeltek — ehhez sem sok időre, sem sok munkára nincs szükség. Apróságokkal tegyük emlékeze­tessé az eseményt. Vegyük elő a féltve őrzött ezüstneműt, a vászonabroszt, vagy élénk színekkel, üde virágokkal díszítsük az asztalt.

A hangulatról gondoskodó mutatós gyertyák vagy lámpák talpas poharakon megcsillanó fénye varázslatossá teszi a légkört. Feledhetetlen élményt ígér, ha minden egyes terítéket személyre szólóan alakítunk ki, vagyis kézzel írott étlapot vagy valamilyen apró emléktárgyat helyezünk mellé; például üdvözlőkártyát, bőröndcímkét, mini palatáblát vagy gyöngyből, gombokból, esetleg fűszálakból készült szalvétagyűrűt. A kreatív ötletekből táplálkozó egyedi stílus maradandó élményt nyújt.

Művészien praktikus

A művészi megoldásokat és a jó tervet ügyesen ötvöző, hangulatos ebédlőben elegáns vacso­rákat, ünnepi összejöveteleket lehet rendezni.

Művészien praktikus

Ha sok mindent kell tárolnunk, célszerűek a nyitott polcok. Ez a megoldás, amelyben semmi újdonság nincs, különösen jó szolgálatot tesz az ebédlőben, hisz a szépen megformált sokféle edény megkapó látványt nyújt. Vannak családok, amelyek hétköznap is szíveseb­ben étkeznek terített asztal mellett, mint a televízió előtt.

Stílusos étkező

Az egész falat beborító, étkészletekkel, evőeszközökkel és poharakkal teli polc rendkívül jól mutat. Praktikus is, hiszen minden szükséges kellék karnyújtásnyira van. A közlekedő-útvonalon kívülre helyezzünk el egy bár­pultot.

Italok

Tegyünk rá talpas, koktélos-, likőröspoharakat, boroskancsót és koktélszalvétát. Ne feledkezzünk meg a világításról sem: a külső és a célzott díszvilágítás össz­hangja az éjszakába nyúló vacsora fontos tartozéka.

Miért jó?

Az egyszerű bútor, az ünnepélyes teríték és a polcon sorakozó készletek megkapó látványa urbánus jelleget kölcsönöz a helyiségnek.

 • A FEKETE FALAK színpadias világa jól illik a helyiség hangulatához. A fekete háttér kiemeli a poharak, a fehér edények és az ezüstnemű szépségét.
 • A FEKETE LAPRA krétával írt étlap jó ötlet.
 • A VITRINKÉNT SZOLGÁLÓ tükrös bárszekrény is emeli a helyiség fényét.
 • A FÉNYÁRBAN ÚSZÓ helyiség világítását adó függő, a polcokba süllyesztett és a viktoriánus bárszekrény lámpáinak fénye kapcsolóval állítható. Az asztalt díszítő mécsesek lobogó lángja mellett gyönyörűen csillognak a poharak.

Svédasztal

Nagyszámú vendégsereg kiszolgálására legcélsze­rűbb a svédasztal. A siker titka a bútorok szabad közlekedést lehetővé tevő elrendezésében rejlik.

Szinte mindenkivel megtörtént már, hogy több vendé­get szeretett volna meghívni, mint ahányat asztal mellé tud ültetni. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha a lakás leg­nagyobb helyiségében — és nem szükségszerűen az ebédlőben – svédasztalt állít fel. Legjobb e célra a szé­les, hosszú asztal, melyen bőven elfér az étel és a felszol­gáláshoz szükséges minden eszköz.

Svédasztal

Ügyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen a vendégek mozgására. Ha lehet, tegyük az asztalt mindkét oldalról hozzáférhető­vé. Csoportokba rendezzük a székeket, fotelokat, hogy vendégeink könnyen elvegyülhessenek a társaságban — szükség esetén más helyiségből is hozzunk székeket, esetleg kis asztalkákat, hogy legyen hová letenni az ita­lokat.

Miért jó?

Ez a nagy terű helyiség kiválóan alkalmas vendégfogadásra. Bőven van hely a felszolgálásra, és jól el lehet vegyülni a vendégseregben.

 • MIVEL A SVÉDASZTAL szabadon áll, minden oldalról megközelíthető, így nagy létszámú társaság kiszolgálását teszi lehetővé.
 • AZ ÖNKISZOLGÁLÓ BÁRPULT a svéd­asztaltól és a közlekedés útvonalától távol, egy robusztus beépített könyvespolcon helyezkedik el.
 • A HELYISÉGBEN ÉS A VERANDÁN lévő kényelmes ülőbútorok mellett a kandalló­nál a jókora karosszékeken kívül egy kanapé is a vendégek rendelkezésére áll.
 • A TÁNYÉROK KÖNNYEN hozzá­férhetően az asztal egyik végére, míg az evőeszközök a másik végére kerültek.
 • A MASNIVAL SZALVÉTÁBA kötött ezüstneműt könnyen vihetjük a svéd­asztalról a kényelmes ülőhelyhez.
 • A POHARAKAT MADZAGGAL felerősített miniatűr kártyák jelölik, így ki-ki könnyen megtalálhatja a sajátját.

Ünnepi alkalmak

Némi ügyességgel nagyszabású ebédet is adha­tunk. Mindössze az ültetést kell megoldanunk, és egyéni ötletekkel saját stílust kialakítanunk.

Ünnepi alkalmak

Ijesztőnek tűnhet, ha nagy ünnepi vacsorát kell adnunk, pedig egy egész vendégsereget is könnyen és stílusosan lehet asztalhoz ültetni. Válasszuk ki lakásunknak azt a ré­szét, amelyet ideiglenesen ebédlővé alakíthatunk — lehet ez a nappali egyik vége vagy akár egy tágas előszoba is. Ahhoz, hogy sok embert kényelmesen tudjunk leültet­ni, hosszú asztalra van szükség.

Ünnepi alkalmak

Jó megoldás, ha több asz­talt egymás mellé állítva úgy terítünk meg, mintha egy lenne, vagy esetleg bérelhetünk is egy nagy asztalt. De több kisebbet külön megterítve olyan vidám hangulatot teremthetünk, mintha bisztróban lennénk. Hozzunk át a többi helyiségből könnyű faszékeket, és az étkező székei­vel együtt helyezzük el az asztal körül, vagy kölcsönöz­zünk annyit, amennyire a vendéglátáshoz szükség van.

Miért jó?

Ez a több kisebből összeállított hosszú asztal az egész szobán átível anélkül, hogy zsúfoltságot okozna. Keskeny, és így sokkal kevesebb helyet foglal, mint hinnénk.

 • A KÜLÖNFÉLE SZÉKEK elegendő ülőhelyet adnak, ugyanakkor alkalomhoz illő légkört teremtenek
 • A DESSZERT FELSZOLGÁLÁSA elkülönítve, a dolgozószobában történik, ahol a főfogás után a vendégek szabadon választhatnak beszélgetőpartnert.
 • A VENDÉGEKET MEGÉRKEZÉSÜK pillanatától kezdve különleges figyelemben részesítjük a tányérjukra helyezett muranói üvegcseresznyével és a szék háttámlájára kötözött ajándék­tartóval. Az ültetőkártyán a vendégekről érkezéskor készült fénykép. Játékos megoldásként a kis pezsgősüvegeket külön-külön jégkockás tálkában, szalmaszállal szolgáljuk fel.
 • ALKALOMHOZ ILLŐ DEKORÁCIÓ emeli az ünnep hangulatát. A nyers lenvászon abrosz kötetlenséget áraszt, akárcsak a sok-sok virágfüzér.

Az asztaldíszként elhelyezett virágokat változatos kompozícióba rendezhetjük. Ihlető forrás lehet egy szép formájú edény is. Egyszerű virágokat használjunk.

Kis tejszínes kannákban egyetlen virág pompázik – minden terítéknél egy-egy. A virágdíszt nem feltétlenül kell az asztal közepére helyezni.

Kis tejszínes kannákban

Az ilyen ötlet láttán a vendég úgy érzi, különleges elbánásban van része. A nevét viselő kanna ültetőkártyaként is szolgál. A vendégség végén a kedves figyelmesség e szimbólumát mindenki magával viheti.

A papírzacskó nem feltétlenül prózai, főként, ha szép színesre festjük. Mutatósán rejti a különféle cserepeket – mindegyikben jókora virágcsokor található.

Papírzacskó

A zacskón lévő színes minta a virág színével harmonizál anélkül, hogy túlharsogná azt.

A hosszú, alacsony edény kiemeli a tulipán kedves egyszerűségét.

A hosszú, alacsony edény

Az alacsony fehér kerámiában elhelyezett virág színes eleganciát kölcsönöz az asztalnak anélkül, hogy eltakarná az egymással szemben ülő vendégeket. Egy ilyen összeállítás a kandallópárkányon vagy a pohárszéken is jól mutat. Rendkívül hatásos, ha a vázát azonos virágokkal töltjük meg.

A pompás hagymavirág a magas üveg­vázában egyszerű, mégis megkapó, művészi dísz. A hatás kedvéért néhány virágfejet az asztalra is tehetünk.

A pompás hagymavirág

A vázatöltetként használt üveg­kavicsokat úgy terítették el az asztalon, mintha csillogó futó volna.