Lakás komfort

Anyagok, burkolatok otthon

Anyagok világa

Akár lakásunkat újítjuk fel, akár csak egyetlen helyiséget csinosítunk, az anyagválasztásnak alapvető fontossága van. A megfelelő anyag nemcsak a kívánt hatást garantálja, de praktikus és a költségvetésünkbe is belefér.

Padlóburkolatok

A tömör, keményfa padló sokféle fából készül: a hagyományos vörös tölgytől a brazil cseresznyefáig és az újra feldolgozott fenyőig. Az ár tekintetében jelentős különbségek mutatkoznak. Olcsóbbak a hazai fajták, például a tölgy és a juhar/jávor legdrágábbak a ritkább, egzotikus fafajták. Csaknem korlátlanul lehet színezni, és ha megkopik, fel lehet csiszolni és újralakkozni.

tömör keményfa

tömör keményfa

laminált diófautánzat

laminált diófautánzat

tölgyfa utánzatú rétegelt lemez

tölgyfa utánzatú rétegelt lemez

bambusz

bambusz

A világosabb árnyalatok jól mutatnak a hétköznapi berendezéssel, míg a sötétebbek, mint például a dió vagy a vengé, ünnepélyesebb miliőbe illenek. A szalagparketta mindössze néhány szabványos szélességi mérettel készül, a legkeskenyebb 6 cm. Fenyő-, dió vagy másfajta hajópadló maximum 51 cm szélességben kapható (külön felárral). A felületkezelést a helyszínen lehet végezni, de előfordul, hogy felrakás előtt gyárilag is elvégzik ezt a műveletet.

A laminált padló olyannak látszik, mintha fából készülne. Valójában azonban préselt rostlemezen vékony, film­szerű réteg helyezkedik el, melyet átlátszó műanyag védőréteggel vonnak be. Első­sorban utcáról nyíló helyiségekben, elő­szobákban vagy üzletekben használják. Olcsóbb, mint a hagyományos, fából készült változat. Sok gyár állít elő laminált padlót, így könnyen beszerezhető. Magunk is felrakhatjuk, nem kell hozzá szakember Az újabb típusok sokféle fa színét utánozzák, minőségét 25 évre garantálják. A fával ellentétben a laminált padló nem újítható fel.

A rétegelt lemez több furnér összeragasztásával készül. Olyan helyeken célszerű használni, ahol a fa nem alkalmazható, így pincében, mert közvetlenül a betonra fektethető. A felső réteg másféle fából készülhet, mint a többi, így sokféle változata létezik. Általában felületkezelt kivitelben kapható, előfordul azonban, hogy a legfelső réteg elég vastag ahhoz, hogy fel lehessen csiszolni, mint a parkettát vagy a hajópadlót. Másik előnye, hogy akár 18 cm széles elemekből is állhat. Példaként említhetünk néhány márkanevet Armstrong, Eco Timber; Waverly, Max Windsor és Robbins.

A bambuszpadló természetessége, világos színe és kellemes textúrája miatt hamar népszerűvé vált. Környezetvédelmi szempontból is előnyös, mert nyersanyaga, a bambusznád gyorsan nő és négy éven belül learatható. Csíkokra lehet szabni és a tölgyfához hasonlóan tartós burkolattá lehet laminálni. Felületkezelés nélkül vagy gyári felületkezeléssel lehet beszerezni. Miután nem zsugorodik és nem dagad, mint sok tömör fából készült padló, kiváló burkolat padlófűtés esetén. A fürdő­szoba és a vizes helyiségek kivételével a ház bármely pontján alkalmazható, ugyanis a bambusznak árt a víz – akárcsak a fának.

A gumit többnyire kereskedelmi vagy ipari helyiségekben alkalmazzák, de mindenütt jó megoldás, ahol a tartósság és a rugalmasság elengedhetetlen követelmény. Ilyen a konyha, a házi edző- vagy játszószoba. A gumi padló­burkolat lapokban és csempe formában kapható. A sajátos felületképzéssel kialakított változat kevésbé csúszik, mint a sima. A mai konyhákban előszeretettel használják, mert stílusos és könnyű járás esik rajta. A választék kissé szűkös. Ara a jó minőségű viniléhez hasonlítható, azaz olcsóbb, mint a rétegelt lemez vagy sok kerámia és kemény cserép.

A parafa egyre kedveltebb – részben azért, mert természetes anyaga megújuló forrásból származik, és mert a modern felületkezelés megkönnyíti a karbantartást. Csempe vagy széles lapformátumban kapható. Meleg és kényelmes járás esik rajta, ezért népszerű. Felrakás után vízzáró anyaggal kell impregnálni, és időszakos karbantartást igényel. Többféle vastagságban kapható; a vastagabbak tartósabbak.

A fához hasonlóan nedvesség hatására megdagad, illetve összehúzódik, vagyis fürdőszobában, mosdóban, mosókonyhában nem a legszerencsésebb. Ha konyhában alkalmazzuk, a nagy igénybevételnek kitett helyeken szőnyeget kell használni. Ara az olcsóbb fához hasonlítható.

A linóleum régimódi, közkedvelt padló­burkolat. Megújuló forrásból ered, például falisztből, lenolajból és mészkőporból. Tartós, rugalmas és kényelmes járás esik rajta. Sokféle színben és mintával, méterben vagy csempe formában kapható. Bár a kevesebb karbantartást igénylő vinil nagymértékben kiszorította, az újabb változatokat már nem kell viasszal kezelni. A linóleum sok vinilnél drágább, hátránya, hogy lerakásához szakember szükséges.

A vinil rugalmas anyag, amely népszerűségét részben annak köszönheti, hogy alig igényel karbantartást. Mintája a vinil teljes mélységén áthatol, így nem kopik le. A drágább változaton felső, rendkívül kemény, strapa­bíró anyagokból, például alumínium-oxidból kialakított, úgynevezett koptatóréteg található. Ára rendkívül széles skálát ölel fel, a gazdaságos változatok azonban a legolcsóbb padlóburkolatok közé tartoznak.

A kőlapok sokféle anyagból, így mészkőből, palából, szappankőből (szteatitból), márványból és gránitból készülnek. A kő tartós, természetes szépségű burkolóanyag. Nem igényel komoly karbantartást. Tömörsége miatt padlófűtés esetén is kiváló, nagy hőségben pedig kellemesen hűs marad. A szappankő kivételével minden kő­burkolatot vízzáró réteggel kell impregnálni, nehogy foltosodjon.

Egyes fajtáknál ezt a kezelést időnként meg kell ismételni. A kőlapokat a kerámia járólaphoz hasonlóan rugalmas ágyazatba kell lerakni. A már kész padlót tehát meg kell erősíteni, ha csempével akarjuk befedni. A kőburkolat jellemzően drágább a kerámiacsempénél – kimondottan drága is lehet.

A kerámiacsempe sokféle színben, felületképzéssel és méretben kapható az apró mozaikcsempétől a 45 cm-es négyzet alakúig. A terméskő lapok mutatós, olcsóbb változata. A mázas kerámiacsempét nem kell impregnálni, és a söprésen, felmosáson túl nem kell karbantartani. A textúrált felületű és a mázatlan változat nem csúszik annyira, mint a mázas. Vizes helyiségekbe, így például a fürdőszobába csúszásgátlós csempét válasszunk. A csempe elnyeli a hőt, így padlófűtés esetén is jó szolgálatot tesz.

A kézzel készített agyaglapok általában földszínűek Ilyen például a mexikói Sltillo csempe. Levegőn szárítják és alacsony hőmérsékleten égetik ki. Mutatós változatai többféle vastagságban, sokféle felülettel és színezéssel készülnek. Porózussága miatt impregnálni kell. Nedves helyiségben nem használható. Az öntött agyagcsempéket úgy állítják elő, hogy a kitűnő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező, agyagból, vízből és cementből álló keveréket formákba öntik

A betont régóta használják garázs és pince aljzatához. Napjainkban előszeretettel használják padlóként a ház többi részében is. Kopásálló, akárcsak a kerámiacsempe, befestve meglepően szép felületet eredményez. A beton természetéből adódóan porózus anyag, ezért impregnálni kell, hogy ne foltosodjék, de sokféle (fém, fa vagy akár tengeri kagyló) berakással díszíthető. A csempe- és kőburkolathoz hasonlóan természetesen a beton is alkalmazható padlófűtés esetén. Nehéz anyag, amit a tervezésnél figyelembe kell venni. A betonpadló ára a felületkiképzéstől függően rendkívül eltérő, általában azonban olcsóbb, mint a kő.

A tégla rendkívül tartós, színtartó felületet ad. A vékony agyagtéglát kimondottan belső padlóburkolatokhoz tervezték Úgy kell lerakni, mint a kerámiacsempét – több mint egy tucat színben kapható. Felülete miatt nem csúszik és sokféle mintát alakíthatunk ki belőle. Miután a tégla méretezése nem precíz, viszonylag széles fugát kell hagynunk. Ha impregnáljuk, könnyebb karbantartani. Arát sokféle kerámiacsempéhez hasonlíthatjuk.

vert anyag

vert anyag

pultba épített mosogató

pultba épített mosogató

talpas mosdó

talpas mosdó

mosogató díszes fronttal

mosogató díszes fronttal

A fapadló felületkezelése

A poliuretán olajjal történő kezelése kemény, kopásálló felületet eredményez, melynek alkotóelemei jellegzetes borostyán­színűre festik a fából készült padlót. Különösen igaz ez a világosabb fafajiakra. Az olajbázisú felületkezelés általában olcsóbb, mint a vízbázisú, de lassabban szárad, és a vegyület illékony szerves anyagai (VOCs) szagosán érlelődnek. Előnye ugyan­akkor; hogy kevesebb rétegben kell felhordani.

A vízbázisú uretán víztiszta felületkezelő anyag, vagyis nem festi borostyánszínűre a fát, mint az olajbázisú változat. Gyorsabban szárad, mint az olajkezelt uretán, és nem olyan büdös. E tulajdonságai miatt egyre népszerűbb, még akkor is, ha felhasználása bonyolultabb. Hátránya, hogy általában drágább, és több rétegben kell felhordani, hogy az olajbázisúval azonos védelmet biztosítson.

A gyárban felületkezelt padlót már nem kell lecsiszolni, nem kell a burkolatot impregnálni vagy védőréteggel ellátni sem. Többféle fafajtából készítenek felületkezelés után szalagparkettát. A tartósság – és a hosszú garancia miatt – a készítmény kerámia­részecskéket is tartalmazhat.

Mosdók és mosogatók

A mosogatók és mosdók folyamatosan megújulnak. Az új formák, anyagok és színek a nagy igénybevételnek kitett mosogatókat is stílusossá varázsolják Kiválasztásánál három fő szempont érvényesül: miből készült, mekkora legyen, és hogyan szereljük fel. A szabványos 84*56 cm-es, kétaknás mosogató 90 cm-es pultban helyezhető el. Ettől eltérően is sokféle méret létezik, bele­értve a különlegesen mély (28 cm) változatokat is, melyekben könnyebb elmosni a nagy fazekakat, serpenyőket.

Beépített mosogató esetén a pult felületét zavartalanul tisztíthatjuk, mert nem áll ki belőle a mosogató pereme, mely alá beveheti magát a piszok Elsősorban szilárd (kő, beton) munkafelületű pultokba célszerű a mosogatót beépíteni. A műanyaggal laminált lapok ilyen célra nem alkalmasak, mert a laminált felületet hordozó anyag szabaddá válik, amikor a mosogató helyét kivágjuk.

A peremes mosogatók széle a pult fölött van, így bármilyen munkalapon alkalmazható. Miután a perem alá piszok kerülhet, és befolyhat a víz, nem olyan könnyű tisztán tartani, mint a beépíthető változatot.

A pult síkjába simuló mosogató a peremes mosogatóhoz hasonlít, csak egy szintben van a körülötte kicsempézett munkafelülettel. Előnye a beépített változattal azonos, mivel nem szorul a pereme alá morzsa, és nem folyik alá a víz. A peremes mosogatóhoz hasonlóan körül kell szigetelni, nehogy a munkalap alá szivárogjon a folyadék.

Egybeépített mosogató a munkalap részét képezi. Készülhet szilárd anyagból (amilyen a DuPont-féle Corian) és a pult felületére ragasztható vagy rozsdamentes acélból – ilyenkor a rozsdamentes munkafelülethez hegesztik ugyanúgy, mint egy nagyüzemi konyhában.

A talpas mosdó kevesebb helyet foglal a fürdőszobában, mint a hagyományos, toalettasztallal kombinált változat, ami egy kis fürdőszobában rendkívül előnyös, jóllehet tárolási lehetőséget nem biztosít. Ezen azonban egy fölé helyezett polccal segíthetünk. Anyaga szinte kizárólag porcelán, amely a mázas agyag magas hőmérsékleten történő kiégetésével készül, így felülete nem porózus.

A díszes fronttal készülő mosogatót farmermosogatónak is nevezik Sokféle anyagból, többek közt kőből, égetett agyagból, porcelánból vagy öntöttvasból készül. Közös vonásuk a széles előlap, amely a különleges mosogatószekrény külső felületén szabadon marad. Tetszetős, hagyományőrző stílust képvisel, olyan, mint a sekély palamosogató, melyet egykor a parasztházakban használtak. Jól illik a szerény, vidéki konyhákba.

rozsdamentes acél

rozsdamentes acél

gránit

gránit

mészkő

mészkő

juhar/jávorfa húsvágó deszka

juhar/jávorfa húsvágó deszka

A mosogatók és mosdók anyaga

Rozsdamentes acél a mosogatók legnépszerűbb anyaga. Számos előnye közül kiemelkedő, hogy nem szív magába élelmiszert vagy baktériumot, nem rozsdásodik, hőálló és viszonylag könnyen tisztán tartható. Alaptípusa 20-22-es fémből; a jobb minőségű 18-as vagy akár 16-os acélból készül. Csiszolt és polírozott felülettel kapható. Ara széles skálát ölel fel.

A kőedény vagy csontporcelán mosogatók tartós, magas hőfokon égetett kerámiából készülnek. Nem bevonatos termékről van szó, tehát ha megsérül, felülete alól nem bukkan elő rozsdásodásra hajlamos fém. Sima felülete a porcelánra hasonít, az égetett agyag mosogató felülete azonban égetés előtt szépen díszíthető vagy festhető, ettől különleges. Ára más típusokkal is verseny­képes, jóllehet a míves változatok igen drágák.

A porcelán bevonatú öntöttvas kombinációra sokan emlékezhetünk nagyanyáink konyhájából. Ha jól gondozzuk, a porcelánfelület rendkívül tartós, a súroló-szerek azonban összekarcolják. Öntöttvas magja – ha felmelegszik – jó hőtartó. A mosogató hangtompító, így csendesen telik meg, ha kinyitjuk a csapot, hulladékaprítóval egészíthető ki. A szokványos kétmedencés változat viszonylag olcsó. A zománcozott acélmosogató könnyebb, olcsóbb, de könnyebben lepattogzik, mint a porcelán változat.

A vörösréz és bronzmosogatók a legdrágábbak, de rendkívül tartósak, mert nem korrodálnak, és szép patinás stílust képviselnek. A vörösréz az olcsóbb, de csak akkor szép, ha rendszeresen tisztítjuk. A bronz felületén sötétebb színű patina képződik.

A fürdőszobai mosdótál a régimódi, komód tetejére helyezett lavórra emlékeztet. Gyakran helyezik a fürdőszobaszekrény tetejére, de falra szerelhető változat is kapható. Sokféle anyag, többek között edzett üveg, kerámia, vörösréz, bronz és kő közül választhatunk.

A szép formájú mosdó a fürdőszoba dísze. Mivel a pult fölé emelkedik, lényeges a fürdőszobaszekrény magassága, amelyen elhelyezkedik. A magas mosdótál megkönnyítheti az ember dolgát, ha nem szeret mélyen fölé hajolni – persze gyermekeknél más a helyzet. Falra szerelt vagy extra magas csappal lehet felszerelni.

Konyhai munkapultok

A laminált műanyag gazdaságos megoldás. Sokféle színben és mintával kapható. Kevésbé hőálló, mint más anyagok, éles késsel felsérthető, de tartós anyag, amely gyakorlatilag nem igényel karbantartást. Könnyen tisztán tartható. Lemezformában is kapható, faforgács lemezre felhordható vagy utólag megmunkált pultként is megvásárolható a hozzá tartozó hátsó védőlemezzel, valamint hengerelt elülső peremmel, szerelésre készen.

A rétegelt lemezben sötét vonal húzódik ott, ahol a felület a külső éllel találkozik, de ez többféleképp is eltüntethető. Vagy anyagában színezett rétegelt lemezt választunk, vagy megkérjük a szerelőt, hogy fa vagy rézsútos laminált peremet alkalmazzon, amely eltakarja az illesztés vonalát.

Rozsdamentes acélból és más fémekből is készülhet rendkívül tartós, hőálló munka­felület. A rozsdamentes acél nem abszorbens anyag, így könnyen tisztán tartható (ezért számít szabványos megoldásnak a nagykonyhákban). Ráadásul mosogatóval is egybeépíthető. A vastagabb lemezek kevésbé könnyen horpadnak. A rozsdamentes acél karcolódhat, de idővel az ilyen csekély hibák összeolvadnak, és szép patinát alkotnak. A rozsdamentes acél mérsékelten drága.

A csempe a padlólaphoz hasonlóan rendkívül kopásálló és szinte végtelen szín­es mintaválasztékban készül. Sokféle felület­kialakítással jóformán végtelen számú variációs lehetőséget kínál. Hőálló és viszonylag könnyen lerakható. A csempézett munkafelület kemény és durva; a fugák azonban kissé szabálytalanná teszik a felületet.

Ennek következményeként a poharak könnyen felborulnak és könnyen eltörnek a roppant tartós kemény csempéken. Ha a csempe mégis megsérülne, egyenként cserélhető anélkül, hogy a teljes felületet szét kellene szedni. Ára az alkalmazott csempe fajtájától függ.

munkafelületet táblákból vagy lapokból készíthetünk. Gyönyörű színekben kapható a sötétfoltos gránittól és a szürke szappankőtől a fehér márványig és a világos, foltos mészkőig. Összefoglalva; a kő rendkívül tartós és hőálló, de a csempéhez hasonlóan rideg lehet a finom üvegedényekhez.

Általában impregnálni kell, nehogy foltos legyen (a szappankő e téren kivétel). A mészkő és egyes világos színű márványok felülete nem marad érintetlen még akkor sem, ha impregnáljuk idővel foltos lesz. Ha lehet, nézzünk meg egy néhány éve használatos kő munkalapot, és hasonlítsuk össze azzal, amit a bemutatóteremben látunk. A kő viszonylag drága.

A fa munkalapokat kiszorította egy sor újabb, kevesebb karbantartást igénylő anyag. Ennek ellenére vitathatatlanul meleg és szép anyag, melyet impregnálással vízállóvá tehetünk. A cukorjuhar húsvágó tőke gyakori megoldás, munkalapot azonban szinte bármilyen fafajtából készíthetünk. Ára a fa fajtájától függ, de gazdaságos lehet.

A kemény munkalap praktikussága abban rejlik, hogy könnyen tisztítható és javítható, ráadásul sokféle színben és mintával kapható. Kevésbé kell félteni a ráhelyezett tányérokat és poharakat, mint akár a kőből, akár a csempéből készült változaton, és nem is foltosodik olyan könnyen. A közismert (DuPont által gyártott) Corian olyan szilárd felület, melyet számos más cég is gyárt. Az ilyen munkalapok mérsékelten drágák.

A beton a munkalap mostanság népszerű anyaga.