Lakás komfort

Mesterséges világítás a lakásban

Fényével a lámpa meghosszabbítja a nappalokat, segíti a látást és befolyásolja hangulatunkat. Nincs olyan fényforrás, amely egymagában elegendő, ezért többféle lámpával teremtsünk kiegyensúlyozott fényviszonyokat.

Hogy milyennek – békésnek, romantikusnak, hívogató­nak vagy ridegnek – érzékeljük a szobát, az nagymér­tékben függ a világításától. Ehhez nem árt ismernünk a legfontosabb fajtáit. Az első csoportba az általános vilá­gítást szolgáló eszközök tartoznak, a másodikba a mun­kavégzéshez szükséges lámpák, míg a harmadik típusúakkal kiemelünk valamit.

Az általános világítást nappal főleg természetes forrásból nyerjük, este a fejünk fölött a középpontba helyezett világítótestekből. A munkavégzéshez szükséges világítás meghatározott cselekvésre, munkadarabra irányul. Az egy pontot megvilágító spotlámpák, gyertyák, illetve a festmények lámpái ék­szerként csillognak a szobában.

Mesterséges megvilágítás

Az áttetsző ernyőjű ol­vasólámpa erős fényt vet az asztalra, így hívja fel a figyel­met az adott tárgyra, miközben elegendő fényt ad a munkavégzéshez. A süllyesztett mennyezeti szerelvé­nyek lapos körtével vagy spotlámpával az építészeti jel­legzetességekre, műalkotásra vagy könyvszekrényre hív­ják fel a figyelmet. A kisméretű csillárok a helyiség megvilágítását szolgálják, egyszersmind hatásos fóku­szok. Törekedjünk a funkció és a stílus összehangolására.

Éjjel-nappal

A fény sosem állandó. Másodpercenként változik, átformálja a belső teret, és ezzel hangulatunkat is módosítja. Ünnepeljük az estét a fények tudatos összehangolásával.

A nappal világos, nyitott tér este sokkal intimebb­nek és zártabbnak hat, és ez csupán egyetlen kapcsolón múlik. Emberi tulajdonság, hogy amint sö­tétedni kezd, és a lemenő nap félhomályba bontja a lakást, fénnyel vesszük körül magunkat. Hideg évszakokban a kandalló köré gyűlünk, és nemcsak melegét, fényét is élvezzük.

A nyári hónapokban sem nélkülözzük a pislogó lángokat; a gyertyák fé­nye is vonzza a vendégeket. Lehetőleg a kandalló köré csoportosítsuk az ülőbútorokat, s tegyünk oda egy dohányzóasztalt és néhány mécsest is, vagy a kandallópárkányon sorakozó gyertyatartókba rakjunk néhány pompás, vékony viaszgyertyát. A gyertya és a kandalló lobogva égő lángjának mozgó fénye különleges élményt nyújt.

Világítás

Az osztatlan terű helyiség, nappal a tetőablakon, illetve a padlótól a mennyezetig érő, teli üvegajtón át kapja fényét, Este egy állólámpa és a kandallópárkányba épített spotlámpa adja a világítást, a mécsesek fényes felületeken megcsillanó lángja pedig ünnepélyes hangulatot teremt. Ezt az elbűvölő élményt külső fényekkel kombináljuk, hogy a helyiségben közlekedő vendégeinket ne érje véletlen baleset.

Tervezői lecke: a fény színe

Otthonunk esztétikus világításához tisztában kell lennünk a különféle villanykörték fényének némileg eltérő színével. A melegebb színnel világító lámpák sötétebbnek láttatják a bőrünket, így kedvezőbb be­nyomást keltünk vendégeinkben. A célzott, fehér fény munkavégzéshez, például olvasáshoz vagy műtárgyaink megvilágítására alkalmas.

A fény színe

A teljes spektrumú fény hat a legtermészetesebben, sokoldalúan hasznosítható. A festett falak színét erősen befolyásolja a világításhoz használt fény jellege, tehát célszerű a fal árnyalatát mesterséges világításnál meghatározni – különösen az ebédlőben és a hálószobában, ahol sokat tartózkodunk sötétedés után.

  • A FEHÉREN IZZÓ FÉNY meleg és szép színűnek láttatja a bőrt. Kapcsolóval vagy háromirányú körtével sokoldalúan használható a környezet, a kiemelendő tárgy vagy a munka megvilágítására.
  • A HALOGÉNIZZÓK bocsátják ki a legfehérebb fényt, így nem befolyásolják sem a bútor, sem a műtárgyak színét Munkavégzéshez is ilyet célszerű használni.
  • A FÉNYCSÖVEK, melyeket korábban helytelenül tekintettek fluoreszkálónak, színkorrekcióval általában a nappali fényt szimulálják Ez a legenergia-takarékosabb világítótest fénycső vagy csavaros foglalatba illő körte formájában kapható.

Változatos kevert fény

Változatos kevert fény

Változatos fényviszonyok közt tágasabbnak érezzük a szobát. A képen több különböző fényforrás látható: a hengeres burájú függő-lámpáktól az asztalon elszórt mécseseken át a kandallópárkányon sorakozó tömzsi gyertyákig. Az est közeledtével a vendégek még megkapóbbnak érzik a hatást. A lámpa fényével oda vonzza a tekintetet, ahová állítjuk, vagy amire irányítjuk így jól gondoljuk át, milyen vizuális hangsúlyokat alkalmazzunk a csillogó felületek fényvisszaverő hatását is kihasználva.

Meleg és hangulatos világítás

Meleg és hangulatos világítás

Az elektromos világítás és a gyertyafény kellemes hangulatot teremt a jól megtervezett helyiségben. Az asztali lámpa áttetsző ernyője melegséget sugároz, míg a falilámpák áttetsző ernyője a falra és az alatta lévő kandallóra irányítja a fényt. A párkányán sorakozó fehér vázák egyikében elhelyezett mécses kellemes ellen­pontot képvisel a falilámpával; a dohányzó­asztalon levő gyertyák pedig a helyiség közepét töltik meg ragyogással.

Sokoldalúság

Sokoldalúság

A lakás-iroda kombinációja jól megtervezett világítást szemléltet. A fali lámpák szabályozható fénye felfelé is irányítható, ha szórt megvilágításra van szükség, ha pedig a fotókat akarjuk kiemelni és az asztalt, valamint a kanapét megvilágítani, egyszerűen lefelé kell fordítani a burákat. Az asztali lámpát mind a kanapén ülők, mind az íróasztal mellett dolgozók használhatják. Mindkét eset azt demonstrálja, miként járul hozzá az irányított fény a helyiség megvilágításához.