Lakás komfort

Hogyan lehet növelni a falak hőtároló képességét?

A külső falak a közhiedelemmel ellentétben nem lélegzenek. Arra sem képesek tehát, hogy levegőcsere vagy a vízpára szállítása (diffúziója) útján a helyiség levegőjének nedvességtartalmát elvezessék, ami a kellemes klímához szükséges lenne. Ez csak szellőztetéssel oldható meg.

Látható, hogy egy külső fal k-tényezőjét (U értékét) utólagos hőszigeteléssel mennyire meg lehet javítani.
1. Nemes vakolat; 2. feszültségelosztó erősítőréteg; 3. a hőszigetelő rendszer homlokzati szigetelőlapjai; 4. ragasztó; 5. falazat; 6. belső vakolat vagy mechanikai rögzítés. Látható, hogy egy külső fal k-tényezőjét (U értékét) utólagos hőszigeteléssel mennyire meg lehet javítani.

Látható, hogy egy külső fal  k-tényezőjét (U értékét) utólagos hőszigeteléssel mennyire meg lehet javítani.

falazatok-hotarolo-kepessege

Hőtároló képesség hasznosíthatósága:

A tömör falaknak az a képessége, hogy hőt képesek tárolni, majd újra leadni, a belső klímát télen és nyáron egyaránt kedvezően befolyásolja. 1. a külső fal hőtároló kapacitásának normális körülmények között csak mintegy harmadát lehet kihasználni; 2 a karcsú, de szigetelt teherviselő falnál a hőtároló kapacitás optimálisan kihasználható; 3 a belső oldalon elhelyezett szigetelőréteg késlelteti a hatékony hőtárolást. Tárolásra csak a belső szigetelés borítása, pl. egy gipszkarton lap jöhet számításba; 4 a lakásépítésben belső válaszfalként gyakran alkalmazott tömör téglából, kétoldali vakolatréteggel készített, 12-15 cm vastag fal hőtároló képessége kedvezőnek mondható.

homlokzatburkolat

Az utólagos hőszigetelés egyik változata a szerelt homlokzatburkolat.

A szélnek és csapóesőnek kitett oldal védelmére is jól alkalmaz­ható. Azt azonban fontoljuk meg, hogy ennek a szigetelési fajtának a tervezéséhez szemmértékre, ízlésre és tapasztalatra van szükség. Épületfizikai szempontból mindenképpen előnyös, mert a homlokzat­burkoló lapokból, természetes palából vagy fából készült védőburko­lat megvédi a mögötte elhelyezett szigetelést és magát a külső falat az időjárás hatásaitól

Ez a törvényszerűség természetesen befelé is érvé­nyes: mindössze az a különbség, hogy a tárolt, majd újra kisugárzott fűtési hő kiegyenlítődése ré­vén a helyiségnek hoz hasznot. A tömör falaknak ez a kiegyenlítő hatású tárolóképessége a belső mikroklíma szempontjából nyáron különösen hasz­nos, a nehéz szerkezetű falak lassabban meleged­nek fel, és éjszakai szellőztetés esetén a hűvösebb éjjeli levegő visszahűti a faltömeget. Ezzel elérhető, hogy a nap folyamán a belső klíma újra kedvezően alakuljon.

elotetfalazat-homlokzatburk
A nyerstégla burkolati falból, szigetelésből és teherviselő falból álló kétrétegű falazat is hatékony hővédelmet nyújt és megteremti a ked­vező belső mikroklíma előfeltételeit.
  • (1) nyerstégla burkolat;
  • (2)1 cm-es légrés;
  • (3) szigetelőlap;
  • (4) horgony­elem szorítótárcsával és leszorítófejjel;
  • (5) főfal;
  • (6) belső vakolat

A belső falrétegek tárolókapacitása hideg időben is lehetővé teszi a napenergia passzív hasznosítását: a nagy ablakokon vagy üvegajtókon át bejutó nap­sugárzást a belső falrétegek, padlószerkezetek és a helyiségben lévő berendezési tárgyak tárolják és így energia megtakarítását teszik lehetővé. Ha a napsugarak közvetlenül érik a tárolásra alkalmas falat, a tárolt hőenergia természetesen sokszorosa az egyébként közvetett besugárzásból tárolható hőnek.