Lakásdekoráció

A falburkoló anyagok – tapéták típusai

Falburkoló anyagként használhatók a fémfóliák, a műanyag borítások, a termé­szetes rostok, a szövet- és a papírtapéta. Az árak meglehetősen eltérőek, és né­hány anyag tartósabb és könnyebben fel­rakható, mint a többi. A legmegfelelőbb kiválasztása nem könnyű feladat, különösen, ha nem vagyunk tisztában a rendelke­zésünkre álló lehetőségekkel.

Alapozó tapéta

Ezzel a makulatúrának is nevezett sima, olcsó papírral borítjuk az egyenetlen falfelületeket és a mennyezetet, mielőtt lefestjük vagy letapétázzuk. (Gyakran ez a leg­jobb módszer a mennyezet vékony repedéseinek elrejtésére is.) Az alapozó tapéta csíkjait festés előtt függőlegesen, tapétázás előtt pedig vízszintesen kell a falra felragasztani.

Papírtapéták

Az átlagos papírtapéta hatalmas ár- és mintaválaszték­ban kapható. Léteznek azonban drága kézzel nyomott és kézzel festett tapéták, amelyek szakszerűbb kezelést igényelnek. Az egyszerűbb papírtapéták nem moshatók és nem folttaszítók.

Bolyhos tapéták

Papír- vagy PVC-alapra ragasztott műszálas, pamut vagy selyemszálakat tartalmazó dombornyomású tapé­ta, amely szövetet utánzó bársonyos tapintású felületet ad. A főként hagyományos mintákkal és általában gazdag színválasztékban kapható tapéta eredetileg a bársony falikárpitok utánzására szolgált. A bolyhos tapéták drágák, felrakásuk és tisztításuk nehéz, bár létezik lemosható PVC változat is.

Lemosható tapéták

Ez a könnyen felrakható tapéta olyan átlátszó műanyag védőréteggel van bevonva, amely foltállóvá teszi. Nedves ruhával vagy szivaccsal áttörölhető, de nem szabad, hogy túl sok víz érje, mert annak hatására feloldódhat a tapétaragasztó. Ez a tapéta ideális választás konyhába és fürdőszobába.

PVC-tapéták

A papír- vagy szövetalapra rádolgozott (spray, folyadék vagy szilárd lap formájában felhordott) PVC-tapétát ra­gasztó nélkül vagy ragasztóval előre bevont változatban gyártják. Tartós, kemény és lesúrolható, ezért különösen jói alkalmazható fürdőszobák és konyhák tapétázá­sára. A penészesedés megakadályozására gombaölő szert tartalmazó ragasztóval kell felrakni, és fontos, hogy a széleknél ne legyenek átfedések, mert a PVC önmagára nem tapad. A PVC-borítású anyagokat elég könnyen el lehet távolítani.

A PVC falburkolatok közé tartoznak a PVC-bevonatú tapéták, valamint a bolyhos, metál és textúráit PVC falburkoló anyagok. A textúráit PVC-khez tartozik a nagy kopásállóság, „kontúros” PVC falburkolat, az úgynevezett csempetapéta, amely általában csempét utánzó mintázatú, valamint a habosított tapéta is. Ez utóbbi térhatásúvá teszi a falat, és alkalmas egyenetlen felületek borításá­ra. Számtalan mintával és színben kapható, sőt átfest­hető, színtelen változatban is gyártják. A habosított PVC mosható, de a felülete könnyen kopik.

PVC falborítás

(Kép fent.) A PVC falburkoló kitűnő választás a fürdőszobák kitapétázásához, mert erősebb, mint a papírból készült tapéta, és jobban bírja a meleg, párás levegőt.

Ragasztós vagy nem ragasztós?

A tapéták többségén nincs ragasztó, így fel­rakás előtt be kell ragasztani őket. A ragasztóval előre bevont tapéták hátoldalát a gyártó szárított, kristályos halmazállapotú ragasztóanyaggal vonja be, amely akkor aktiválódik, amikor a tapétát vízbe mártjuk. Felrakása könnyű, mivel nem kell a ragasztózással bajlódni. Időnként azért elképzelhető, hogy az elváló széleket le kell ragasztanunk.

Létezik már olyan tapéta is, amelyet sem ragasztózni, sem vízbe mártani nem kell, közvetlenül a tekercsről vihetjük fel a ragasztózott falfelületre, majd szükség szerint illeszthetjük és méretre vághatjuk.

Dombornyomású tapéták

A domború felületű tapéták jól elrejtik a rossz minősé­gű vakolatot. Sok közülük diszperziós vagy selyemfényű olajfestékkel is átfesthető, de még az olajalapú magas fényű festék felviteléhez is elég erősek. Egyeseket óvatosan kell kezelni, nehogy kisimítsuk a domborított mintát. Felrakás és átfestés után rendkívül nehezen lehet eltávolítani. Fő típusai a következők:

  • Fűrészporos tapéta: A két papírréteg közé szórt keményfa forgács vagy fűrészpor domború, szemcsés felületet hoz létre. A szemcsézettől függően finom, közepes vagy durva struktúrájú tapéták közül választha­tunk. Olcsó és jó megoldás gyenge minőségű felületek borításához.
  • Domborított tapéta: Nagy kopás állóságú, finoman mintázott vakolatot utánzó tapéta. Sokféle mintázattal kapható, némelyik egy-egy történelmi korszak stílusát idézi. Fapépből, pamutrostból vagy PVC-ből gyártják. Általánosságban elmondható, hogy minél erőteljesebb dombornyomású a tapéta, annál drágább.
  • Linkruszta: A 19. század végén feltalált burkolóanyagot lenolajból és különféle töltőanyagokból állítják elő. A mintázata gyakran hasonlít faburkolatra, és többnyi­re falak alsó részére ragasztják fel, majd átfestik vagy színezik, hogy faborításra hasonlítson. Nehéz felrakni.

Texturált tapéta

(Kép fent.) A textúráit falburkoló anyagok izgalmas mintáikkal érdekessé teszik a szobabelsőt, és a falfelületek egyenetlenségeinek elrejtésében is segíthetnek. Néhány textúráit, tapétát le is lehet festeni.

Fémfóliák

Papíralapra vagy szövetre felvitt alufólia- vagy fémbevo­natú műanyagrétegből állnak, amelyre valamilyen mintát nyomnak. Fényes felületük visszaveri a fényt, ami sötétebb helyiségekben előnyös. Hátránya, hogy kiemeli a falfelület hibáit. A fóliák kopásállók, de nehéz őket felrakni, és különösen óvatosnak kell lenni az elektromos szerelvények környékén.

Növényirost-alapú tapéták

Ezek a textúráit falburkoló anyagok növényi rostokból, például háncsból, szizálból vagy kenderből készülnek, amelyeket befestve valamilyen alaprétegre laminálnak. Kiválóan alkalmazhatók rossz minőségű falfelületekre, de az ilyen falburkolatot nem érheti nedvesség.

Textilbevonatok

A selyem, a vászon és a velúr csupán néhány példa az exkluzív textilbevonatok közül. A papír vagy latex alap­rétegre rádolgozott változatok tapétaméretű tekercsek­ben vagy kimérve kaphatók. Az alapréteg nélküli textí­liákat léckeretre feszítve erősíthetjük fel a falfelületre. A textilbevonatok felrakásához nagy szakértelem szükséges, ezen kívül drágák és nehezen tisztíthatók.