Lakásdekoráció

Festési hibák és problémák

A jó minőségű modern festékekkel ritkán adódnak problémák. Az elkészült festési mázolási munka hibái általában a nem megfelelő felület-előkészítésnek, illetve a lefestett felület tökéletlenségeinek köszönhetők, íme, néhány gyakori hiba és a kijavítási módok.

(A cikk végén a legjellemzőbb hibák találhatóak, képekkel együtt.)

Megfolyás

Megfolyás függőleges felületen alakul ki, többnyire azért, mert az ecsettel, hengerrel vagy festékpárnával egyszerre túl sok festéket viszünk fel. A festék száradása után széles pengéjű spaklival kaparjuk le a megfolyásokat. Ezután kézzel vagy fúrógéphez csatlakoztatott csiszolófejjel csiszoljuk le a felületet addig, amíg a megfolyások el nem tűnnek, és a felülettapintásra teljesen simává nem válik. A megfolyások sajnos eléggé makacsak tudnak lenni, ezért meglehetősen kitartó csiszolásra lehet szükség az újrafestés előtt.

Leválás

Amikor a festék nem tapad az alatta lévő réteghez, a fedő festékréteg száraz darabokban leválik a felület­ről. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a felület túl sima, ami zománcfestékkel lefestett felületek esetében fordulhat elő, vagy az, hogy túl meszes. A leváló felüle­tet csiszoljuk le, hogy a felszín érdesítésével jobb tapadást biztosítsunk a festéknek, majd fessük újra.

Hólyagosodás

Amikor levegő vagy víz kerül a festék alá, a festés hólyagosodni kezd. Fafelületeken alakul ki, amikor a fa­anyag nedves, vagy hő hatására gyanta folyik ki belőle. Az egyetlen hatékony javítási módszer az, ha vissza­csiszoljuk a festéket, biztosítjuk a felület alapos kiszára­dását, és elölről kezdjük a festési munkát.

Foltosodás

Foltosodás akkor jelentkezik, ha diszperziós festéket hordunk fel foltos felületre, és a folt átüt a festékréte­gen. Javításához hagyjuk a diszperziós festéket teljesen megszáradni, aztán fújjuk be a területet foltosodás gátló spray-vel, amely néhány perc alatt megszárad. Ezt követően fessük le újra az érintett területet.

Bőrösödés

Az oldószeralapú festékek esetében előforduló bőrösödést az okozza, hogy a második réteg festéket azelőtt hordtuk fel, hogy az első rétegből elpárologhatott vol­na az oldószer. Akkor is jelentkezhet, ha túl vastagon hordtuk fel a fedőréteget. A bőrösödött felületen a fes­tékréteg foltokban ráncos vagy gyűrött, és tapintásra durva. Úgy tudjuk a legjobban orvosolni a problémát, ha a felületet lecsiszoljuk és újrafestjük, ügyelve arra, hogy mindegyik réteg alaposan megkössön és meg­száradjon, mielőtt a következőt felhordanánk. Arra is vigyázzunk, nehogy túl vastagon vigyük fel a festéket.

Matt foltok

Fafelületek mázolásakor jelentkezhet, ha kihagyjuk az alapozóréteget. A következő rétegek beleivódnak a faanyagba, és ezeken a területeken a festék veszít fényéből. Sajnos hiába hordunk fel több réteget, ez rit­kán oldja meg a problémát, ezért az egyetlen valóban hatékony módszer az, ha a nyersfáig visszacsiszoljuk a festéket, és az újrafestés előtt alapozót alkalmazunk.

Egyenetlen felület

Az ok, hogy festés közben szennyeződés kerül az ecset­ről a felületre. Különösen gyakori kültéri vakolt fal közelében végzett festéskor. Ha a festék még nedves, töröljük le a szennyeződést (kavicsot, homokszemcsét stb.) szöszmentes ronggyal, és tiszta ecsettel fessük újra a területet. Amennyiben a festék már megszáradt, csiszolópapírral csiszoljuk le és fessük újra. Ha a do­bozban lévő festékbe került szennyeződés, szűrjük át.

Hálós repedés

Vékony, szabálytalan repedések alakulnak ki a felüle­ten. Akkor jelentkezik, ha össze nem illő festékeket használunk együtt, vagy egy festékréteget azelőtt hordunk fel a másikra, hogy az teljesen megszáradt volna. Úgy javíthatjuk ki, hogy kézzel vagy fúrógéphez csatlakoztatott csiszolófejjel teljesen simára csiszoljuk a felületet. Amikor elég sima, fessük újra.

“Átvérzés”

Ez a fajta hiba olyan festett fafelületen jelentkezik, amelyen a csomókat nem kezeltük megfelelően. A nap melegének hatására a gyanta kiszivárog a csomókból, és károsítja a festékréteget. Korrigálásához csiszoljuk vissza a felületet a nyersfáig, kezeljük le a csomókat, hagyjuk megszáradni, majd alapozzuk és fessük le az érintett területet.

Nem megfelelő száradás

Ezt többnyire az okozza, hogy a festéket szennyezett vagy zsíros felületre hordtuk fel. Csiszoljuk le a festé­ket, és alaposan tisztítsuk meg az alatta lévő felületet: gondosan távolítsunk el minden zsírnyomot, piszkot és port.

Átütődés

Az átütődő festék többnyire a közbenső bevonat hiá­nyára vezethető vissza. Ne feledjük, hogy a fedőfesték valójában csupán egy védőréteg, és nem arra szolgál, hogy teljesen eltüntesse az alatta lévő rétegeket. A probléma orvoslásához alaposan csiszoljuk le a felületet, és hordjunk fel annyi közbenső bevonatot, amennyi az átütődött szín teljes eltüntetéséhez elegen­dő, azután vigyük fel újra a fedőréteget.

Rovarszennyeződés

Különféle rovarok könnyen beleragadhatnak a frissen felhordott festékbe, különösen a nyári hónapokban. Ez főként akkor fordul elő, ha növények találhatók a festeni kívánt felület közelében. Ha a festék még nedves, emeljük ki a rovarokat egy bicska hegyével vagy valami hasonló eszközzel, és egy ecsettel vagy szöszmentes ronggyal simítsuk el a festéket. Ha azon­ban a festék már kezd megszáradni, hagyjuk egészen megkeményedni, majd dörzsölő mozdulatokkal tüntes­sük el a rovarokat.

A leggyakoribb festési hibák és javításuk, képekkel:

MegfolyásA megfolyást ecsettel el lehet tüntetni, amíg a festék még nedves. Ha mégse, hagyjuk meg­száradni, csiszoljuk simára és fessük újra a felületet.


Foltok

A foltok átütnek a frissen felhordott diszperziós festéken. Vonjuk át olajalapú festékkel vagy fújjuk le foltosodást gátló spray-vel, aztán fessük újra.


Egyenetlen réteg

Egyenetlen a festékréteg, ha piszok kerül az ecsetről a festett felületre. Töröljük le a szennye­ződést a felületről még a festék megszáradása előtt.


Rovarok

Rovarok elkerülhetetlenül beleragadhatnak a fris­sen felhordott festékbe kültéri festéskor. Próbáljuk meg eltávolítani őket a festék megszáradása előtt.