Lakásdekoráció

Sablonozás és pecsételés festéssel

Élvezetes és könnyű módszerek, amelyek­kel eredeti motívumokat hozhatunk létre a hobbi- és barkácsboltokban nagy válasz­tékban kapható pecsétek és kész sablonok, segítségével nem csupán a falakat díszíthetjük ilyen módon, hanem a pad­lót, a bútorokat és a lakástextíliákat is.

Sablonozás

Ha a sablonozáshoz ismétlődő mintát használunk, például, ha kapcsolódó motívumokból álló bordűrt szeretnénk készíteni körben, a szobában, ezt alapos tervezésnek és méréseknek kell megelőznie. A sablonozást mindig a fal közepétől kezdjük, és haladjunk ki­felé, egészen addig, amíg egy sarokhoz vagy beugróhoz nem érünk. Vízszintes minták megfelelő elhelyezését vízmértékkel, a függőlegesen ismétlődő sablon­mintákat pedig függőónnal segíthetjük. Amennyiben a minta túl hézagosnak tűnik, szúrjunk be még egy-egy motívumot a már meglévők közé.

Praktikus tanácsok

  • Próbáljuk ki először a díszítést és a festékeket egy darab papíron vagy farostlemezen.
  • Az acetát sablonok kiválóan használhatók egyenetlen ajtók vagy falak festéséhez. Ido­mulnak a felülethez, és megakadályozzák, hogy a festék a sablon mögé szivárogjon.

A festék felvitele

Többféle módszerrel vihetjük fel a festéket a kész sablonok mintáira, és sokféle hatást érhetünk el velük. A színárnyalatokat rétegesen is kialakíthatjuk, vagy a színeket egymással keverhetjük. Kísérletezéssel megtalálhatjuk azt a festékfelhordási módszert, amely a céljainknak és ízlésünknek legjobban megfelel.

Ilyen lehet:

  • Stencilecset: A kemény sörtéken csak kevés festék tapad meg, és az ecsetet kifejezetten szép, szabályos szélű sablonozott minták festésére fejlesztették ki. Mártsuk be a festékbe, ütögessük ki belőle egy papíron a felesleget, és hordjuk fel a festéket könnyed nyom­kodó vagy pontozó mozdulatokkal.
  • Szivacs: Nagy felületű sablonokat szivaccsal, sokkal gyorsabban lehet átfesteni, mint ecsettel, és jellegzetes márványos hatást érhetünk el vele. Enyhén nedvesítsük be a szivacsot, tegyünk rá egy kevés festéket, itassuk le róla a felesleget, és a többit könnyed nyomkodó mozdulatokkal vigyük fel a felületre. A színeket össze­moshatjuk, vagy az egyes rétegek között megvárhatjuk, amíg a festék megszárad.
  • Szivacsos festőhenger: Nagy motívumok sablonozásakor a kisméretű festőhenger a legjobb vastag, egyenle­tes festékréteg létrehozásához, különösen textíliákon.
  • Festékspray: Nem mindig célszerű spray-t használni. A hajtógáz belégzésveszélyt jelenthet, és a környező te­rületet gondosan le kell takarni, nehogy oda is jusson a festékből. A festék a sablon szegélye alá szivároghat, ezért felülről és ne túl gyorsan szórjuk. A spray-k ugyanakkor kitűnően használhatók nagyobb, egységes színű felületekhez, például textíliákhoz és padlókhoz.

Sablonozás

A sablonozás fő kellékei, amelyeket művész- és hobbiboltokban szerezhetünk be: kész sablon, szivacs, különféle ecsetek és akril művészfesték.

Többszínű stencilezett minták

Ha több színnel dolgozunk, ügyeljünk rá, hogy az első szín teljesen megszáradjon, mielőtt a következőt felvin­nénk. Másodszor, amikor több sablonnal dolgozunk, a festékezés megkezdése előtt vágjunk ki mindegyikből egy kis darabot illesztő jelként, hogy pontosan lássuk, hogy kell összeilleszteni őket, hogy kiadják a mintát.

Kivitelezés

Stencilezés

Lépések:

  1. Mérjük ki és ceruzával jelöljük be mindegyik motí­vum középpontját. Illesszük a sablon középpontját egy-egy ceruzajelre, és rögzítsük a sablon mindkét oldalát alacsony tapadású takarószalaggal. Vegyünk fel egy kevés festéket a stencilecsetre, és pontozó mozdulatok­kal töltsük ki a sablon kivágását.
  2. Miután az első szín megszáradt, rögzítsük újra sablont a korábbi helyre, és a fenti módon hordjuk fel a második színt.

Pecsételés

A szövetre, tapétára vagy falra történő mintanyomtatás régi, de ma is élő művészi mesterség. Ma is rábukkan­hatunk olcsó, fából készült bélyegzőblokkokra a bolha­piacon. A hobbi- és művészboltokban vásárolhatunk modern fa- vagy gumibélyegzőket és bélyegzőfestéket.

Kaphatók olyan bélyegzők is, amelyekkel diszperzi­ós vagy akrilfestékeket hordhatunk fel közvetlenül a falra. Ezeket erős szivacsból vágják ki, és könnyű velük dolgozni. Gyorsan kialakíthatunk valamilyen, a tapétánál könnyedebb, kevésbé szabályos mintázatot a falfelületen, vagy nagyobb méretű bélyegzővel feltű­nő ábrát pecsételhetünk például egy folyosón az ajtók fölé. A sablonozáshoz hasonlóan vízmérték vagy függő­ón használatára, illetve puha ceruzára is szükségünk lehet a motívumok helyének kijelöléséhez.

Kivitelezés

Pecsételés

Lépések:

  1. Tegyünk egy kevés festéket egy tányérra, és nyomjuk bele a bélyegzőt. Ha nem sikerül egyenletesen befesté­kezni, megpróbálhatjuk egy kis hengerrel felvinni rá a festéket.
  2. Nyomjuk a festékes bélyegzőt erősen a díszíteni kívánt felülethez, majd azonnal emeljük el, vigyázva, hogy félre ne csússzon, mert elkenődhet a minta.