Lakásdekoráció

Lakásszépítés és tervezés

Akár az egész lakás, akár csak egyetlen szoba felújításáról vagy átalakításáról van szó, először mindig gondoljuk át, milyen javítások, illetve változtatások elvégzésére lesz szükség. Fontolóra kell vennünk a megvalósítandó stílust, a színeket és mintákat, a használni kívánt padló-és falburkolókat, valamint a textíliákat és minden részletet a bútorzattól az elen­gedhetetlen utolsó simításokig, Mégis, hogyan kezdjünk hozzá?

Remek ötletek és alapvető készségek

Bár a lakásfelújítás először ijesztő feladatnak tűnhet, miután túl vagyunk a kezdeti unalmas, de szükségszerű előkészítő munkálatokon, mint amilyen például a rések tömítése, a régi festék eltávolítása és a csiszolás, akár szórakoztató is lehet. Örömteli izgalommal szem­lélhetjük, ahogyan dédelgetett tervünk lassanként való­ra válik, kiválasztjuk a nekünk tetsző belsőépítészeti stílust, kifestjük vagy letapétázzuk a falakat, a helyükre kerülnek a burkolatok, és egyéni színeket, mintákat viszünk az otthonunkba – felújítjuk, feldíszítjük vagy berendezzük saját életstílusunknak és egyéniségünk­nek megfelelően.

Manapság óriási választékban állnak rendelkezé­sünkre a különféle festékek, tapéták, textíliák, csem­pék és padlóburkolók, s a kényelmes, tetszetős otthon kialakításához és karbantartásához szükséges anyagok, eszközök is könnyebben beszerezhetők, egyszerűbben alkalmazhatók, mint korábban. Ugyanakkor kérdések hadával találjuk szemben magunkat. Hogyan válasszuk ki a megfelelő színeket, mintákat és felületkezelő anya­gokat a kívánt hatás eléréséhez? Van valamilyen külön­leges módszer az ajtónyílás körül tapétázására? A fala­kat, vagy a mennyezetet kell először lefesteni? Hogyan számítsuk ki, mennyi csempét vegyünk? Mely színek il­lenek legjobban egymáshoz? Miként kelthetjük a tágas­ság látszatát? Hogyan készíthetünk saját kezűleg füg­gönyt? Hogyan adhatunk a hálószobának modern vagy klasszikus megjelenést?

Tanácsok és ötletek

Ez a cikksorozat választ ad a felsorolt, és számtalan más a lakásfelújítással és-berendezéssel kapcsolatos kérdésre. Rengeteg hasznos tanáccsal és ötlettel szolgál, ame­lyeknek utána olvashatunk, vagy amelyeket akár pont­ról pontra megvalósíthatunk. Részletes útmutatót kapunk, hogyan javítsuk ki és készítsük elő a felülete­ket felújítás előtt; hogyan fessünk, tapétázzunk és csempézzünk; hogyan csiszoljunk és fektessünk le padlóburkolókat; hogyan készítsünk ágyhuzatot, díszpár­nákat és más lakástextíliákat.

A cikksorozat bemutatja az egyes munkálatokhoz szükséges szerszámokat, segít az anyagok kiválasztásában és a szükséges mennyiségek kiszámításában, emellett számtalan tippet ad a díszítési stílusokkal, a színekkel és a padló, illetve fal kezelésé­vel kapcsolatban. Végül a ház legfontosabb helyiségei­vel – a konyhával, a nappali szobával, a fürdőszobával, a hálószobával és a gyerekszobával – foglalkozó fejeze­tek részletes útmutatást és ötletes javaslatokat adnak a szobabelsők kialakításához.

Festékek

Sok festékbolt nyújt színkeverési szolgáltatást, ami több száz újabb lehetséges árnyalattal gazdagítja a készen kapható festékek amúgy is óriási választékát.

Tervezés

A tervezés a belsőépítészet és a felújítások fontos szaka­sza. Ha a jelentősebb változtatások kivitelezése előtt egy ideig „belakjuk” otthonunkat, jobban felderíthet­jük, mire is van szükség. A helyiségeket és a bútorzatot úgy tervezzük meg, hogy megfeleljenek a kívánt célnak és legyen elég hely a kényelmes mozgásra. Fontoljuk meg, hol van szükség strapabíró és könnyen tisztítható felületekre, hol választhatunk kényesebb kelméket, és hová érdemes vastag, hangelnyelő anyagokat be­szerezni. A fényviszonyok megfigyelése a különböző évszakokban segít eldönteni, hol tanácsos melegebb vagy épp hidegebb színeket alkalmazni, illetve hová kívánkoznak csillogó, fényvisszaverő felületek.

Bár a stílusok tekintetében rengeteg lehetőség kí­nálkozik, egy kisebb lakásban érdemesebb egységesség­re törekedni. Segítséget jelenthet, ha a szín– és anyag­mintákból kollázst készítünk, különösen akkor, ha meglévő tárgyakat szeretnénk beilleszteni a tervünkbe.

Fürdő - részlet

A lakásunk különböző helyiségeinek felújításához kiválasztott színek, minták, anyagok és berendezési tárgyak adnak otthonunknak egyéni stílust és egyedi jelleget.

Ha úgy határozunk, hogy sok mindent magunk vég­zünk el, készítsük el a munkák pontos menetrendjét. Gondoskodjunk róla, hogy rendelkezésünkre álljanak a megfelelő anyagok és szerszámok, és – ami még fontosabb – szánjunk elegendő időt a munkálatokra. Garantált a kudarc, ha a mennyezetfestést éjféltájban akarjuk befejezni, vagy egy bonyolult falfelület letapétázásához egy nehéz munkanap után látunk neki.

A legfontosabb azonban az, hogy élvezettel végez­zük otthonunk felújítását és átalakítását, hogy majd méltán élvezhessük a munkánk eredményét. Minél hamarabb nekilátunk, annál hamarabb fejezzük be – egy szó, mint száz, ugorjunk neki a lakásfelújításnak!

Lakás

A felújítás többet jelent puszta festés-mázolásnál. Olyan részleteket is át kell gondolnunk, mint a tér- és fényhatás, vagy az anyagok és felületek viselkedése, ezért nem árt, ha csak rövid ott lakás után fogunk bele.