Lakásdekoráció

Mennyi festékre lesz szükség?

A felújítás megkezdése előtt ki kell számolnunk, mennyi festéket vegyünk. Ez a lefesteni kívánt felület nagyságától és a szükséges rétegek számától függ, amit a felület porozitása, általános struktúrája és valószínűleg a színe is befolyások

Festékvásárlás

A háztartási festékek többsége 500 ml-es, 1, 2,5 és 5 l-es kiszerelésben kapható. Néhány festéket, például fehér diszperziós festékeket és kültéri falfestékeket nagyobb dobozokban is árulnak. Bizonyos márkák esetében kisebb mennyiségeket, például 250, 100 vagy 50 ml-t is vásárolhatunk. Mindig szerezzünk be elegendő festé­ket, és mindegyik dobozon ellenőrizzük a gyártási számot, hogy ugyanabból a színkeverésből származ­nak-e, mivel a különböző keverésű adagok színei között enyhe, de látható eltérés lehet.

A mennyiségek kiszámítása

Sima, le glettelt felület festésekor vegyük figyelembe a festékesdobozon feltüntetett, a fedőképességet mutató adatokat.

Általában 11 festék a következő nagyságú felületek befedéséhez elegendő:

  • Általános alapozó: 10-12 m2
  • Közbenső bevonat: 15 m2
  • Magas/selyemfényű zománcfesték: 15 m2
  • Egyrétegű magas fényű zománcfesték: 10 m2
  • Diszperziós festék: 10-14 m2
  • Egyrétegű diszperziós festék: 8 m2

Mennyi festéket vegyünk?

A teljes lefestendő felület területének kiszámításához mérjük meg körben a falak hosszát (vagy ha nincsenek beugrók, csak az egyik hosszabb és az egyik rövidebb falat, és ezt szorozzuk meg kettővel), szorozzuk meg a magassággal, és így megkapjuk a kívánt méretet négy­zetméterben. Vonjunk le minden ajtónál 1,8 négyzet­métert, azután mérjük meg az ablakok magasságát és szélességét (a kisebbeket ne számítsuk bele), és vonjuk le ezek területét is. Ne feledjük a kapott értéket meg­szorozni a szükséges rétegek számával.

Az átlagos méretű többosztatú ablakokhoz szüksé­ges festék mennyiségének kiszámításához szorozzuk össze a teljes ablakkeret szélességét és magasságát, és kezeljük homogén területként. Nagyméretű, egytáblás ablakok esetében végezzük el ugyanezt a számítást, de vonjunk le 50 százalékot, illetve fémablakoknál 25 százalékot. Tele ajtók festékigényének kiszámításá­hoz szorozzuk meg az ajtó magasságát a szélességével, és adjunk hozzá 10 százalékot a szegélyek miatt, illetve betétes ajtószárnyak festésekor 25 százalékot. A szüksé­ges festékmennyiséget úgy számíthatjuk ki, hogy a ka­pott számot elosztjuk a festékesdobozon feltüntetett fedőképességgel.

Festéktál

(Kép fent.) Nagy felületek, például falak és mennyezetek gyors lefestéséhez ecset helyett használjunk inkább festékes tálat és festőhengert. Ne tegyünk túl sok festéket a hengerre, nehogy fröcskölődjön.

Hány réteg festék kell?

A felvitt rétegek száma a meglévő színtől (ha van), a megmunkált felület porozitásától és állapotától, valamint a felhasznált festék minőségétől függ. Több festékre van szükség egy sötét szín fedéséhez, mint ha egy világos felületet festünk át hasonló vagy sötétebb árnyalattal. A nagyon strukturált és porózus felületek, például a frissen vakolt falak olykor igen „szomjasak”, ezért duplázzuk meg a festék dobozán javasolt mennyi­séget (esetleg hígítsuk jól fel az első réteg diszperziós festéket vagy használjunk különleges, friss vakolatra kifejlesztett diszperziós falfestéket).

Mindig érdemesebb két-három vékony festékréte­get felvinni ahelyett, hogy egyetlen vastag rétegben festenénk, amely foltos felületet eredményezhet. Ha a számításaink ellenére mégis kifogyóban van a festékünk, hagyjuk abba a munkát egy saroknál vagy szögletnél, még amikor van a festékből. Lehetőleg ne nyissunk új dobozt egy fal vagy a mennyezet közepén.

Festés

A szükséges festékmennyiség kiszámításánál figyelembe kell venni a festeni kívánt felület porozitását. A friss vakolat például sok festéket vesz fel, ezért hígítsuk az első réteget.

Falfestés

Ha egy meglévő színt szeretnénk világosabb árnyalattal átfesteni, gazdaságosabb először olcsó fehér diszperziós festékkel átkenni a felületet ahelyett, hogy több réteget vinnénk fel a végső színből.